arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gerechtigheid in Schaarbeek
by Mara Thursday May 09, 2002 at 03:43 PM

Het plein voor het gemeentehuis van Schaarbeek liep gisterenavond propvol. Het schepencollege had een dertigtal stoeltjes voorzien in de trouwzaal van Schaarbeek waar normaal zo`n 120 man kan zitten. Maar de overweldigende aanwezigheid van de mensen overschreed zeker 10 keer de capaciteit van de zaal.

De vergadering werd dan maar buiten, voor de trappen van het gemeentehuis gehouden. Een duidelijk bezorgde burgemeester Clerfayt sprak de menigte toe. Hij moet geschrokken zijn door de enorme opkomst van de buutbewoners. Hij eerste wat hij zei was dat de kalmte moest bewaard worden en hij haastte zich er bij te vertellen dat hij bij dit drama geen enkele politieke recuperatie zou dulden. Enkel mensen van de buurt mochten spreken en ze moesten erbij vertellen in welke straat ze woonden. Dat zorgde voor heel wat hevige reacties bij de aanwezige jongeren. "Vous pensez que nous sommes des sauvages?" Waarom mogen enkele onmiddellijke buurtbewoners spreken ? Er zijn ook andere mensen die zich betrokken voelen?
Er werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers, maar de toehoorders eisten ook dat la fatiha gebeden werd, een Koran refrein die gebeden wordt bij de dood van een moslim.
Een handvol mensen deden een getuigenis, waaronder ook de oudste dochter van het overleden koppel. Het meisje was nog duidelijk erg aangeslagen. Een vrouw fluisterde het meisje voor wat ze tegen de menigte riep. De kalmte moest duidelijk bewaard worden onder de Marokkaanse bevolking.
Niet dat dit bij de toehoorders op andere gedachten bracht.
De aanwezigen eisten een onafhankelijk onderzoek naar de werking van de politie en het ontslag van de commissaris..en misschien ook wel van de burgemeester.

Vooral mensen van Marokkaanse afkomst, maar ook enkele Belgen waren aanwezig op deze bijeenkomst.
Zo ook Sebastien, een Belg die al 11 jaar als tuinman voor de gemeente Schaarbeek werkt. "Ik kom goed overeen met de mensen van de buurt. Ze kennen me hier allemaal. Er werken wel veel racisten in de gemeente, waar ik veel mee discussieer. Als de Marokkanen werkloos zijn, zeggen ze dat de vreemdelingen profiteren van onze verzorgingstaat. Maar toen de gemeente een aantal vreemdelingen had aangenomen, hoor je kritiek dat ze het werk afpakken van de Belgen. Het is nooit goed he.."

Een Marokkaanse moeder vertelde dat ze zich niet meer veilig voelt in Schaarbeek. "De politie beschermt ons niet. Ik heb ook kinderen en ik heb schrik dat dit nog zal gebeuren. We zijn ook mensen. We werken en betalen belastingen. We hebben ook recht op bescherming. De politieagenten verstopten zich achter een wagen tijdens het drama. Het waren de buren die de kinderen gered hebben."

Een andere vrouw vertelt dat ze aanwezig is uit solidariteit voor de familie van de slachtoffers. "De dader was een gekende racist. Hoe is dit kunnen gebeuren? Ook de politie is hiervoor verantwoordelijk. De politie heeft ook een cassette in beslag genomen van een amateur cameraman, een Turkse jongen, die het gebeuren had gefilmd. We willen weten wat er op die film staat."
De hele buurt riep om "la cassette "te tonen. Het zou eerst om een gerucht gaan. Toch werd dit later ook bevestigd door iemand van het schepencollege: de cassette is nu in handen van het gerecht. Afwachten of die cassette ooit nog het daglicht zal zien.

De dader woonde in een sociale woningblok met zijn hond, hetgeen tot veel overlast zorgde bij de buren; die daarover ettelijke malen hadden geklaagd.
De man bedreigde het gezin geregeld en had reeds een strafblad voor slagen en verwondingen
Uit onderzoek blijkt dat de man, normaal uit zijn huis zou moeten gezet zijn tegen eind april. Toch woonde de man nog steeds in de woning toen hij besloot zijn buren af te maken. Hoe is dit mogelijk? De burgemeester probeerde zich te redden door de bevoegdheid van de sociale woningen op het Brusselse gewest af te schuiven. Het is niet de gemeente die daarvoor bevoegd is, het is het Brussels gewest.

