arch/ive/ief (2000 - 2005)

Racistische moord in Schaarbeek: de politie stond erbij en keek erna
by hilde meesters Wednesday May 08, 2002 at 12:51 PM
webteam@solidair.org

Dinsdagavond 7 mei, de Vanderlindenstraat in Schaarbeek. Tientallen mensen staan hier samen na te praten, nog zwaar geschokt door wat ze deze ochtend ‘live' hebben meegemaakt. Nummer 121 is uitgebrand. Op de vensterbank liggen enkele bossen bloemen. De voordeur is dichtgeplakt.

Dinsdagavond 7 mei, de Vanderlindenstraat in Schaarbeek. Tientallen mensen staan hier samen na te praten, nog zwaar geschokt door wat ze deze ochtend ‘live' hebben meegemaakt. Nummer 121 is uitgebrand. Op de vensterbank liggen enkele bossen bloemen. De voordeur is dichtgeplakt.

Deze ochtend om 4 uur is hier de hel losgebroken. De 79-jarige Hendrik Vyt, bewoner van de bovenste verdieping stichtte brand, drong gewapenderhand bij zijn onderburen –een Marokkaans gezin met vijf kinderen- en is beginnen schieten. Hij vermoordde beide ouders, Abeba El Hajii en Ahmed Isiyasni, verwondde de twee jongste kinderen en bleef uiteindelijk ook zelf in de brand. De drie andere kinderen konden door verscheidene buren geëvacueerd worden.
De verslagenheid is groot, maar de woede nog groter. In de eerste plaats omdat de politie niets heeft gedaan tijdens het uur dat het drama heeft geduurd. Een buurvrouw : « Ik heb om 4u10 gebeld, kijk maar naar mijn GSM. Ik was niet de eerste. Eén politieauto is komen aanrijden, met twee jonge flikken van ongeveer 25 jaar. Nochtans had ik gezegd dat er geschoten werd in de straat. Die twee flikken hebben zich verdekt opgesteld en van ver enkele schoten gelost. » Kogelgaten zijn inderdaad zichtbaar en een ruit is verschillende malen doorboord… in het huis naast nr 121. « Iedereen heeft kunnen zien hoe die man van de ene verdieping naar de andere holde en schoot. We wisten dat daar een volledig gezin zat. Verschillende buren kwamen op straat lopen en wilden iets doen. Maar de man begon op straat te schieten en de flikken riepen ons toe dat we binnen moesten blijven. Zelf deden ze niets ! Toen één van de jongste kinderen gewond aan het raam om hulp kwam roepen en door het raam naar beneden wilde springen, riepen ze dat hij terug naar binnen moest. Die kleine stond daar met zijn arm vol bloed. Hij riep dat zijn moeder neergeschoten was. ». Het beeld van het kleine jongetje heeft de mensen hier diep geraakt. Verschillende vrouwen staan te huilen. « Mijn man stond ook buiten, hij wou met een matras naar de overkant rennen om het jongetje te laten springen, zelfs ten koste van zijn eigen leven, maar de flikken verboden het hem. Ik heb zelf nog teruggebeld naar de flikken en gesmeekt om versterking. We stonden er immers allemaal op te kijken en we konden niets doen ! » Eén van de oudere kinderen kan langs de tuin ontkomen en raakt in de aanpalende tuin van de buren. Twee andere worden door een Belgische buurman met een ladder uit het huis geëvacueerd. Op dat ogenblik zijn de ouders al neergeschoten en de twee jongste kinderen gewond. Het huis staat in lichterlaaie. Het is ondertussen drie kwartier geleden dat de flikken verwittigd zijn en nog altijd is er geen versterking. Ook de brandweer komt veel te laat. Niemand kan zeggen wanneer het schieten precies stopt. De oude man blijft zelf in de brand. Hij heeft de twee ouders van het gezin met kogels doorboord. De twee jongste kinderen worden gewond naar het ziekenhuis afgevoerd.
De andere kinderen worden opgevangen door een tante die in de buurt woont. Een jongere vat het optreden van de flikken zo samen : « Was dit gebeurd in een komische film, we hadden er hartelijk mee gelachen ».

