arch/ive/ief (2000 - 2005)

Onfortuinlijke Pim
by Kenneth Rumes Tuesday May 07, 2002 at 12:41 PM
kennethrumes@hotmail.com

Maandag 6/5 omstreeks 18u10 werd Pim Fortuyn neergeschoten in Nederland. Een zegen of een vloek voor de democratie?

Pim Fortuyn, de 54-jarige lijsttrekker van de lijst-Fortuyn in Nederland, is gisterenavond neergeschoten in Hilversum. Fortuyn was er in geslaagd Nederland in zijn ban te krijgen op een half jaar tijd. "Heel Nederland hield van Pim Fortuyn" zei een Rotterdammer vanmorgen. Nu ja, dat dénk ik niet. Maar feit is wel dat hij zowat de bekendste Nederlander was geworden de laatste maanden en dat alle Noorderburen in de ban van het fenomeen Fortuyn waren. De mythische vormen die zijn optreden aannamen, zullen enkel nog versterkt worden door zijn dood. Als een martelaar, gestorven op het slagveld van de politiek... . Maar vraag is wie de échte Pim Fortuyn was. De vlotte showbizz-figuur die alle problemen van Nederland wel eens snel zou oplossen als een soort deus-ex-machina. Of een berekende, koele, gevaarlijke demagoog die vooral op macht uit was. Populist was hij zeker en Fortuyn verkocht dan ook vooral wind. Als je zijn programma wat nauwer onder de loep nam, merkte je een verdere uitdieping van het neo-liberale beleid. Een uitdieping met neigingen naar extreem-rechts; zijn racisme was daar een duidelijk voorbeeld van. De afbraak van onderwijs en gezondheidszorg stonden ook op zijn lijstje. Gelukkig heeft hij dat niet kunnen doorvoeren, maar vraag is of deze oplossing een goede is. Om écht de verrechtsing in Europa te stoppen, zijn kogels niet voldoende. Je ruimt er hooguit een paar gevaarlijke individuen en politici mee uit de weg, maar ook de mentaliteit moet veranderen. Zolang de voedingsbodem voor rechts in onze maatschappij heerst, zullen nog geen duizend aanslagen het fascistisch monster doden. Bovendien kan je je luidop afvragen of de mens Fortuyn wel gedood mocht worden. Een democratie heeft oog voor mensen. Natuurlijk kan je dan gaan spreken over de doden van Ramallah, Jenin, Afghanistan, ... en de vele slachtoffers van het rechtse beleid, maar het ene bloed maakt het andere niet goed. Daarom is het afwachten hoe dit verder evolueert, wat de consequenties zullen zijn en of dit de onvrede van de Nederlandse kiezers wegneemt... Er moeten veranderingen ten gronde komen, zodat dit niet meer hoeft. Want misschien is de moord op de politicus Fortuyn wel goed te praten, die op de mens Fortuyn is dat zeker niet...

detail
by Mara Tuesday May 07, 2002 at 01:31 PM

"Om écht de verrechtsing in Europa te stoppen, zijn kogels niet voldoende." ..Sorry Kenneth, maar als je het zo stelt lijkt het of dat het niet ver genoeg gaat voor je. Ik begrijp wel wat je wil zeggen hoor.

Ik denk dat iedereen het er over eens is dat moord niet de oplossing is; dat het een verwerpelijke daad is; hoe verwerpelijk het slachtoffer zelf ook is.

Hey meneer Rumes,
by Carole Steger en Anne Overlaet Tuesday May 07, 2002 at 01:37 PM
....

Het is een heel tof en boeiend artikel... we wisten niet dat u zo'n goede "journalist" was ;-)
(Dat weten we nu ook weeral)
Dus eigelijk in 1 groot woord: BANGELIJK ARTIKEL!!!!!!!
bye,
Anne En Carole (van 2Mb)

ik word er niet goed van
by Annelies Tuesday May 07, 2002 at 01:38 PM
liesintulsehill@aol.com

Ik word er niet goed van hoe hier op Indymedia, wat eigenlijk een fantastisch initiatief is, men steeds maar blijft kwaken zonder enige kennis te hebben over bepaalde zaken. Alles en iedereen die maar een beetje naar "rechts" neigt (ik heb overigens ontzettend genoeg van het links-rechtstouwgetrek en de termen), moet meteen op het schavot geplaatst worden. Het lijkt er sterk op voor mij dat men hier alleen maar negatieve kritiek kan spuien, of negatief commentaar in het algemeen. De linkse idealen dienen kost wat kost in het vaandel blijven gedragen te worden, tot men er bij neervalt.

