arch/ive/ief (2000 - 2005)

Cubaanse vaccins: biologische oorlogsvoering voor Bush
by katrien demuynck Friday May 10, 2002 at 04:49 PM
webteam@solidair.org

De VS worden steeds driester in hun beleid tegenover landen die zich onafhankelijk opstellen. Enkele maanden geleden werden Noord-Korea, Irak en Iran afgeschilderd als deel van de "As van het Kwaad". Nu krijgt ook Cuba een veeg uit de pan van de zelfbenoemde wereldheerser.

Cubaanse vaccins: biologische oorlogsvoering voor Bush

De VS worden steeds driester in hun beleid tegenover landen die zich onafhankelijk opstellen. Enkele maanden geleden werden Noord-Korea, Irak en Iran afgeschilderd als deel van de "As van het Kwaad". Nu krijgt ook Cuba een veeg uit de pan van de zelfbenoemde wereldheerser.

De Amerikaanse vice-staatssecretaris Bolton deed op 6 mei voor de Heritage Foundation, een conservatieve denktank in Washington, enkele opmerkelijke uitspraken: "We moeten verder kijken dan slechts de As van het Kwaad en vooral ook de andere schurkenstaten niet uit het oog verliezen." Meer bepaald had hij het over Cuba, Syrië en Libië.

In 1998 bevestigde een overheidsrapport nog dat Cuba geen militaire bedreiging vormt, noch voor de VS, noch voor de regio. Maar volgens Bolton is er wel degelijk een probleem. Cuba is een van de weinige ontwikkelingslanden met een hoog ontwikkelde biotechnologische industrie. En dus kan Cuba volgens Bolton biologische oorlog voeren! Het is de eerste keer dat de VS zover gaan Cuba officieel te beschuldigen van het ontwikkelen van biologische wapens. Maar het kan nog grover: Bolton noemt het ontwikkelen van nieuwe en unieke vaccins een dekmantel voor biologische oorlogsvoering. Zijn beweringen komen er net nu Cuba bezig is een miljoen gratis dosissen van hun vaccin tegen meningitis-B naar Uruguay te verschepen. Dat land wordt momenteel geteisterd door een epidemie. Het Cubaanse vaccin is het enige dat tegen de ziekte kan beschermen. Het zal in Uruguay vele levens redden. De aanvoer van de vaccins werd zelfs niet gestopt toen de regering van Uruguay op 18 april een aanklacht tegen Cuba voordroeg in de VN-mensenrechtencommissie in Genève.

Waar halen de VS het recht om dit soort laster te verspreiden? Hebben ze schrik dat de levensreddende Cubaanse vaccins wapens in de strijd voor de bewustmaking van de onderdrukte volkeren zijn? Of doet het de Amerikanen pijn dat Cuba een joint-venture afsloot met de pharmareus SmithKline Beecham voor het commercialiseren van dit nieuwe vaccin in Europa?

Biologische oorlogsvoering vanuit... de VS

Cuba is nota bene zelf meermaals slachtoffer geweest van biologische oorlogsvoering door de VS. Herhaaldelijk werden al plagen verspreid over de landbouwgewassen. Tot het Proyecto Cuba, een geheim en illegaal project van de CIA onder president Nixon om de Cubaanse regering omver te werpen, behoorde ondermeer het verspreiden van Afrikaanse varkenskoorts in Cuba, in 1971. Dat dwong Cuba toen tot het afslachten van een half miljoen varkens om zo de verspreiding van de ziekte over de hele varkensstapel te verhinderen.

Het ergste geval van biologische oorlogsvoering tegen de Cubaanse bevolking dateert van 1981. Toen verspreidden de VS kiemen van hemorragische dengue-koorts over het eiland. Deze ernstige ziekte, die nooit eerder op Cuba voorkwam, veroorzaakte op vier maand tijd 344.203 zieken. Op 6 juli 1981 werd een recordaantal van 11.400 nieuwe gevallen geregistreerd. In totaal werden 116.143 mensen gehospitaliseerd. Ruim 24.000 patiënten leden aan bloedingen en 10.224 gingen daardoor in shock. De epidemie veroorzaakte 158 doden, waarvan 101 kinderen. Dankzij een enorme inspanning, waarbij beroep gedaan werd op de hele bevolking, werd de epidemie op korte tijd ingedijkt en konden duizenden doden voorkomen worden. Leden van de anti-Cubaanse terroristische organisatie Omega 7 gaven later voor een Amerikaanse rechtbank toe dat ze meewerkten met de CIA bij het verspreiden van ziektekiemen over Cuba. Zowel de dengue-koorts als verschillende ziekten die gewassen en vee aantasten, werden door hen of personen uit aanverwante organisaties verspreid over het eiland.

Kan de echte terrorist opstaan?

Cuba wordt echter niet alleen beschuldigd van biologische oorlogsvoering en verkoop van biologische wapens - onder de dekmantel van vaccins – aan andere "schurkenstaten". Bolton zegt dat Cuba ook een van de staten is die terroristen huisvesten en betalen. Ook die bewering getuigt van een nooit geziene onbeschaamdheid. Zo heeft Otto Reich, Amerikaans vice-staatssecretaris bevoegd voor Latijns-Amerika, op zijn zachtst uitgedrukt een verdacht verleden. Reich, van Cubaanse afkomst, is nauw verbonden met de anti-Cubaanse terroristische organisaties in Miami. Hij was betrokken bij de vuile oorlog in Nicaragua, samen met Oliver North en notoir terrorist Luis Posada Carriles. Hij beschermde ook een andere terrorist, Orlando Bosch. Bosch werd veroordeeld voor het in volle vlucht opblazen van een Cubaans lijnvliegtuig in 1976. Daarbij verloren 73 mensen het leven. Reich hielp hem ontkomen uit een Venezolaanse gevangenis en bezorgde hem politiek asiel in de VS. De openlijke betrokkenheid van de CIA en het FBI bij terroristische aanslagen tegen Cubaanse personaliteiten of doelwitten is meer dan eens overduidelijk bewezen.[1]

Luis Fernandez, woordvoerder van de Cubaanse vertegenwoordiging in Washington deed Boltons woorden intussen af als vuile leugens. Hij beschuldigde de regering Bush ervan Cuba te willen afschilderen als een terroristenstaat om zijn harde politiek ten opzichte van het eiland te kunnen rechtvaardigen.

Werk mee aan de campagne voor de vrijlating van de vijf Cubaanse kameraden, politieke gevangenen in de VS, omdat ze Cuba probeerden te beschermen tegen terroristische acties. Info:ics@lai-aib.org, tel. 02/504 01 40, http://www.lai-aib.org.

Links

Granma (artikel in Engels) • Radio Habana (artikel in Frans)• CNN • Demanda del pueblo de Cuba al gobierno de Estados Unidos por daños humanos. Editora Politica. La Habana. 1999.

In Solidair: Cuba: wetenschappelijk onderzoek op topniveau

Magazine Internationale Solidariteit over Cuba: Che Presente (nr.157, november 2000)

[1] Meer hierover in het uitstekende boek Het Complot van H. Calvo Ospina, uitgegeven bij EPO.