arch/ive/ief (2000 - 2005)

De moord op de 'jan-met-de-pet-krant' 'Het Volk' - van 'Blik' tot 'Blok'
by jp everaerts Friday May 10, 2002 at 06:33 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Als kind zag en las ik thuis 'Het Volk'. Een 'opvoedende' krant zo dachten mijn ouders. Met de intrede van een 'Blik'-journalist die de krant tot 'tabloid' moet hervormen, is de teloorgang van de ex-ACW-krant compleet. Rudy Collier maakte er zich vandaag in De Morgen terecht boos over.

Toen onlangs een ex-'Blik'-medewerker door de VRT-televisienieuwsdienst werd aangetrok ken, werd dat in de Vlaamse pers alleen maar gemeld, niet bekritiseerd. Eén korte kritiek verscheen in het eerste nummer van e-DIOGENE(S).

Nu een andere 'adept' van 'Blik' (een sensatieblaadje vol moord en misdaad, uitgegeven door de Persgroep, eigenaar ook van 'Het Laatste Nieuws' en 'De Morgen') zijn intrede doet bij de VUM-krant 'Het Volk', roept Rudy Collier, hoofdredacteur van De Morgen wel alarm.

Het siert Collier dat hij dit doet, want zoals al gemeld en zoals hij zelf ook schrijft: 'Blik' is een uitgave van het eigen huis.

Anderzijds kan leedvermaak in de afgang van wat ooit een concurrent was, niet ver weg zijn. Maar Collier wil daar niet van weten: als krantenman vindt hij de teloorgang van Het Volk een droevige zaak, een zoveelste bewijs voor de mediaconcentratie (alhoewel hij die term niet gebruikt). "Het is een moord die al achter de rug is. Ik zou me er kunnen om verheugen - hoe slechter de verkoop bij de concurrentie, hoe leuker aan de overkant - maar ik ben er boos om" schrijft Collier.

Waarom is hij boos ? De essentie van wat hij in "Het Volk, van oude waarden naar waar de(n)loos" schreef in De Morgen van 10 mei, probeer ik hier kort samen te vatten.

Het artikel kwam er naar aanleiding van het opstappen van Luc Demullier als hoofdredacteur van Het Nieuwsblad en Het Volk, de twee 'volkse' VUM-zusterkranten van De Standaard. Demullier stapt op - vrijwillig of gedwongen ? - "omdat hij er zich blijkbaar niet mee kan verzoenen dat een Blik-journalist op sluikse wijze is aangetrokken om Het Volk zonder enige tegenspraak tot tabloidkrant om te vormen." 'Tabloid' dat staat voor een andere inhoud schrijft Collier: wie zich daar een idee wil van vormen moet het weekblad Blik eens inkijken.

Het ontslag van Demullier is volgens Collier "een laatste bladzijde in de verwording van een krant die lang geleden een eigen, specifieke rol speelde in Vlaanderen, een rol die niet dezelfde was als die die De Morgen zich voorhield, verre van. Maar ooit droeg Het Volk waarden in zich, kwam het ervoor uit en vocht het ervoor." Die waarden, dat waren de waar den van de christelijke arbeidersbeweging.

"Voor de intellectuele elite in Vlaanderen, de gedoodverfde mediawatchers of universitaire vorsers was Het Volk geen sexy object. Er waren leukere 'targets'" en ook de vroegere eigenaars (ACW) zwegen. "Het kon niemand een lor schelen. Was Het Volk niet die belache lijke, verzuilde krant die enkel maar schreef voor Jannen met de pet, voor boeren ergens in Vlaanderen, de krant waar pastoors en nonnekes hun foto in terugvonden (...) ?"

Voor één keer heeft De Morgen gelijk met deze aanval op 'de intellectuele elite' en de media watchers. De krant die ik in mijn jeugd te lezen kreeg als vader thuis kwam van zijn werk, ook ik ben ze uit het oog verloren. Vond ze niet belangrijk genoeg. Toen ik ze recent nog eens kocht, schrok ik van het grote aantal kleurenfoto's en de uiterst beperkte teksten. Was dit nog een 'krant' ?

Met Collier kunnen we ons afvragen "of er echt niks beters had in gezeten dan de krant van de christelijke arbeidersbeweging te laten verworden tot een dagelijks Blik, de slechtst mogelijke vorm van popularisering ? Het Volk verkocht tien jaar geleden meer dan 140.000 exemplaren. Nu zijn het er naar schatting een kleine honderdduizend, nog altijd vrijwel evenveel als De Morgen en de FET samen, flink meer dan De Standaard. Toch is het een afgelopen verhaal." "Het lijkt alsof er in de cenakels stilzwijgende afspraken zijn gemaakt dat Het Volk niet meer mag bestaan." Een waardenkrant wordt stilzwijgend een waarde(n)loze krant. "Een Blik-redacteur om Het Volk tot tabloid te verheffen, ach het is geen maatschappe lijk debat meer waard. Daar haal je Terzake niet mee."

