arch/ive/ief (2000 - 2005)

Inmiddels bij onze noorderburen..
by Mara Tuesday May 07, 2002 at 11:17 AM

Pim Fortuyn, de rechtse libertair, die heel wat rechtse en ontevreden Nederlanders achter zich schaarde, is gisteren op een gewelddadige manier vermoord.

Bijna onmiddellijk na de aanslag werd de dader gevat. Wie de dader is en waarom hij Pim Fortuyn heeft vermoord is nog niet bekend. Vast staat dat het om een 33jarige blanke Nederlander uit Hardewijk gaat. Waarschijnlijk handelde hij alleen, maar dat is nog niet bevestigd.
Gisterenavond heb ik gedurende uren de Nederlandse televisie gevolgd, waar soms erg knoeierig werd overgegaan van Rotterdam naar Den Haag en terug naar Hilversum. Je merkte dat het voor de Nederlandse TV een zeldzaamheid is om op dat niveau een live verslag uit te brengen.
Hoewel er eigenlijk nog niet veel te vertellen viel, was de toon al snel gezet:
Heel wat mensen die Fortuyn van dichtbij of veraf kenden werden aan het woord gelaten. "Pim is een held geworden. Hij was een Tijl Uilenspiegel die tegen de waarden van onze samenleving durfde schoppen. Hij zei wat veel Nederlanders denken. Zo`n spectaculaire dood had hij eigelijk wel gewild."
Pim Fortuyn,een Nederlandse Musolini, die nooit de kans heeft gekregen zijn programma uit te voeren en dus nooit fouten heeft gemaakt in de ogen van de publieke opinie, is een volksheld geworden. Ik denk men in Belgie minder emotioneel zou reageren als bijvoorbeeld een Berlusconi vermoord zou worden. Die heeft immers al bewezen uit wat voor hout hij gesneden is en tot wat hij in staat is. Toch mogen we zijn aanhang in Italie ook niet onderschatten. Zijn dood zou in ieder geval niet voor een overwinning van links leiden in Italie. Als je een ding kan onthouden uit deze aanslag in Nederland dan is het wel dat de moord op de populaire extreem rechtse politicus een zware deuk voor links kan betekenen.
Hoewel de motieven van de dader nog niet bekend zijn, wordt er al druk heen en weer gespeculeerd. Er wordt vanuit gegaan dat het om een politieke tegenstander gaat, misschien wel iemand van extreem links...
Misschien was de dader wel een ex-student van Fortuyn of was het een persoonlijke kwestie. In ieder geval moet de dader stapelzot zijn , of hij nu bij zinnen was of niet.
Geen overhaaste conclusies trekken en wachten meer nieuws is de boodschap denk ik.

oproep tot aanvallen bestraffen
by Jan Tuesday May 07, 2002 at 01:29 PM

Dit bericht van een nazi stond op indymedia.nl.

Ik hoop dat ze die kerel doorgeven aan het gerecht (tracen via zijn ip-nummer).

"Greenpeace schuldig aan moord 07.05.2002 12:28

Nu blijkt dat het inderdaad gaat om een milieu activist, moeten wij dat groene tuig ens en voor alle zien uit te rooien. Ik roep hiermee op tot een aanval aan de kantoren van Greenpeace.

Wij zullen zelf de verantwoordelijken terecht stellen.

Pim is niet voor niks vermoord!!!

verontwaardigd Nederland"

Iemand schreef: "En wat als de dader nu een eco-fascist blijkt te zijn :-)?"

Ze kunnen het niet laten...
by A Tuesday May 07, 2002 at 04:23 PM

Het is niet omdat de aanslag op Pim Fortuyn alles overheerst momenteel dat het gepermitteerd is om nogmaals en uitentreuren een (bewust ?) verkeerd woordgebruik te hanteren, en de anarchistische beweging toch maar weer in verband met extreem-rechts te kunnen brengen...
'Rechtse libertairen' bestaan niet, en kunnen eenvoudigweg niet bestaan. Mara bedoelt waarschijnlijk 'libertariƫr'. Voor nog wat meer uitleg over het onderscheid tussen die verschillende begrippen kan je misschien ook het artikel van Raf Grinfeld van vandaag lezen, getiteld 'Nieuw-rechts versterkt na dood Fortuyn'.

bedankt Raf
by Mara Tuesday May 07, 2002 at 05:53 PM

Bedankt Raf voor het verschil uit te leggen tussen libertair en libertarier. Feit is wel dat Fortuyn geen typisch extreem rechts figuur was dat we hier kennen. Hij had zogezegd vrijgevochten ideeen. Maar zojuist hoorde ik dat Pim ook erg geloig was..Je hebt gelijk, dat stemt niet echt overeen met het beeld van een libertair..