Pim Fortuyn was een populist, ja. Maar hij was geen racist. Hij was niet extreem-rechts. Pim Fortuyn haalde zaken aan die voorheen een taboe waren in de Nederlandse politiek, zoals de problemen met de Marokkaanse jongeren. Hij was niet tegen immigranten, hij was tegen economische immigratie. Politiek vluchtelingen zou hij niet de toegang tot het land ontzeggen. De Nederlanders hebben met hun Alles-moet-kunnen-houding heel veel dringende zaken langs de kant van de weg laten liggen.

onfortuinlije pim, een kommentaar
by bart Tuesday May 07, 2002 at 01:41 PM
verschub@yucom.be

Om een andere maatschappij te bouwen is langdurig organisatorisch werk onder de massa's vereist. Een aanslag zoals deze draagt daar niet toe bij, misschien zelfs omgekeerd. Rechts liberaal europa heeft er een martelaar bij en de kritieken op Pim worden samen met hem begraven. Ook mensen die nog niet overtuigd waren van Bush's oorlog tegen de terreur zullen misschien nu nog makkelijker in die val trappen. Je kan er niet vanuit gaan dat de nazi's nooit zouden zijn groot geworden als iemand Hitler had uit de weg geruimd voordat die aan de macht kon komen. Dan had wel een ander het in zijn plaats gedaan. Alle goedgeaarde democraten houden zich nu ledig met de vraag hoe zo'n politieke moord is kunnen gebeuren in 'verdraagzaam' Nederland en vooral hoe zoiets kan voorkomen worden. Misschien is de juistere vraag die we ons dienen te stellen wel : in wat voor maatschappij leven we dat het ideeëngoed en de politieke stijl van Fortuyn zo goed gedijen, en wat doen we eraan om dat gevaar af te wenden.En ook nog : wat leren we uit de krokodillentranen van zogezegde brave politici die geschokt reageren alsof er echt een stukje democratie beschadigd is. We leren dit : Fortuyn riep hardop wat zij in stilte dachten. Hij was de speerpunt van de meest agressieve fraktie van de liberale burgerij, en met zijn heengaan zijn zij weer één van hun kruistochters kwijt.Meegenomen, dat wel - laat ons eerlijk zijn, dat voor hen ondertussen wel een vervelende verkiezingsconcurrent weg is en dat ze klein links kunnen kriminaliseren die uiteraard automatisch als de verantwoordelijke daders uit de bus zullen komen. Ofschoon ik de aanslag volstrekt afkeur en vrees voor een tegenovergesteld effect, denk ik anderzijds wel dat de beweegreden van de schutter voor de hand ligt. Fortuyns ideeën vormen immers een nog grotere bedreiging voor de democratie dan die moord op hem, en zo schiep hij veel tegenstanders. Hij wilde zo graag van veiligheid zijn thema maken. Dat is hem bij deze aardig gelukt. Ik zal de moord nooit goedkeuren, maar ik kan toch bezwaarlijk een traan plengen om dat uitschot dat zoveel ellende wilde organiseren. Hopelijk volgt er geen escalatie en wordt samen met hem ook de beweging begraven.