Als de tabloidisering lukt, zal ze volgens Collier doorgetrokken worden naar zusterkrant Het Nieuwsblad. Het bezorgt hem een sombere kijk op het Vlaamse krantenlandschap waar nog wel veel gevels overeind staan, maar die vaak slechts een schaamlapje zijn voor de kaalslag achter die paradegevels. Kijk naar Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg: al lang "eigenlijk één krant" stelt Collier. "Ze nemen dagelijks elkaars artikels over. Het Nieuwsblad en Het Volk doen hetzelfde en De Standaard speelt leentjebuur bij die kranten en omge keerd." Volgens Collier houdt enkel 'zijn' Persgroep de redacties van zijn publicaties ('Het Laatste Nieuws', De Morgen) gescheiden. Daarnaast is er nog de FET en dan heb je het gehad.

Collier besluit dat hij "te doen heeft met die duizenden Jannen met de pet die nog steeds geloven dat Het Volk iets uitdraagt waar zij, of hun ouders, mee grootgebracht zijn, een waardenstelsel dat nu en dan mee richting gaf aan hun leven. Hun 'Blik' zal er in de toekomst niet ruimer op worden, vrees ik." Steeds meer beperkt tot het 'Blok', kan je tussen de regels van Collier lezen. Hij gaat verder: "Ik moest denken aan wat een wijze man me onlangs als bedenking meegaf: 'Als de zuilen waren blijven bestaan, had extreem-rechts misschien veel minder grond gehad om open te bloeien in Vlaanderen. Want waardoor zijn die waarden op vele plaatsen eigenlijk vervangen ?"

Ondertussen steunt Colliers De Morgen echter wel een 'paarsgroene' regering die van 'het middenveld' niet bepaald een prioriteit maakt. Herinner u de manier waarop blauw-groen (met stilzwijgend toekijken van 'roze') zopas nog de spoorvakbonden verdacht maakte.

Ach, dan toch nog ... de Vlaamse 'Sun'
by Stijn O. Friday May 10, 2002 at 06:52 PM

Bedankt voor je artikel Jpe. Het was me al opgevallen dat de kranten in Belgie in vergelijking met de Britse pers een in het algemeen een stuk 'degelijker' zijn (of waren als we jouw artikel mogen geloven), en dat geldt echt niet alleen voor de kwaliteitskranten. Ik had me ook al afgevraagd hoe het kwam dat Belgie bv. geen tabloid heeft als de Britse Sun (de meest verkochte krant in Engeland en vergelijkbaar met Blik), maar blijkbaar is de commercialisering en tabloidisering van de Belgische pers slechts een kwestie van tijd. Het Volk wordt binnenkort blijkbaar de Belgische Sun. Fantastisch, dan komen wij binnenkort ook alles te weten over die doorgedraaide fan die haar borsten ontblootte voor Jason Donovan en kunnen wij de specials lezen over Britney Spears die nog nooit van Tony Blair gehoord heeft (echte voorbeelden uit de Sun!).

Toch dit
by han Friday May 10, 2002 at 10:53 PM

Het Volk was de enige krant in Vlaanderen voor wie de dubbel moord in schaarbeek voorpagina niuew was.

Ze kopte : Racistische dubbelmoord in Schaarbeek.

Waar vonden we in De Morgen iets over die moord : op blz 13.

Colliers zou zich best ook een druk maken om zijn eigen krant.

desmet
by guido Friday May 10, 2002 at 11:39 PM

Vandaag in De Morgen. Een klein opiniestukje van DeSmet over Dewinter warin hij DeWinter de vraag stelt of hij niet mede verantwoordelijk is voor de dood van het koppel in Schaarbeek. Opvallend is dat dezelfde deWinter door De Morgen geïntervieuwd werd over de moord op Fortuyn. Naast een intervieuw met DeWinter mocht ook Van Hecke zijn mning geven. Misschien moeten ze bij De Morgen maar eens stoppen om DeWinter te intervieuwen waardoor hij zijn boodschap kan verkondigen.

In de andere kranten(zelfs De Standaard ) spark men van een racistische moord. In DM werd dit:de goed geplande(zelf)moordactie van en extreem-rechtse zeventiger. Niet allen het Volk bracht één pagina over de mmord, ook gazet van Antwerpen, het Nieuwsblad en het Laatste nieuws deden dit.
Waarschijnlijk zullen ze bij rellen ook één pagina brengen.