De buurt was duidelijk niet opgezet met de demagogie van de burgemeester. "Vergeet niet dat wij ook Belgen zijn, dat veel van ons jullie gestemd hebben en dat we jullie ook kunnen laten vallen", klonk het vanuit de menigte.

in de kranten...
by Mara Friday May 10, 2002 at 10:26 AM

In de kranten veel nieuws over het geweld na de volksvergadering in Schaarbeek. Er zou zelfs een VTM ploeg zijn aangevallen.
De burgemeester zegt dat het geweld niet zozeer vanuit de wijk komt maar vooral vanuit Brussel en Molenbeek.
In de kranten weinig over het geweld tegen de journalisten in Nederland, na de dood op Puim Fortuyn, waar reporters bakstenen op hun hoofden kregen van brave Nederlanders.
In Schaarbeek was de bevolking de RTBF alvast dankbaar voor het uitlenen van hun micro om de toehoorders te kunnen toespreken op woensdagavond

kalmte toch belangrijk
by Saramag Friday May 10, 2002 at 02:41 PM

Dit lijkt mij een eerlijk en objectief verslag van de volksvergadering in Schaarbeek.
Anderen - duidelijk pvda-aanhangers - hebben daar veel straffere standpunten over ingenomen op deze site.
In plaats van te helpen rouwen om dat onnoemelijk drama, wordt weer gepoogd om eindelijk de revolutie te lanceren en de jongeren op te jutten tegen het "racistische Belgische establishment".
Ik ben er zeker van dat het verkeerd zou zijn om mee te kraaien in die hetze.
Als een gek van gelijk welke leeftijd onverwachts begint te schieten op mensen die hij haat, hoe kan de politie dat tegenhouden?
Heeft de politie van Eindhoven schuld aan de aanslag op Fortuyn?
Heeft de politie van Nanterre schuld aan de moord op zoveel gemeenteraadsleden?
Heeft de politie van Ertfurt schuld aan de moord op zoveel leraren?
Wie heeft er toch belang bij het opjutten van de gefrustreerde jongeren in Schaarbeek, Molenbeek en omstreken?

Mara, Solidair...1 front !
by Woody Saturday May 11, 2002 at 01:11 PM

Oh ja?

Wat is er dan zo fundamenteel verschillend aan de stukjes van Mara en Solidair?

Beiden klagen (terecht) de incompetentie van de politie, de demagogie van de burgemeester aan. Beiden kiezen de kant van de buurtbewoners.

Woody.

Kalmte en gerechtigheid ....
by han Saturday May 11, 2002 at 02:31 PM

De buurtbewoners vragen om kalmte.
De buurtbewoners vragen om gerechtigheid.

Saramag heeft niet eens de moeite genomen om goed het artikel van Mara te lezen, want dat is precies wat ook zij vraagt.

Maar als de vraag om gerechtheid van ons PVDAers maakt, jah ...
De Moskee, de Ambassadeur van Marokko en zelf de Marokkaanse koning namen allemaal die vraag voor gerechtigheid over.
Klaagden de "racistische media aan" en vergeleken de aanslag met "Palestina".

Allemaal van de PVDA?

heh .......

allemaal van de pvda?
by Saramag Sunday May 12, 2002 at 11:11 PM
sumsarg@mail.be

Neen, Han, die mensen zijn (gelukkig) niet van de pvda, maar als de pvda zich ermee gaat moeien (waar ik voor vreesde en nog voor vrees)is dat niet uit menslievendheid, noch om gerechtigheid te vragen, maar om er een politiek slaatje uit te slaan.
Je moet ze mij niet leren kennen.

Islam, moslim, islamiet, moslima????
by najim Monday May 13, 2002 at 10:42 AM

Wij zijn nu de pineut, gewoon omdat we moslims zijn.
Wij worden nu overal voor aangepakt. Bij elke aanslag, bij elke diefstal, bij elke moord, het zullen de moslims zijn geweest.
Lieve broeders en zusters laten we samen een eenheid spannen, zodat we deze media en al die onruststokers de kop in kunnen drukken. Zolang wij niet samen werken, zolang wij onze ogen niet openen en zolang wij onze kinderen niet opvoeden zoals de islam dat heeft voorgeschreven, dan zullen wij uit elkaar vallen en zullen ze ons langzamerhand uitroeien!
Moge we hopen, ooit in vrede te mogen leven!