arch/ive/ief (2000 - 2005)

Guabi : Wij zijn tegen het geweld in de wijk en het geweld van de uitsluiting
by han Thursday May 09, 2002 at 05:01 PM
han@indymedia.be

Guabi Salahdin, jongere en buurtbewoner vertelt me waarom hij naar de vergadering op het Schaarbeekse stadhuis komt. "Er moet gewoon meer begrip komen voor mensen met een andere cultuur en godsdienst. Wij zijn hier geboren, wij zijn hier opgegroeid nu word het ook eens tijd dat men ons beschoud als evenwaardige burgers."

Ik vraag aan een oudere man of ik mag weten waarom hij vandaag naar de vergadering is gekomen. Ja dat mag maar je kan dat beter vragen aan die daar, die kan het nogal goed uitleggen. Ik vraag dus aan die andere man of ik hem een paar vragen mag stellen : "Ik wil je dat gerust vertellen, maar je kan beter mijn zoon interviewen. Onze jongeren die zijn eigenlijk het meest getroffen en ze hebben ook wel wat te vertellen hoor." En dus kom ik zo terecht bij Guabi Salahdin, hij komt meteen tot de kern van de zaak.


Guabi Salahdin :

Er moet intergratie zijn, maar dat is één kant van de medaille natuurlijk. Er moet ook aanvaarding komen, en die andere kan is even noodzakelijk maar daar zien we niets van. En dan verschieten dat er racisten zijn. Want dat was hier toch het probleem hé, een tachtig jarige man, lid van het Vlaams Blok, die tilt is geslagen.

Racisten die kennen ons niet, ik wil gerust naar die mensen toe gaan zodat we elkaar wat beter leren kennen, misschien is dat een oplossing.
Maar er is natuurlijk ooik een International context, mensen als Pim en Le Pen die creëeren natuurlijk een zeker spanning.

De mensen denken dat criminaliteit samengaat met vreemdelingen, maar dat is gewoon onjuist. En dan is er een minister die diezelfde logica volgt. Waarom laat hij studies verichten over de relatie tussen vreemdelingen en de kriminaliteit. Door dergelijk studies worden alle clichés natuurlijk bevestigd, men gaat gewoon niet op zoek naar de oorzaken van de kiminalieteit.
Kan het dan verbazen dat er enerzijds een toenemend racisme is en anderzijds een toenemend onveilighieds geveoel van de migranten gemeenschap.
Wij zijn tegen het geweld, het geweld in de wijk en het geweld van de uitsluiting.
Al die jongeren die zich niet thuis voelen en uitgesloten voelen, dat moet fout lopen hé.

Er moet gewoon meer begrip komen voor mensen met een andere cultuur en godsdienst. Wij zijn hier geboren, wij zijn hier opgegroeid nu word het ook eens tijd dat men ons beschoud als evenwaardige burgers.