arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop Kinderarbeid
by ABVV Jongeren Wednesday May 15, 2002 at 01:40 PM
abvvjongeren@vlaams.abvv.be

Kinderrechten stonden de voorbije dagen met de VN-Kindertop volop in de kijker. Spijtig genoeg heeft de top met een zoveelste compromistekst geen aanzet gegeven tot een krachtdadig beleid inzake kinderrechten.

En dat terwijl o.a. uit het recente rapport ‘Een toekomst zonder kinderarbeid' van de Internationale Arbeidsorganisatie (I.A.O.) eens temeer blijkt dat kinderrechten vandaag nog al te vaak een dode letter blijven.

ABVV-jongeren voert samen met jongeren sinds begin van dit jaar campagne tegen het onrecht kinderarbeid. Naar schatting 250 miljoen kinderen in de wereld zijn het slachtoffer van onaanvaardbare vormen van kinderarbeid.

Centraal in de campagne staat een petitie-actie die opgebouwd is rond " het jongerenstatement over kinderarbeid". Hiermee formuleren jongeren zelf hun voorstellen om het mondiale probleem op te lossen. Ze trekken met dit statement de straat op en verzamelen er handtekeningen voor.

Met deze petitie willen wij dan ook een sterk signaal geven naar de overheid en de regering.
Temeer daar ons land de I.A.O.-conventie 182 inzake het verbod van de ergste vormen op kinderarbeid nog steeds niet heeft ondertekend.

In september zullen we de handtekeningen aan het Belgische Parlement overhandigen.

De campagne van ABVV-jongeren richt zich in de eerste plaats tot jongeren, tot leerkrachten en tot het jeugdwerk. Maar door de aandacht op het probleem te vestigen en door informatie willen wij het thema bij de ganse bevolking aankaarten.

Affiches, stickers en folders werden samen met jongeren gerealiseerd alsook een tijdschrift, een achtergronddossier en een quiz.