arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indrukwekkende herdenking in Schaarbeek
by christophe callewaert Saturday May 11, 2002 at 10:57 AM

Vrijdagavond vond in het Schaarbeekse Josaphatpark een herdenking plaats voor het eerder deze week vermoorde echtpaar. Volgens de laatste cijfers woonden meer dan 7000 mensen de plechtigheid bij.

De burgemeester had duidelijk lessen getrokken uit de rommelige vergadering op de trappen van het gemeentehuis. Deze keer was er wel een geluidsinstallatie. Er waren tenten en genoeg plaats voor alle mensen die samen met de familie de dood van het echtpaar wilden herdenken.
Het is moeilijk te schatten hoeveel mensen deelnamen aan de plechtigheid. Het moeten er enkele duizenden geweest zijn. Het aantal blanken was iets makkelijker te schatten. Je had de satellietwagens die netjes aan de kant van het grasveld stonden. Je had de lijfwachten rond de wagen van VTM en er waren enkele politici. De rest kon je op enkele handen tellen. Zoals Han opmerkte: "De Belgen die er zijn kennen elkaar."
Tijd om een cliché uit de kast te halen: de afwezigen hadden ongelijk. De toespraken waren indrukwekkend. Het was moeilijk om nuchter de woorden van Kenza, de dochter van de slachtoffers op te schrijven zonder een traan weg te pinken. De broer van de vermoorde vader liet opnieuw zijn schorre stem over de menigte weerklinken. De burgemeester beloofde twee vragen te beantwoorden: "Waarom en hoe is dit kunnen gebeuren?" en "Wat kunnen we doen om te verhinderen dat dit nog eens gebeurt?" Ook in de andere toespraken stonden deze twee vragen centraal. Kenza sprak moedig de menigte toe. "Hoe komt het dat het zolang duurde voor er hulp kwam? Waarom waren de buren moediger dan zij die verwacht worden ons te beschermen? Waarom kon een bruine plek zolang in onze buurt wonen? Dit is geen fait divers. Sommigen zeggen dat de man gek was en proberen zo de verantwoordelijkheid van hen af te schuiven. Ik richt me tot de verantwoordelijken, niet als een slachtoffer, maar als burger van dit land."
Een verantwoordelijke van de moskeeën haalde uit naar de media die een amalgaam maken van de islam en zo een klimaat van haat creëren. Hij sprak over de belangrijke sociale rol die moskeeën kunnen spelen, mochten ze over meer middelen beschikken. Nu moeten ze het doen met giften van bezoekers. Hij voegde er aan toe dat alle ouders proberen zin te geven aan hun leven en dat van hun kinderen. "Zij vragen zich af hoe ze de kleine criminaliteit kunnen stoppen, want het gaat om hun kinderen waar ze zoveel opofferingen voor gedaan hebben om hen een betere toekomst te geven." Ook hij besloot dat alle vragen rond de moord moeten beantwoord worden.
Na de toespraken werd er gebeden. Om 19u30 vertrokken de wagens met de lichamen van de slachtoffers gevolgd door een lange stoet zingende, biddende en treurende mensen. De burgemeester van Schaarbeek, minister van Binnenlandse Zaken Duquesne en de familie en naasten liepen vooraan de optocht. Het moet de eerste keer zijn dat zoiets mogelijk is in België. Een Marokkaanse vrouw legde me uit dat dit net is als in Marokko. "Na de gebeden vertrekken de lichamen gevolgd door een stoet naar de begraafplaats. Er worden enkele verzen uit de koran gezongen die steeds weer herhaald worden. Natuurlijk is zo'n optocht niet altijd zo groot als deze hier. Dit geeft mij een heel tevreden gevoel." Ik vraag haar nog wat ze ervan denkt dat er zo weinig blanken aanwezig zijn. "Ik denk dat veel mensen bang zijn om hier naar toe te komen. Ze weten niet goed wat ze moeten verwachten. Als je leest wat er allemaal over de islam verteld wordt. Ik kan niet geloven dat niemand geraakt is door wat er in Schaarbeek gebeurd is."

Politie stuurt overvalwagens naar begrafenis
by christophe c. Saturday May 11, 2002 at 11:40 AM

Dit vergat ik er nog aan toe te voegen. Terwijl we na de optocht stonden te wachten op een tram zagen we plots de overvalwagens van de politie voorbijrijden. Blijkbaar hadden die zich al die tijd verdekt opgesteld rond het Josaphatpark. Er was zelfs een waterkanon bij.
Sommige mensen brengen bloemen of een krans mee naar een begrafenis. De politie van Schaarbeek stuurt een waterkanon. En dan te wten dat het net die politie is die dinsdagmorgen slechts twee piepjonge en onervaren agenten overhad voor de schietpartij.
Wie is er hier gevaarlijk?

vrt
by guido Saturday May 11, 2002 at 02:26 PM

op de VRt kon je iets horen in de zin van. "De mensen bidden en er zijn nog ggen ongeregeldheden."

gepest ?
by Jove Sunday May 19, 2002 at 07:57 PM

Ik wil zeker niet goedpraten wat er gebeurd is, geweld is een oplossing voor lafaards, maar is het niet mogelijk dat de dader - als een van de weinige resterende blanken in de buurt - het slachtoffer was van pesterijen ? Hoeveel gebeurt het niet dat bendes migrantenjongeren zich amuseren met het continu pesten en treiteren van bewoners van dergelijke wijken ? Of is dat ook al niet "politiek correct" wat ik hier durf te schrijven. Ik vraag enkel, luister eens naar de andere klokken die luiden en wees wat minder kwistig met het uitdelen van 'rascist'-etiketten.

blaming the victim?!
by Tiene Tuesday May 21, 2002 at 12:26 AM

dat die gasten niet altijd meer het onderscheid maken tussen blanke goedmenende paternalisten en latente, zowel als manifeste racisten, is vervelend, maar niet meer dan begrijpelijk. Dat je daar een paar mensen van diezelfde etnische groep voor overhoop schiet, getuigt van dehumanisering o.b.v. (gedoogde!) intolerantie en is absoluut onbegrijpelijk!
Het linken van pesterijen -ALS er al sprake zou geweest zijn van pesterijen... want heel wat mensen kunnen maar zéér weinig verdragen of voelen zich bij 't minste (totaal ongegrond) bedreigd...- aan het bijna 'begrijpelijk' vinden van een dubbele moord, vind ik zowel bizar als angstaanjagend (het verlies aan realiteitszin?!)