arch/ive/ief (2000 - 2005)

Van islamhaat tot de moord op een Marokkaans gezin
by christophe c. Wednesday May 08, 2002 at 07:09 PM

Van islamhaat tot de moord op een Marokkaans gezin

Wat ik daarnet heb gezien hangt nog altijd in mijn kleren terwijl ik deze woorden intyp.
Een zeventigtal mensen verzamelde zich om 18u00 rond het huis waar dinsdagmorgen een 80-jarige racist de ouders van een gezin doodschoot omdat ze moslims waren. Ik schrijf wel degelijk "moslims" en niet "Marokkanen". Een buur vertelde heel geëmotioneerd tegen een senator (Delbeeck of zoiets) dat de man al jaren de buurt terroriseerde. Hij had het vooral gemunt op vrouwen die de hoofddoek droegen. Iedere keer weer ging hij tegen hen te keer. Hij liet zijn hond tegen hun deur plassen en schreeuwde iedere keer als een gesluierde vrouw zijn pad kruiste.
Ik weet dat ik nu veel te emotioneel reageer en dat ik straks mijn eigen gedachten zal relativeren als de kogelgaten in de ramen en het boeketje bloemen van de klasgenootjes niet langer op mijn netvlies gebrand zullen staan.
Maar nu wil ik luid roepen dat al diegenen die hier de jongste tijd hun haat en minachting voor de islam botvierden medeverantwoordelijk zijn voor het klimaat waarin dit soort misdaden mogelijk wordt.
De haat tegen migranten kristaliseert zich blijkbaar in de haat tegen de uiterlijke kenmerken van de islam.
De actie was sereen. Het verdriet op de gezichten was indrukwekkend. Pierre Galand legde namens de NGO's bloemen neer voor het huis. Voor de rest waren er weinig autochtonen. Misschien was dat maar goed ook. Zo blijven de aanwezige moslims ten minste gespaard van een nieuwe les seksuele opvoeding.

Serene actie
by Pierre Henrotin Wednesday May 08, 2002 at 07:57 PM

De actie vannacht, waarbij een molotovcocktail door het raam van een gebedshuis van getuigen van jehova werd gesmeten, was ook "heel sereen"

met alle respect
by guido Wednesday May 08, 2002 at 08:36 PM

mt alle respect, maar het artikel door Han was veel objectiever.
"De actie vannacht, waarbij een molotovcocktail door het raam van een gebedshuis van getuigen van
jehova werd gesmeten, was ook "heel sereen"
Pierre, tewaar je hem zelf gesmeten hebt kan je niet zeggen wie het was, insinueren dat het moslims waren is racistisch.

Selectief tot in de kist: over witte en gekle
by Cas Thursday May 09, 2002 at 10:27 AM

Voor wie de laatste dagen op Mars zat: maandag werd Pim Fortuyn neergekogeld. Diezelfde avond wordt een Marokkaans echtpaar in Schaarbeek afgeslacht, er vallen ook nog eens vier gewonden, waaronder twee van hun kinderen.
Beide zaken gaan over een -zoniet hét- basisprincipe van het mens-zijn: respect voor het leven. Fortuyn werd vermoord om zijn mening, de familie om wie ze waren, om hun kleur. Nederland kent de grofste politieke moord in decennia, België de zwaarste racisitische moordpartij. De media en de "publieke opinie" zien dit blijkbaar anders. In de meest "progressieve" (wat is het woord nog waard?) krant van ons medialandschap (de Morgen) worden er een slordige dertien bladzijden aan Nederland gewijd, tegenover één (1) artikel aan het geval in Schaarbeek. De beeldmedia doen hetzelfde: het geval Schaarbeek is zelfs na het geval Fortuyn nauwelijks een hoofdpunt.
Er wordt volop geanalyseerd over de moord op Fortuyn: hebben de media bij gedragen tot een sfeer die dit mogelijk maakte, en wat met de politiek? De Winter was er als de kippen bij om de ‘demonisering' van extreem-rechts te veroordelen en aan te wijzen als schuldige. Tot ongenoegen van pakweg Tobback en De Gucht. Over de demonisering van de allochtone (en dan vooral de moslim-) gemeenschap wordt met geen woord gerept. Zelfs niet door mestkever-bestrijders De Gucht en Tobback. De verklaring is simpel: ondanks wat alle politieke partijen laten uitschijnen, is het demoniseren van en het uitdiepen van de wij-zijkloof met de allochtone gemeenschap geen monopolie van het Blok. Alle partijen evenals de media hebben hier toe bijgedragen. En niet in het minst de "linker"zijde door het laten verzuren van de relaties tussen de gemeenschappen in ons land, omdat hun discours in eerste plaats een anti-discours was tegenover (extreem-)rechts. En hier sluit de cirkel: mensen als Fortuyn spelen hier gretig op in. Daarbij schuwen ze het niet om te flirten met de media (en omgekeerd) en politiek te reduceren tot een personen-cultus. Hun goed recht natuurlijk, maar een gevaarlijke evolutie blijkt nu. En toch, op het moment dat dit alles gebeurt, wordt opnieuw dezelfde fout gemaakt: de dood van een bekende overschaduwt de laffe moordpartij op een gezin.
Wat is het verschil nu nog tussen een Filip De Winter en Yves Desmet als beiden hun discours mensen zo demoniseert dat losgeslagen individuen in onze eigen buurten zich gelegitimeerd voelen om die ‘demonen' uit te roeien? En wat is het verschil als beide een dode blanke erger vinden dan vijf kinderen die hun ouders verliezen omdat ze niet blank zijn?