Natuurlijk was Fortuyn een fascist
by Gc Tuesday May 07, 2002 at 02:10 PM

Dag annelies,

Ik snap niet waar je haalt dat Fortuyn geen extreem rechts figuur zou zijn geweest.
Als een uitspraak zoals 'De Islam is een achterlijke cultuur' uit de mond van Berlusconi komt steigeren we allen (en terecht) omwille van racisme. Die uitspraak kwam eveneens uit Fortuyn zijn mond. Is dat dan opeens niet meer racistisch? Merk ook op dat Verhofstadt zich na de aanslagen op 11 september ook in die zin heeft uitgelaten.
Fortuyn stond ook achter het embargo tegen Irak. ‘De Goldoorlog was ook een oorlog met een culturele inzet. De joods-christelijke-humanistische cultuur versus de Islam (Joehoe! Kan het nog racistischer? )
Zijn posities rond sociale zekerheid, privatiseringen en armoede zijn kopies van programma's zoals die van het Vlaams Blok of LePen. Vanmorgen nog gehoord op Radio 1: dixit Fortuyn: 'Ik onderscheid me van Filip de Winter in die zin dat hij een Belg is en ik een Nederlander. Wij moeten de problemen op onze manier oplossen'. Dus geen wezenlijk verschil.
Het echte probleem is dat ik nog niemand Fortuyn heb horen bekritiseren. Voor sommige 'demoraten' was hij zelfs een 'aanwinst voor de democratie'. Kan je nagaan... Het is ook niet moeilijk: in een periode waar de programma's van de 'democraten' alsmaar meer gaan lijken op die van 'fascisten' kan men van diezelfde democraten weinig gefundeerde kritiek verwachten natuurlijk.

Groeten
Gc

RONDUIT AFSCHUWELIJK !
by SU Tuesday May 07, 2002 at 02:42 PM

Kenneth Rumes,

Met alle respect maar je bijdrage trekt op z'n schuun vloms gezegd op geen kloten. Jij maakt een onderscheid tussen de moord op de politicus en de mens Fortuyn. WABLIEF ?????

Kortom, je keurt de moord op een politicus goed...
Ben je nu helemaal betoeterd. Ik hoop dat jij of iemand anders dit rechtszetten, want dit is (dixit Van der Kelen) "ultiem fascisme" !

Ik ga persoonlijk NIET akkoord, noch met autoritair-links, noch met het Blok, noch met Fortuyn, maar verdorie ik zal desnoods luid kelend ervoor proberen zorgen dat elkeen van jullie z'n mening kan uiten en fysiek veilig.
Kenneth, word wakker, bevrijd je uit je demoniserende slaap, drink een kop koffie, kijk eens diep in de spiegel en lees dan nog eens je eigen artikel.

En wat de discussie "Fortuyn=nazi" betreft : Fortuyn was geen nazi, geen fascist, geen falangist of wat dan ook, maar een rechts-libertair, pedant, welbespraakt, oprecht, jeanneterig professortje.

Trouwens, iemand haalde hier het argument van de eeuw naar boven : "Fortuyn was voor het embargo tegen Irak". Welwelwel, dan moet je echt wel een fascist zijn. Mag ik er even aan herinneren dat zowel Le Pen alsook Haider graag geziene gasten zijn bij de nationaal-bolsjewistische Baath-adepten alla Saddam Hoessein.

Ik heb al veel langer de indruk dat zowat iedereen die niet akkoord gaat met links-autoritaire stellingen, of die recht voor de raap zijn mening durft te zeggen in jullie/jouw ogen een "fascist" is. Wel, dan zal ik vanaf nu die titel dragen en de grote meerderheid van de wereldbevolking met mij !

achterlijke cultuur
by Annelies Tuesday May 07, 2002 at 02:50 PM
liesintulsehill@aol.com

