arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meer dan duizend mensen op volksvergadering in Schaarbeek.
by han Friday May 10, 2002 at 01:11 PM
han@indymedia.be

Woensdag 07.05.02: volksvergadering in Schaarbeek naar aanleiding van een dubbele racistische moord. Ik ben geschokt, deze burgemeester en het gerecht hebben geen enkel respect voor de inwoners. Niet alleen is de politie niet in staat de inwoners te beschermen, het hele optreden getuigd van een minachting voor de bevolking.

stadhuis

Inhoud :

Racistische aanslag  en incompetente politie.


Buurtbewoners die een bijzondere zitting van gemeenteraad afdwingen, het gebeurt niet alle dagen.  De aanleiding is dan ook meer dan bijzonder.   Een lid van Vlaams Blok  deed een poging om een hele familie uit te moorden, vader en moeder overleefden de aanslag niet, twee kinderen werden zwaar gewond.  De politie weigerde  versterking te sturen en als het niet aan de buurtbewoners had gelegen dan had niemand de aanslag overleefd.
Eerder op de dag deed ik reeds een interview met een buurvrouw : ?De politie deed meer dan twee uur niets.  Als mijn man en de buren de vier kinderen niet hadden gered waren er nu zeven doden geweest." (lees volledig interview )
trappen

Over te kleine zaaltjes, platte batterijen en de micro van de RTBF.


Al van bij het begin is het duidelijk dat het stadsbestuur de woede van buurtbewoners onderschat.  Twee doden, een incompetente politie, hulpdiensten die afwezig bleven, .... en het stadsbestuur voorziet een zaaltje met enkele tientallen stoelen.
Enkel minuten voor acht komt er een ware volkstoeloop op dreef, honderden mensen willen de vergadering mee maken.  Vaders, moeders, grootvaders, en vooral heel wat jongeren allemaal willen ze het zaaltje in dat voor de vergadering werd voorzien.
"Het meubilair en de architectuur zijn niet voorzien op zo veel mensen, we kunnen beter op het gemeenteplein gaan vergaderen anders gaan dingen stuk gaan."
De hele massa trekt dan naar het gemeenteplein vlak voor het gemeentehuis, de trappen van het gemeentehuis moeten een soort spreekgestoelte vormen.
De politie haalt snel een megafoon uit één zodat iedereen kan meeluisteren naar wat er gezegd wordt.  Die megafoon is natuurlijk niet gemaakt op meer dan duizend mensen toe te spreken en na een tijdje zijn de batterijenen plat.
Gelukkig namen een aantal buurtbewoners ondertussen het initiatief om een geluidsinstallatie op te stellen.
"Je moet ook hiervoor het stadsbestuur niet bedanken, wij hier hebben die installatie opgesteld en de micro mochten we lenen van de RTBF".

Over veiligheid en onveiligheid, de buurtbewoners spreken.


Er spreekt een man de mensen in het Arabisch toe, natuurlijk begrijp ik er niets van.   Ik sta tussen een groepje jongeren die muisstil staan de luisteren. Als de man die spreekt begint te huilen kan ik me niet langer inhouden : "Wat zegt hij? " vraag ik.   "Wij begrijpen dat ook niet hoor, maar hij zal dat straks wel in het Frans herhalen."

"Deze man raakte ons in onze cultuur en ons geloof.  We hebben elk recht op ons geloof, dat men ons daarom vermoord, ....  uit mijn hart .... dat begrijp ik niet."

De jongeren uit de buurt hebben samen een soort petitie opgesteld die ze willen voorleggen aan het stads bestuur, kort samengevat zijn dit de voorgelegde vragen.

U vraagt ons om vertrouwen te hebben in de instellingen, wel wij kunnen enkel vertrouwen hebben in die instellingen als er duidelijkheid komt in
# Het politie optreden en hun incompetentie om ons te beschermen.
# Het optreden van van hulpdiensten, die geen enkele psychologische bijstand gaven aan de slachtoffers, de  buren en de getuigen.
# De laksheid van het gerecht dat geen gevolg gaf een herhaalde klachten tegen de moordenaar.

Zo lang er geen duidelijk antwoord komt op al die vragen zal niemand ons kunnen geruststellen.

( lees volledige aanklacht )

Ik ben verbaasd over de mondigheid van deze jongeren.  Regelmatig wil de burgemeester hen het woord afnemen, maar dat laten ze niet gebeuren.  Een paar keer moet de menigte tussenkomen : "geef hen de micro ".

"Als ik vandaag 101 telefoneer kan ik die dan vertrouwen ?"
"NEEN" roept iedereen, bel naar je buren.
"Gisteren werd er een crisis cel opgericht door de Moskee en de Marokkaanse Ambassade.  Wel we zijn al die mooie en zouthoudende woorden moe, we willen een antwoord op onze vragen"
"Ontslag van de commissaris" roepen een aantal jongeren, en het hele plein neemt de leuze over : "Ontslag, ontslag, ontslag !! "
stadhuis

De burgermeester, het gerecht en de commissaris willen instellingen redden.


