arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Winter scoort na aanslag Fortuyn
by PC, Gent Tuesday May 07, 2002 at 01:30 AM

In het Radio1-nieuws van 22u mocht Filip De Winter de moord op Pim Fortuyn "duiden": het is de schuld van het politiek en maatschappelijk establishment dat hysterisch reageert op de opmars van rechts, wist hij. Mag de openbare omroep iets terughoudender zijn in het ongepast aanbieden van propagandaruimte voor het Blok?

Kan iemand van de radio1 nieuwsdienst mij eens uitleggen wat Filip De Winter vanavond op mijn radio kwam doen?

Ik neem aan dat men naar relevante reacties in eigen land peilt, vandaar premier Verhofstadt die zich heel sereen geschokt toont. Gysels ligt misschien iets minder voor de hand, maar ook hij zegt wat moet gezegd worden, niets meer, niets minder.
Zoals te verwachten, profiteert meneer De Winter ervan om onmiddellijk munt te slaan uit dit tragisch moment door de schuld te leggen bij "… een klimaat dat wordt gecreëerd, bewust, in de media door het politiek en maatschappelijk establishment, waarbij men bijna op een hysterische manier reageert op de opmars van de rechtsnationale partijen." Zelfs Mat Herman van Fortuyns eigen lijst wijst geen mogelijke dader aan en houdt het bij een "zieke geest", wat ongetwijfeld klopt. Wie echt met politiek bezig is doet zoiets niet, en zeker geen politieke tegenstander van extreem rechts. Iedereen weet dat dergelijke waanzinnige daden slechts koren op de molen van de extremistische partijen is.

Nu moet men mij niet komen vertellen dat de journalist van dienst zomaar in een naïeve bui de telefoon neemt in de waan dat De Winter een wezenlijke bijdrage had kunnen leveren aan het begrip van dit drama; dat er überhaupt iets anders verwacht kon worden dan het perverse misbruik, dat dit soort volk van elke situatie maakt –hoe pijnlijk ook voor naasten én tegenstanders van het slachtoffer.
Neen, De Winter bij dergelijke gelegenheid voor de microfoon halen, is een duidelijke uitnodiging om politiek te scoren en een journalist –zeker van een openbare omroep– kan zich dergelijke goodwill niet veroorloven… vooral: het is geen geïsoleerd geval!

Let wel: dit is geen pleidooi voor een totale ban op het Vlaams Blok! Wanneer de mening van het Blok van belang is in een bepaald dossier, omdat het een belangrijk standpunt in het debat vertegenwoordigt, moet ze ook gehoord worden. Maar het is niet omdat De Winter gretig inpikte op het succes van Fortuyn en beider gedachtengoed gevaarlijk op eenzelfde populistisch elan kon surfen, dat de platte demagogie een gratis rondje moet aangeboden krijgen.

allemaal bang?
by ana Tuesday May 07, 2002 at 01:47 AM

Angst voor de winter, bush, blair, berlusconi, le pen, fortuijn (+), eureka (europa), met de stok achter de deur!!!

http://funreports.com/

http://www.themafeesten.nl/

Voor de volledigheid ...
by Filip Tuesday May 07, 2002 at 12:25 PM
f_aka_slowmo@hotmail.com

... toch nog even vermelden dat het Vlaams Blok de enige politieke partij is waarvan militanten met regelmaat veroordeeld worden omdat ze politieke tegenstrevers het ziekenhuis inmeppen.