Parallellen
by El Pimo Thursday May 09, 2002 at 04:11 PM
pimvdp@yahoo.com

Het is inderdaad schandalig dat De Winter de moord op Fortuyn gebruikt om zijn politieke haatcampagnes te voeren. Van hem zijn we dat soort dingen echter gewoon.

Dat Christophe de gruwelijke moord misbruikt en banaliseert om zijn gelijk te kunnen bewijzen in een andere discussie op deze site (waar Christophe het al lang afgetrapt is), dat had ik niet verwacht.

Misschien denkt Christophe dat hij hierdoor de moslimgemeenschap een dienst bewijst. Ik weet het niet. Voor mij getuigt het van een gebrek aan respect voor de slachtoffers.

El Pimo

De echte oorzaken vermelden a.u.b.
by Jan van den Berghe Sunday May 12, 2002 at 10:16 AM
jan.vandenberghe@mailandnews.com

In Vlaanderen is vreemdelingenhaat eigenlijk onbestaande. Niemand in ons land "haat" mensen omdat ze een andere nationaliteit hebben, uit een ander land of werelddeel komen of een iets andere huidskleur hebben. Ieder zinnig mens ziet wel dat het zo is; wie het anders meent te moeten zeggen, sluit zich op in de eigen denkwereld.

Men lijkt echter wel bang te peilen naar de oorzaken van de steeds groeiende afkeer tegenover moslims. Heeft er ooit al iemand daarover nagedacht? Is het te wijten aan een zgz. "haatcampagne"? Helemaal niet. Er wordt geen haat gespuigd. Wel is er een kritische bevraging van bijvoorbeeld de islam en haar waarden. Ook het christendom ligt niet zelden onder vuur. Maar blijkbaar wordt de islam tegenover als onaanraakbaar en hoogverheven beschouwd. Merkwaardig toch, als men bekend dat belangrijke Arabische secularisten gelijkaardige dingen zeggen als een wijlen Fortuyn bijvoorbeeld. De parallellen blijven: ook veel van deze secularisten werden neergeschoten en moesten onderduiken nadat er een fatwa tegen hen werd afgekondigd. Blijkbaar gaan islam en westerse democratische waarden niet echt samen...

Merkwaardig is toch wel dat men hier blijkbaar nogal schrik heeft door te stoten naar de oorzaken van de afkeer onder westerlingen. Heeft men dan het rapport Van San niet gelezen? Als men ziet hoe moslimjongeren voortdurend betrokken zijn in overvallen, straatgeweld, intimidering, enz. is het dan verwonderlijk dat de giftige pijlen van de inheemse bevolking zich tegen die mensen richt? Als men in een rapport Van San leest, dat de Arabische gemeenschap oververtegenwoordigd is in de criminaliteitscijfers, tja... De besluiten zijn dan toch gauw getrokken!