Wel, dat bedoel ik dus juist. Alles wordt hier gewoon uit zijn context gerukt om aan te tonen dat Pim Fortuyn een fascist was. Berlusconi, Irak, Bush, Afghanistan en wat en wie nog meer worden overal bijgesleurd. Het is beter veel te weten over een onderwerp dan alles op een hoopje te vegen. I.v.m. de uitspraak dat de islam een achterlijke cultuur is, heeft de oorspronkelijke bron (waarvan ik de naam vergeten ben, maar misschien kunnen jullie me hierbij wel helpen) moeten toegeven dat dit statement uit zijn context gerukt was en dat het gebed lag in een veel langer antwoord over het extremistische aspect van de islamitische godsdienst. Geef toe dat die uitspraak dan toch een andere connotatie krijgt.
Ik vond Pim Fortuyn helemaal geen doetje en ik heb hem meermaals bekritiseerd t.o.v. mijn Nederlandse flatmate. Ik vind de vergelijking met een De Winter (waarmee hij vermeend bevriend zou zijn geweest, maar ik vind het Vlaams Blok toch maar watjes) of een Le Pen, of waarom niet een Berlusconi toch al te ver gegrepen. Waarom moeten er constant equivalenten gezocht worden? Waarom moeten degenen die tegen egalisatie zijn, toch egaliseren?
Ten slotte moet ik toegeven dat ik ook niet alles weet over Fortuyn en de Nederlandse verkiezingen en het Vlaams Blok en whatever, vanwege het feit dat ik in Londen woon en mijn buik al vol heb met het volgen van het nieuws rond de Blairites

Gegroet

Annelies

Hohoho
by gc Tuesday May 07, 2002 at 04:03 PM

SU, je moet mijn woorden niet uit de context trekken.
Als Fortuyn zegt dat hij voor de Golfoorlog is omdat "De Goldoorlog een oorlog was met een culturele inzet. De joods-christelijke-humanistische cultuur versus de Islam" dan is dat PER DEFINITIE een racistisch argument. Je kan, zoals zovelen voor de Golfoorlog zijn uit economische motieven, maar dan worden er andere argumenten gebruikt.

Annelies, uiteraard moet men wat jij noemt "alles erbij sleuren" om een programma te begrijpen. Fortuyn's standpunten over internationale kwesties zijn zeer verhelderend om zijn racistische aard te vatten.
Ik herhaal, leg de programma's van alle fascistische partijen in Europa naast dat van Fortuyn en trek zelf jullie conclusies...
En ik heb niet begrepen waarom men deze programma's niet mag vergelijken.

Groeten
Gc

pimmetje was wel tegen politieke asielzoekers
by manu Tuesday May 07, 2002 at 04:26 PM

het is een fabel dat pim fortuyn enkel tegen economische migratie was (alsof dat ook geen onverdedigbare nonsens is)
hij verklaarde dat hij persoonlijk tegen elke vorm van migratie is , maar dat zijn partij( toe nog leefbaar nederland) dat niet zou aanvaarden, en dat hij daarom als standpunt van de partij een quota voor POLITIEKE asielzoekers zou aannemen,
als je dus zou vluchten voor ellende in je land zou je niet de 2000 en eerste mogen zijn, dan zou je kunnnen verreken in de gevangenis, terwijl de 2000 voor je wel binnen mogen,


kortom belachelijk en gevaarlijk standpunt

en pim fortuyn was wel een racist: waarom alleen marrokaanse rotjochies aanpakken en da crapuul da heel de nacht keet geschopt heeft niet??

verder iedereen veel liefde toegewenst
ciao

Soms word ik moe van enkele lezers
by Kenneth Rumes Tuesday May 07, 2002 at 04:38 PM
kennethrumes@hotmail.com

Beste SU en andere duistere, anonieme lezers.
Ook ik heb recht op mijn mening. Wie mijn werk hier volgt weet dat ik me niet hoef te verstoppen en recht voor de raap durf zijn. Kunnen we niet van al die schuilnamen en anonieme 'scheldkameraden' zeggen trouwens... Ik heb intussen al wat koppen koffie op en vind mijn artikel zelf nog steeds ok. Natuurlijk is er een probleem op Indymedia dat een aantal mensen hier met zoveel vooroordelen beginnen te lezen DAT ze niet meer lezen. SU weet niet goed wie of wat een fascist is (hijzelf, ik, autoritair-links, ...). Ik hoop dat ik het niet ben. En ook niet als ik zeg dat de moord op Pim Fortuyn als politicus een goede zaak is. Een politieke moord kan zonder bloedvergieten, jammer genoeg was dat dit keer niet het geval én ik zeg ook dat ik dat betreur. Want de mens Fortuyn moest daarvoor sneuvelen en dat keur ik ten sterkste af. Bovendien zeg ik 'misschien' en hoop me daarmee in een objectievere hoek te zetten dan waar SU (SOVJET-UNIE? ) me dringt. Dus beste kritikasters, heb je eigen mening, spui ze gerust maar lees eerst goed wat er staat...
Daarom ben ik akkoord met wat Mara schrijft ivm. de kogels. Dat is voor verkeerde interpretatie een beetje ongelukkig gekozen. Beter zou ik zeggen 'om écht de verrechtsing in Europa te stoppen, zijn andere middelen dan kogels nodig...'