"We moeten het vertrouwen in de instellingen herstellen en daarom moeten we opletten voor de vele geruchten en politieke recuperatie."  Het zijn de eerste woorden van de Burgemeester.
"Denk je dat wij onnozelaars en leugenaars zijn of zo!" roepen een aantal jongeren hem boos toe.
"Ik zou willen vragen aan iedereen om kalm te blijven,...." wil hij vervolgen.
"Wij zijn geen bende wilden zulle !" roepen alweer een aantal mensen hem toe.
De burgemeester wil de vergadering openen met een minuut stilte voor de slachtoffers.  Maar als na een minuut de mensen ook willen bidden voor hun vrienden wil hij dat eerst verhinderen, waarop de menigte haast roepend het gebed verderzet.

"Wij zullen ons best doen om jullie vragen een antwoord te geven .... "
Verder komt de burgemeester niet : "Het is al goed geweest met al U demagogie hé, wij willen antwoorden."
"Ik kan U alvast zeggen dat huisvestingsmaatschappij waar de dader woonde niet van de gemeente was maar van de regio Brussel"  Nu worden de mensen pas echt kwaad en  jouwen de burgemeester uit.  Die geeft dan maar al gauw de micro door aan vertegenwoordiger van het parket.  "Wij beloven U dat er grondig onderzoen zal komen naar aanklachten en het politie optreden.  In verband met psychologische hulp kunnen we U zeggen dat er daarvoor speciale telefoonnummers bestaan.  En in verband met het onderzoek kunnen we U alvast zeggen dat de dader zou verhoord worden op 13 mei ...."

Er volgt een fluitconcert.

Als dit de manier is waarop men denkt het vertrouwen te herstellen dan heeft men de ernst van de situatie niet begrepen.
Misschien dat men met dergelijke nonsens terecht kan voor een televisie camera, maar de betrokken mensen die pikken dit niet.

De vergadering eindigt als het ware in een complete chaos.  
Het is één van de slachtoffers (de dochter) die tracht de mensen te kalmeren en die de mensen beloofd dat er grondig onderzoek zal komen.
"Ik zal pas kunnen rouwen om mijn ouders als er duidelijkheid komt.  Ik beloof jullie dat er duidelijkheid zal komen en dat er antwoorden zullen komen op jullie vragen.  Ik vraag jullie om in alle rust naar huis te gaan"

Zo zou elke gemeenteraad moeten zijn.


Ik ga naar huis met zeer gemengde gevoelens.
k wist niet dat het zo erg was, dat er zoveel minachting kon zijn voor het volk.  Want dat was het toch van bij het begin. Een zaal met 50 stoeltjes voorzien na een dergelijk drama.  Denkt de burgemeester dan echt dat er maar 50 mensen een antwoord willen op die vragen.  En zo denigrerend : "Pas op voor recuperatie" "Jullie moeten rustig blijven" "Willen jullie een dialoog of ..."

Maar anderzijds was ik verrast over de reacties van de mensen en vooral de jongeren.   Ze wisten telkens heel gevat te antwoorden op de demagogie van de burgemeester en het gerecht.  Ze begrepen maar al te goed dat dit een schijnvertoning was een wilden echt antwoorden op hun vragen.
"Dit alles is de schuld van het racisme van de Belgische staat" maakt een jongen me duidelijk. "Wij pikken dat niet langer, we willen dat het verandert, en ze moeten niet meer afkomen met een speelpleintje een buurtwerker en dat soort gedoe."

Als elke gemeenteraad met zoveel openheid zou doorgaan dan zou politiek er wel anders uitzien.

Andere artikels:







...
by Deirdre Friday May 10, 2002 at 04:43 PM

Dank je voor het goede artikel.

>1000 mensen
by Tiene Holvoet Sunday May 12, 2002 at 10:27 PM

Ik was zelf in het buitenland toen dit drama plaats vond. In de krant las ik er wel over, maar niet over de reactie van de buurt. De afwezigheid van reactie verontrustte me ten zeerste. Gelukkig was er blijkbaar toch reactie (zoals uw artikel aangeeft), maar ik blijf zeer verontrust en zelfs verontwaardigd: maar 1000 mensen? Geen algemene betoging van alle sociale anti-racistische organisaties??? Geen algemene officieel politieke reactie??
Ziet men dan niet dat dit een zéér gevaarlijke tendens is (cfr. verrechtsing Europa, reactie 11/9, 'normalisering' van het racistisch discours, ...)?!? Het gaat hier NIET om een 'geïsoleerd geval': het bewijs wordt geleverd door de passiviteit en onverschilligheid van de rest van de bevolking. En dat laatste is een even grote misdaad dan de misdaad van 4/5!