Moordenaar was vriend van fascist Demol

Wie was de dader ? Een losgeslagen gek ? Iedereen kende hem hier, omwille van zijn pesterijen, zijn racistische uitlatingen, zijn agressiviteit. Hij bezat een volledig wapenarsenaal en moest op 16 mei voorkomen omwille van illegaal wapenbezit. Waarom werden die wapens dan niet in beslag genomen ? Hij pestte al twee keer een gezin weg uit het huis van de gemeente Schaarbeek. Een meisje dat nog in het nummer 121 heeft gewoond getuigt over de pesterijen. « Hij liet zijn hond de hele nacht in de trapzaal blaffen bijvoorbeeld, heeft hem zelfs een keer in ons appartement losgelaten, hij drong gewoon bij ons binnen. Of hij ging de zekeringen uittrekken in de kelder zodat we zonder elektriciteit zaten. » Ook een Belgisch gezin werd door hem buitengepest. Maar het gezin van Abeba en Ahmed wou niet weg. Acht keer hebben ze klacht ingediend bij de woningmaatschappij tegen de agressieve man. En er gebeurde niets !
Hij terroriseerde ook de buren op straat. Verschillende keren werden de flikken erbij geroepen. Hij liep zou zelfs al een veroordeling hebben opgelopen na een aanslag op een Marokkaanse jongen. Boven alles was hij een notoir racist. De fascist Demol –voormalig politiecommissaris van Schaarbeek- kwam regelmatig bij hem op bezoek. En zelf nam hij deel aan vergaderingen van de fascisten. Een buurman : « Hij was uitzinnig van blijdschap –en liet dat hier in de straat ook goed merken- toen Le Pen in Frankrijk twee weken geleden zo hoog scoorde en woest omdat hij het uiteindelijk niet heeft gehaald als president. Hij begon totaal door te slagen. Gisteren (maandag 6 mei, de dag voor het drama) om 6 uur 's morgens, waren we ook al wakker geschrikt. Toen probeerde hij met een beitel de deur van het appartement van zijn onderburen te forceren. De flikken werden erbij geroepen en hij werd meegenomen voor ondervraging. Ze hebben hem gewoon terug laten gaan, onbegrijpelijk is dat, want hij was volledig uitzinnig ! » Misschien was de moord op Fortuyn wel de druppel die alle stoppen heeft doen doorslagen. Feit is dat tijdens de man tijdens de schietpartij naar buiten riep : « Ik vermoord jullie allemaal, bougnouls ! »

Klacht tegen de politie

Het politie-optreden, of liever de totale nalatigheid, heeft hier de meeste verontwaardiging opgewekt. Daarom willen de buren klacht indienen, wegens het niet-bijstaan van personen in nood. En burgemeester Clerfayt, als hoofd van de politie, zal zich moeten verantwoorden. Tot hiertoe verklaarde hij enkel dat de politie gedaan heeft wat ze moest en kon en dat er speciale interventieteams aanwezig waren. Het zullen er dan wel heel speciale –onzichtbare- geweest zijn.
Woensdagavond om 20u heeft Clerfayt de jongeren uit de buurt uitgenodigd op een vergadering in het gemeentehuis. Maar niet alleen de jongeren zullen er zijn, iedereen wil vragen stellen over het politieoptreden. Verschillende mensen vergelijken de feiten met het ‘normale' politieoptreden tegen jongeren, bij controles enz. Dan staat er altijd onmiddellijk versterking, geen enkel probleem, dan duurt het geen tien minuten voor er iemand in de handboeien wordt geslagen…
Een buurvrouw : « Ze zeggen heel de tijd dat ze de politie willen versterken, maar om wat te doen ? Wij mogen het hier niet bij laten, we moeten in de toekomst veel actiever controleren wat de flikken doen en niet doen. Wij betalen tenslotte hun loon, met onze belastingen. Dan mogen we toch een minimum aan bescherming verwachten ! »

