arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop de stille dictatuur in Wit-Rusland
by anarchist black cross - Gent Saturday May 11, 2002 at 11:13 AM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Volgende oproep kregen we van het anarchist black cross - Wit-Rusland:

Stop de tolerantie voor de ‘stille'dictatuur van
Lukashenko in Wit-Rusland!

Wit-Rusland is gesitueerd tussen de EU en Rusland. Het
is één van de westerse republieken van de ex-USSR. Na
de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd het onafhankelijk. Maar de eerste president van de Republiek van Wit-Rusland, Alexander Lukaszenko, eigende zich alle macht toe, en de republiek is nu eerder een dictatuur.
Enige jaren geleden waren er nog veel berichten over het autoritaire regime in dit land, president Aleksander
Lukashenko werd de "kleine Hitler" genoemd, en Wit-Rusland werd tot vorig jaar nog, na de val van Milosevic in Joegoslavië, de "laatste tirannie in Europa" genoemd. Nu, na een korte tijd, zetten de Europese Unie en de regeringen van de lidstaten de eerste stappen om hem en zijn regime te legitimeren. Maar als alles in verandering is in Wit-Rusland, de repressie en vervolging van elke oppositie gaat voort!
Elk protest en elke steun aan protesten worden brutaal onderdrukt. Op 5 April was er een actie in de stad Grodno (in Wit-Rusland) tegen de onrechtmatige sluiting van de lokale oppositiekrant "Pahonia". 14 activisten, journalisten en vertegenwoordigers van de vrije pers werden gearresteerd na tien minuten actie, enkelen van hen kregen 4,5,8 and 10 dagen gevangenis, anderen hoge geldboetes. Onder hen Stanislav Pochobut en Andrej Meleshko – activisten van onze lokale anarchistische groep. Zij moesten in de gevangenis blijven tot 15 April, en Stanislav Pochobut weigerde het voedsel daar.
De redactie van "Pahonia" werd beschuldigd van "leugens tegen de president" (we hebben zo'n paragraaf in ons strafwetboek, en je kan er tot 5 jaargevangenis voor krijgen), maar het is niet waar! Zij deden gewoon hun werk voor hun kandidaat tijdens de verkiezingen! En dit is normale praktijk in ons land om mensen en organisaties in de oppositie onder druk te zetten. En alles wat ze nu doen, doen ze in stilte, zij willen de dictatuur en "democratisch gezicht" geven.
Geloof er niets van, dat Lukashenko deze ex-sovjet republiek Wit-Rusland stabiliseerde! Het is de stabilisering van een autoritair regime!
Stop het totalitarisme in Wit-Rusland!
Tolereer de "stille dictator" Alexander Lukashenko niet!
Vrijheid voor alle politieke gevangenen!
Je kan de mensen in de gevangenis helpen door naar de
ambassade van Wit-Rusland te bellen en hen om informatie vragen. Zij moeten reageren en deze informatie opzoeken – in ieder geval, zorgt het voor nieuwe problemen voor de vertegenwoordigers van dit systeem!

Ambassade Wit-Rusland
In België: Molièrelaan 192
1050 Brussel
tel. 02/340 02 70
fax: 02/340 02 87
In Nederland : Piet Heinstraat 3
2518 CB Den Haag
tel.: 070 – 3631566
fax: 070- 3640555

(meer info: abc-gent)