gedood voor een mening
by guido Tuesday May 07, 2002 at 11:25 PM

Hij is gedood voor het hebben van een mening. Wat die mening ook is, iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Zolang die niet omgezt wordt in daden, is er in mijn ogen geen probleem. Dat hij daarmee veel aanhang had in de Nederlandse samenleving, zegt meer dan genoeg over de Nederlandse samenleving.
Sorry, hij is vermoord voor het hebben van een mening en dat is niet goed te praten.

losers
by me Wednesday May 08, 2002 at 02:12 AM
you@me.org

De Islam IS een achterlijke religie, net als alle andere trouwens , maar zoals Vermeersch het in Koppen stelde , de Islam heeft nog geen periode van verlichting meegemaakt ...
maar wat heeft religie met ras te maken ?
Of is openbare steniging en homo's bestempelen als lagere levensvormen dan varkens voor jullie wel ok als het uit de mond van een Arabier of Noord Afrikaan komt ?
(Extreem) links moet dringend eens beginnen nadenken of hun eigen ideologie en methodes om die aan ieder op te dringen geen averechts effect beginnen te sorteren ...
Ik zie Fortuyn ook meer als iemand die hetgene zei dat onder een groot deel van de bevolking leeft maar waar ze zelf niet durven voor uit te komen .
Fortuyn is een creatie van een samenleving die het door links opgedrongen Politiek Correct denken meer dan moe is.
(Extreem)Links zou zich beter eens bezinnen over de positie die ze tegenwoordig inneemt want het lijkt er sterk op dat jullie (met fascistoide praktijken) rechts langs de rechterzijde ingehaald hebben ....

Say No To Mind Control
PC ? Nein Danke

Over de verlichting
by Gc Wednesday May 08, 2002 at 09:48 AM
gaetan_carlier@hotmail.com

Bovenstaande auteur zou dringend eens 'Islam voor ongelovigen' van Lucas Catherine moeten lezen. Daarin wordt beschreven dat de Islam reeds in de 11de eeuw een verlichtingsperiode meemaakte. Merk op dat de 'christelijke' verlichting pas laat in de 18de eeuw is ontstaan. In het boek wordt de oorsprong van de sluier toegelicht. Wist u dat deze een erotische oorsprong had? De Moorse filosoof Averoës kwam toen reeds op voor verdraagzaamheid en tolerantie tussen de verschillende godsdiensten. Iets wat relatief lukte totdat de fundemantalistische christenen de reconquista begonnen. Dit voorbeeld heb ik zelfs niet eens moeten vernemen in het boek van Catherine. Ik heb dat in de middelbare school geleerd. Ik verwonder me dan ook enigsinds over het feit dat Vermeersch daar niet op de hoogte van zou zijn. Maar, Vermeersch is tot slot ook niet het boegbeeld van intellectuele eerlijkheid.
Ik heb de indruk dat vele mensen op deze site de Islam niet genuanceerd bekijken. Er moeten toch verschillende posities zijn binnen de Islam? elke christenen denkt toch niet zoals de paus? Je moet het kind met het badwater niet wegsmijten.
Het zou trouwens interessant zijn om een ernstige en genuanceerde studie te maken over de oorpsrong van het fundamentalisme. Of bestaan deze al?

GC

De Morgen
by han Wednesday May 08, 2002 at 04:22 PM

En wat had U gedacht.

De zin waarover hier mensen struikelden: de kogels .... die staat vandaag geciteert in De Morgen.

Asjeblieft