Fascisme leidt tot moord

In heel de massahysterie om de dood van Pim Fortuyn stelt het Vlaams Blok zich graag op als slachtoffer van haatcampagnes. Filip De Winter heeft het over talrijke bedreigingen en levensgevaar. Wat in Schaarbeek gebeurd is, bewijst eens te meer dat de fascistische partijen zélf aanzetten tot haat en moord. De traditionele partijen zijn echter medeplichtig. Zij hebben Demol als politiecommissaris binnengehaald in Schaarbeek en hem jarenlang een terreurbewind laten voeren tegen migranten en jongeren. Onlangs nog hebben zij allemaal – de socialisten en de groenen inbegrepen- geweigerd hun nek uit te steken voor het migrantenstemrecht. Demol moest pas opstappen als politiecommissaris toen Solidair zijn banden met het Vlaams Blok bewees. Nu zetelt hij rustig in de Schaarbeekse gemeenteraad. Dat ze nu het het fameuze artikel 66 maar eens toepassen om Demol en zijn fascistische bende buiten de wet te stellen!
In verband met Fortuyn hebben alle burgerlijke partijen hebben het over een ‘aanslag op de democratie'. Welke democratie? Degene die fascistische en racistische partijen vrij spel laat om hun gif te spuien en aan te zetten tot moord? Degene die ervoor zorgt dat migranten hier wél belastingen mogen betalen maar géén politieke rechten hebben? Dat jongeren geen werk en toekomst meer hebben? Dat de bedrijven minder belastingen moeten betalen op hun winsten en steeds goedkopere arbeidskrachten kunnen aanwerven? De democratie die de politie wil versterken als antwoord op de problemen van de bevolking? Die de delegees van Clabecq wil veroordelen omdat zij opkwamen voor werk?
Eén besluit: Gelijke rechten voor migranten en verbod van fascistische partijen

Mao's democratie
by Foefje Wednesday May 08, 2002 at 09:08 PM

Dat de geestelijke erfgenamen van Pol Pot lessen in democratie geven is wel bangelijk.

kleine rechtzetting
by Olivier Friday May 10, 2002 at 03:59 PM
alterecho@brutele.be

Als redactielid van Solidair zou je zelf moeten weten dat Demol zijn ontslag moest aanbieden omdat de krant zijn banden met het Front de la Jeunesse bewees, niet met het Vlaams Blok. Dit laatste was waarschijnlijk (merkwaardig genoeg) geen voldoende reden tot ontslag geweest, althans in de ogen van die lui. Het Front de la Jeunesse is een gewelddadige neonazistische (en verboden) beweging die, in tegenstelling tot het Blok, nooit een schapevacht heeft aangetrokken.

Foefje
by Woody Saturday May 11, 2002 at 12:45 PM

Ppppffff FFFFfffjje,

Woody.

Eenzijdig
by Jan van den Berghe Sunday May 12, 2002 at 11:06 AM

Hilde, wat is de bedoeling van dit artikel? Wilt u de goegemeente objectief voorlichten of gebruikt u slechts enkele feiten die in een politiek geïnspireerd discours passen? Ik heb de indruk dat dit laatste het geval is, vooral daar er meerdere fouten en (bewuste?) verdraaiingen van de feiten in uw artikel voorkomen.

U gooit bijvoorbeeld zomaar op straat dat Demol regelmatig bij de moordenaar op bezoek ging. Dat is volledig uit de lucht gegrepen en volkomen onwaar. U kletst maar uit uw nek.

U schrijft dat Demol als commissaris moest opstappen nadat Solidair zijn banden met het Vlaams Blok bewees. Eens te meer fout. Demol had toen helemaal geen banden met het Vlaams Blok. U kletst nogmaals uit uw nek.

En het wordt wel helemaal te gek als u stelt dat Demol een "terreurbewind" uitoefende. Tja, als "law and order" voor u gelijkstaat aan "terreur", wat valt er dan nog te bespreken? Dat de migrantenjongeren geviseerd werden, zegt mijns inziens meer over die jongeren dan over de politie. Wie de wet overtreedt, moet tot de orde geroepen worden. Nu is het "toevallig" wel zo dat het percentage migrantenjongeren onder de misdadigers ongemeen hoog is. Rapport Van San, zegt dat u iets?

