arch/ive/ief (2000 - 2005)

Moskee coördinator op begrafenis van Ahmed en Abeba
by han Saturday May 11, 2002 at 07:23 PM
han@indymedia.be

Ik was verbaasd over de toespraak van de moskee coördinator. Ik had me voorbereid op een preek met zalvende woorden zoals ik die op een begrafenis mocht verwachten, niets daarvan. De man haalde scherp uit naar de media en vroeg uitdrukkelijk klaarheid over de omstandigheden van de moord.

.

We bidden voor deze slachtoffers van racisme.
Hun enige fout was dat ze Moslims waren.

De media maken steeds een groot amalgaam van de Islam en dat leid tot dergelijke moorden.
De moskeeën hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van de Islamieten, maar het is nog steeds zo dat we nauwelijks subsidies krijgen om te kunnen functioneren.
Deze mensen willen antwoorden:
Hoe kunnen we aanvaard worden?
Hoe kunnen we een zin geven aan ons leven?
Hoe doen we iets doen aan de kleine criminaliteit die onze wijken zo hart treft?

Een toekomst voor deze jongeren is er nu niet. We moeten nu ageren om onze jongeren een toekomst te geven.

We veroordelen elke daad van vandalisme en geweld. We willen ook ons respect uitdrukken aan België en zijn democratie.

Vandaag gaan onze gedachten naar de slachtoffers en hun kinderen

We willen volledige klaarheid over het hele gebeuren.

.

Ernstig interviewen / media-ontmoetingen organiseren
by jpe Saturday May 11, 2002 at 10:59 PM

Han, zo'n man als die 'moskee-coördinator' zouden we eens ernstig moeten interviewen, over de rol van de media in heel de 'problematiek'. Met ernstig bedoel ik: goed voorbereid (zodat we de belangrijke vragen stelln) en op een serene manier (wat ook in de uitwerking van de tekst moet blijken, zodat we er een breed publiek mee kunnen aanspreken). En dat interview dan publiceren op zowel Indymedia als op ander plaatsen waar mogelijk.

Verder moeten we met Indymedia ook bijeenkomsten met allochtonen organiseren om onze kennis en ervaring (die van 'ons' en die van 'hen') te delen over hoe de media hier functioneren. Geen 'leskes' maar 'ontmoetingen' waar we in een open geest visies en ervaringen kunnen uitwisselen. Ik denk daarbij aan feit dat er dees week een VTM-ploeg werd aangevallen. Wat toont dat aan ? Hoe van de kritiek op de commerciële media iets constructiefs maken ? Hoe ervoor zorgen dat niet Han Soete berichten zoals het bovenstaande op Indymedia moet plaatsen, maar dat allochtonen dat zelf doen, in het Frans en het Nederlands ... :)

Enzoverder ...

Moslims & de media
by P.I. Hublou Sunday May 12, 2002 at 01:29 AM
nur@pandora.be

Hoi JPE,

goede plannen. Het interviewen van de "moskee-coördinator" lijkt me een goed idee. Het opstellen van interview-vragen en het uitwerken van de tekst kan al een oefening op zich zijn in interculturaliteit: vooroordelen sluipen wel eens binnen en achter een antwoord schuilt een gehele cultuur. Het lijkt me meer dan de moeite een dergelijk interview uit te werken.

Mogelijke andere kandidaten: Omar Luk Van den Broeck en mevrouw A. Bayraktar. De eerste is een bekeerde Vlaming en de tweede heeft een Turkse achtergrond. Beiden zijn kaderfiguren in de "Executieve van de Moslims van België". Ze beheren samen het Departement Onderwijs. Hen interviewen kan boeiend zijn. Ik kan hen contacteren of anders: 02/626.15.91; Rouppeplein 16, 3e verdiep, 1000 Brussel
-- Trouwens: laten we "moslims" niet beperken noch verwarren met "allochtonen"... --

Het opzetten van een media-uitwisselingsproject is ook een zeer zinnig idee waaraan ik eventueel wil meewerken. Ik heb tamelijk veel contact met allochtonen. Een beetje mediatraining kan hun participatie aan het mediagebeuren enkel tengoede komen. Een workshop zou best kunnen.

Sommigen zetten nu al hun eerste stappen in het medialandschap: een persoonlijk verslag (in het Engels) van de grote Palestina-betoging van 7 april '02 vind je hier:
http://groups.yahoo.com/group/ILM-publication/message/362
(Geschreven door een moslim met een migrantenachtergrond).


Waarschijnlijk meer theoretisch ging het er op de discussiebijeenkomst "Moslims en de Media" aan toe die onlangs in Nederland georganiseerd werd door de vereninging "Islam & Burgerschap". Het programma alhier:
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/963

Goede ideeën waar we werk van kunnen maken. Laten we er wel rekening mee houden dat culturen elkaar niet aan de hand van een, hoe goed ook voorbereide vragenlijst (interview), laten verkennen. Maar alles wat kan helpen mensen dichter bij elkaar te brengen en mondiger te maken is bruikbaar.

En nu.... enzoverder....

reactie
by freddy cuppens Sunday May 19, 2002 at 02:15 PM
freddy@cuppens.com

Is het verdomme niet godgeklaagd dat we steeds weer over racistische moorden praten als het door een belg uitgelokt is ????? Blijkbaar moet die ene schizofrene belg, het ganse land vertegenwoordigen.

Al de oudere mensen die overvallen worden door noord-afrikanen of andere allochtonen hebben waarschijnlijk géén enkele reden om hun beklag te doen.
Waarom werkt het racistische gevoel alleen in één richting.
Wij woonden hier eerst, met onze eigenheid en cultuur. Moeten wij ons dan aanpassen.????????
Ik ben een overtuigde VLD-er, maar als eigen volk eerst voor de vlamingen telt, mogen de allochtonen ook een hun eigen volk theorie toepassen. Of zijn zij daar te laf voor?????????
Freddy Cuppens