arch/ive/ief (2000 - 2005)

de demagogie van de VS
by Rob Swolfs Wednesday May 08, 2002 at 05:15 PM
robswolfs@hotmail.com

De VS gebruiken constant het argument vernietigingswapens in hun "war against terror"-propaganda. Zeer hypocriete argumenten...

Bush breidt 'As van het Kwaad' uit
(Van onze redactie buitenland)

AMSTERDAM - De Amerikaanse president, George Bush, heeft Cuba, Libië en Syrië toegevoegd aan de 'as van het kwaad', waartoe hij eerder al Irak, Iran en Noord-Korea rekende. De VS sluiten militaire actie tegen deze landen niet uit. Bush wil voorkomen dat zij terroristen massavernietigingswapens leveren, zei staatssecretaris John Bolton van Buitenlandse Zaken.

''De VS zijn vastbesloten een nieuwe golf van terreur te voorkomen,'' verklaarde Bolton, met verwijzingen naar de aanslagen van 11 september. ''Staten die terreur bevorderen en massavernietigingswapens najagen, moeten daarmee stoppen. Zij zullen anders onze nieuwe doelwitten worden.''

Volgens Bolton lijdt het 'geen twijfel' dat Libië nog altijd doorgaat met zijn programma voor nucleaire, biologische en chemische wapens. De VS zijn volgens Bolton 'bezorgd' over de mogelijkheden die Syrië al zou hebben om op beperkte schaal biologische wapens te maken.

Bolton noemde de bedreiging die Cuba vormt voor de Amerikaanse veiligheid 'onderschat'. Het communistische bewind zou momenteel op beperkte schaal onderzoek doen naar biologische oorlogsvoering en potentieel gevaarlijke technologie hebben overgedragen aan andere 'schurkenstaten''. Bolton wilde niet zeggen om welke landen het gaat.


Dit is een deeltje van een artikel dat te lezen stond op http://www.parool.nl/1020747039645.html

Ik zou het graag even willen hebben over het stukje in verband met vernietigingswapens.
Als mijn geheugen mij niet in de steek laat is Amerika het enige land ter wereld dat ooit een massavernietigingswapen à la kernbom heeft gebruikt (we herinneren ons allemaal Hiroshima en Nagasaki). Deze bom werd dan nog gegooid terwijl het eigenlijk niet meer nodig was, toen de Japanners eigenlijk al verslagen waren, maar diende enkel als experiment, en als middel om de opgang van de communisten te stoppen (deze laatsten waren goed op weg om Japan te bevrijden/definitief te verslaan).

Toch gebruikt dit land deze demagogische uitspraken enorm veel in haar "war against terror"-propaganda! Op een spreekavond met Gie Goris in Geel (handelend over de toen nog nakende oorlog tussen India en Pakistan) kwam op een bepaald moment de vraag naar boven of het ecth was dat de wereld in gevaar kwam nu deze landen op de voet van oorlog leefden. India bezat namelijk kernwapens , en zou dezen wel eens kunnen droppen...
Gie antwoordde daarop dat een stelling zoals de die eigenlijk gebaseerd is op racisme... Waarom zou een kernbom gevaarlijker zijn in handen van de ene natie, dan in handen van de andere? Amerika bezit en fabriceert openlijk kernwapens, en leeft het hele jaar door op voet van oorlog met andere landen, en toch wordt dat nooit ervaren als een gevaar...

hypocriet, toch?

Rob

Tweestrijd
by Lander Wednesday May 08, 2002 at 11:34 PM
lander.vander.linden@vub.ac.be

Oud VS-president Carter moet er niets van weten en gaat naar Cuba op bezoek.
Haider bezoekt Irak. Meerderheid Britse bevolking tegen mogelijk plan Blair om de VS te steunen in een aanval op Irak. VN-veiligheidsraad heft boycot tegen Irak hoogstwaarschijnlijk binnenkort gedeeltelijk op (vervangen olie-voor-voedselprogramma door het toelaten van invoeren van producten die alleen de burgers ten goede kunnen komen; voor de veiligheid is er een lijst van 300 pagina's [!] opgesteld van producten die niet ingevoerd mogen worden omdat ze mogelijk militair kunnen gebruikt worden). Irak sprak zelf over mogelijk opnieuw toelaten inspecteurs. VS reageerde door niet meer te kijken naar al of niet toelaten wapeninspecteurs door Irak.
Sharon vraagt aan Saoudi-Arabië om hun steun aan fundamentalisten te stoppen. Saoudi-Arabië, een van de hoofdbondgenoten van Amerika in het Midden Oosten, bevat Amerikaanse basissen voor aanval op Irak.
Israël reeds 4de of 5de grootste kernmacht in de wereld (quote Sharon m.b.t. Arabische wereld; "They've got the oil, we've got the matches").

Van een wespennest gesproken. VS en Israël alleen tegen boze buitenwereld?