Merkwaardig ook dat u pleit voor rechten voor migranten, maar alle, niet door u goedgekeerde meningen en opinies door Vlamingen/Belgen verwoord verboden moeten worden. Als deze migranten zo graag politieke rechten willen, dan is de oplossing zeer eenvoudig: Belg worden. Maar blijkbaar hechten deze mensen nog steeds meer belang aan hun oude nationaliteit... wat ook reeds veel zegt over hun integratiepeil. Of simpel gezegd: wie geen burgerzin aan de dag legt, kan de nationaliteit niet verwerven.

eenzijdig? sja
by joeri Sunday May 12, 2002 at 11:56 AM
joeri@indymedia.be

meneer jan vdb,

bewijzen dat demol serieuze banden heeft met het vb zijn, mijns inziens, enkele jaren geleden genoeg in de pers geweest.
Beweren dat Demol deze banden niet heeft of nooit gehad heeft, ondermijnt natuurlijk je geloofwaardigheid als je beweert in een andere comment dat de moordenaar van schaarbeek geen banden heeft met het vb.

Eenzijdige berichtgeving? zeker dat het niet op jezelf sloeg? :-p

ik veronderstel dat je vind dat het nazi-bewind ook geen schrikbewind vond?

Demol
by Jan van den Berghe Sunday May 12, 2002 at 08:01 PM

Misschien moet u uw bronnen er eens op na slaan, daar de hele heisa in de media rond Demol, waarnaar u verwijst, niets te maken had met mogelijke bindingen met het Vlaams Blok. Het ging over bindingen die Demol als jongvolwassene zou hebben gehad met een Franstalige rechtse beweging. Pas later heeft Demol met het Vlaams Blok in zee gestapt, maar dat is wel een ander verhaal.

Wiens geloofwaardigheid wordt hier dan geschonden???

Koste wat kost wil men "bewijzen" dat de moordenaar banden had met het Vlaams Blok. Tot nu toe lees ik slechts beweringen, "gestaafd" op "van horen zeggen" in de buurt. De man was in ieder geval geen VB-lid, zoveel is ondertussen duidelijk geworden. "Banden hebben met" kan heel ruim geïnterpreteerd worden. Word ik in uw ogen onmiddellijk een humanist omdat ik af en toe naar een bijeenkomst van het Humanistisch Verbond ga?

En zelfs al zou die man "banden" met het Vlaams Blok hebben gehad, dan nog bewijst dit in de grond van de zaak helemaal niets. Wie een dergelijk pad bewandelt, doet aan schadelijke veralgemening. Wat zou u ervan denken dat men de radicale milieubeweging nu in haar geheel schuldig zou achten voor de moord op Pim Fortuyn?

Wat uw opmerking over het "nazi-bewind" hier komt doen, is me niet duidelijk. Het toont evenwel de ziekelijke neiging bij bepaalde mensen steeds weer opnieuw in vakjes en hokjes te denken, en daarbij vast te houden aan oude denkschema's waarbij men de politieke tegenstrever een etiket tot verdoemnis wil opkleven. Weinig ernstig, als u het mij vraagt.

rauss
by Woody Friday May 17, 2002 at 10:18 PM

En nog steeds Woody's duitse straton...

"Grrr..rrrr..rrr...rrrauss...rrraauss...rau...rraausss..."

Woody en Blacky

waarom geen versterking?
by nadia Sunday May 19, 2002 at 10:24 AM

wat ik vooral onthoud uit dit artikel is niet persé de professionele historie van demol - uiteindelijk: who the fuck cares in dit verhaal - t'is vooral de vaststelling dat de politie bij dit voorval bijna een uur de tijd had om 'iets' - whatever - te doen, maar schijtbroeken en blijters van 25 jaar het niet aandurfden. Op zich, dat begrijp ik, uiteindelijk komt 90% van de politieagenten bijna nooit met een echt wapengevecht in aanraking, en als dat gebeurt is het natuurlijk 'blijten'... maar wat ik niet kan vatten, en niet begrijp is: waarom geen versterking???? dat kan er in mijn beperkt en kwaad verstand niet in. Ik ben niet van de meest emotionele types die er rondlopen - maar bij het horen en lezen van de feiten zijn er dikke tranen over mijn wangen gerold. En niet enkel omwille van dit drama - maar vooral omwille van de frustratie dat de politieagenten niets hebben gedaan...