Misschien moet Christophe C. zijn ogen eens opendoen, zich onderdompelen in de islam en kijken wat deze religie eigenlijk allemaal leert... (en meer bepaald Mohammeds leven en hoe die al moordend en plunderend het Arabische schiereiland tot de islam "bekeerde"). Maar misschien wil hij gewoon blijven dromen van die vredelievende islam - een volkomen utopie - en zich daarin blijven koesteren.

ontkenning van rassenhaat in België
by joeri Sunday May 12, 2002 at 11:34 AM
joeri@indymedia.be

Indymedia.be als organisatie distantieert zich volledig van de ontkenning van rassenhaat in postings van jan van den berghe op deze site en acht zichzelf hiervoor niet verantwoordelijk; momenteel laten wij deze postings wel staan als voorbeeld van de leugens en demagogie waar het vlaams blok (en andere fascistische of daarbij aanleunende organisaties), zijn leden, en zijn sympathisanten gebruik van maken om de bevolking (dikwijls op subtiele manieren) op te ruien tot verdraagzaamheid tegenover andersdenkenden.

groetjes
Joeri

Inderdaad, ontkenning van rassenhaat
by Jan van den Berghe Sunday May 12, 2002 at 07:31 PM

Wie ruit wie op? Ongewild hebt u het masker zelf afgeworpen. Als ik het goed begrepen heb, worden hier normaal alle berichten verwijderd die ingaan tegen de opvattingen van indymedia.be. Tot nader order blijven hier enkele (?) wel staan en dit slechts met een "pedagogisch doel". Het doet me onmiddellijk denken aan de methodes van de communisten en nazi's. In het Duitsland van de jaren veertig gingen er ook tentoonstellingen door het land die nu eens moesten tonen hoe verderfelijk de "joods geïnspireerde cultuur" eigenlijk wel was (denken we maar aan de tentoonstellingen over "ontaarde kunst"). En ook in het communistische Rusland toonde men niet zelden beelden en zelfs bijgewerkte foto's van het decadente Westen. In beide gevallen was er geen sprake van een mogelijkheid tot gedachtenuitwisseling op een serene manier. Dat was immers niet de bedoeling.

Als ik uw bericht lees, Joeri, dan kreeg ik onmiddellijk dat onprettige gevoel. U onderwerpt de aangebrachte elementen niet aan kritisch onderzoek, maar verklaart, met een vooringenomenheid die aan de pauselijke onfeilbaarheid doet denken, het geschrevene als "leugens" en "demagogie".

Ik heb de indruk dat u de betekenis van "rassenhaat" niet goed begrijpt. De invulling die u eraan geeft, komt in ieder geval niet overeen met wat het woord betekent (zie Van Dale). "Rassenhaat" is een diepe afkeer, haat en nijd tegenover iemand van een ander ras, en dit enkel en alleen omdat die ander tot een ander ras behoort. In Vlaanderen kun je de mensen die dit denken ongetwijfeld op een enkele hand tellen.

"Vreemdelingenhaat" is dan weer iets anders. Maar rekening houdend met wat in de Vlaamse samenleving leeft, ben ik al meermaals tot de conclusie gekomen dat er eigenlijk geen haat tegenover de vreemdeling op zich bestaat. Vlamingen gaan met veel plezier bij de Griek om de hoek eten, bestellen iets bij een Turkse of Italiaanse mee-neem, gaan naar een Egyptisch restaurant eten, nodigen een Kongolees uit om een paar Afrikaanse dansen te leren. Maar de autochtonen zijn het meer dan zat dat men het crimineel gedrag van sommige - let op mijn woorden! - vreemdelingen onder de mat blijft stoppen. Een rapport Van San bijvoorbeeld dat wees op de oververtegenwoordiging van moslimjongeren in de criminaliteit, wordt als stemmingsmakerij afgedaan. Men moet een kat een kat noemen en optreden waar het nodig is. Positieve discriminatie, op welke wijze dan ook, doet etterwonden ontstaan.

een kat een kat noemen...
by Woody Wednesday May 15, 2002 at 07:45 PM

...en een vlaams blokker een vlaams blokker.

Vooruit zwette Jan, ge hebt uw zegske mogen doen.
Ga nu het Pallieterke maar volkrabbelen.

Hup,met de beentjes. Hup, met de beentjes.
Hup hup hup.


Woody
"this machine kills zwette jannen"

Intellectueel debat
by Jan van den Berghe Thursday May 16, 2002 at 07:29 PM

Dank, Woody, voor uw indringende en verfrissende analyse van de feiten. Goed dat er mensen ter linkerzijde rondlopen die niet bang zijn het intellectueel debat met andersdenkenden aan te gaan. Nogmaals mijn hartelijk dank voor die openheid van geest en de ruimhartige bereidheid het hete hangijzer van het vreemdelingenvraagstuk te depolitiseren en op een serene manier van gedachten te wisselen!

Allez...
by Woody Friday May 17, 2002 at 10:13 PM

Woody's duitse straton komt ook een beetje helpen zie...

Grrr...rrrrr...rrrauss...rrrrauss ... rrrrrrausss

Woody.