arch/ive/ief (2000 - 2005)

Marokkanen spreken afschuw uit over moord
by guido Tuesday May 07, 2002 at 01:27 AM
http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1020662678010.html

Mohammed Sini, voorzitter van dialoogcentrum Islam en Burgerschap, noemt de aanslag op Fortuyn werkelijk rampzalig: ,,Het is ondenkbaar, ontoelaatbaar en absurd dat in Nederland een aanslag op het leven van een politicus wordt gepleegd''. Sini is benieuwd naar de dader. Mede daarvan hangt af hoe de verhoudingen in de samenleving eruit zullen zien, stelt hij.




Marokkanen spreken afschuw uit over moord

Marokkaanse voorlieden hebben maandagavond de moord op Pim Fortuyn in felle bewoordingen veroordeeld. Daarnaast willen zij hun medeleven betuigen aan de familie en vrienden van Pim Fortuyn.

,,Deze politieke aanslag is een schande voor de democratie'', zei Abdou Menebhi namens een netwerk van Marokkaanse organisaties. ,,We waren het weliswaar niet eens met zijn opvattingen, maar een aanslag gunnen we niemand.''

Verder sprak Menebhi de hoop uit dat de dood van Pim Fortuyn niet zal bijdragen aan meer onrust en slechtere verhoudingen in de samenleving. ,,We hopen dat de moord op Pim Fortuyn unanieme saamhorigheid en solidariteit teweeg zal brengen'', aldus de Marokkaanse voorman.

Mohammed Sini, voorzitter van dialoogcentrum Islam en Burgerschap, noemt de aanslag op Fortuyn werkelijk rampzalig: ,,Het is ondenkbaar, ontoelaatbaar en absurd dat in Nederland een aanslag op het leven van een politicus wordt gepleegd''.

Sini is benieuwd naar de dader. Mede daarvan hangt af hoe de verhoudingen in de samenleving eruit zullen zien, stelt hij.

Said Boudouft, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT), is ook onthutst: ,,Het is ongelooflijk dat Pim Fortuyn van het leven is beroofd, wat de motieven van de dader ook mogen zijn. Dit soort tragedies kennen we alleen van verre dictatoriale landen, niet van ons democratische Nederland''.


Verdachte van moord op Fortuyn laat niets los
Redactie politiek

HILVERSUM - De politie in Hilversum heeft een blanke, Nederlands sprekende man aangehouden die de mogelijke dader is van de aanslag op de bekende politicus Pim Fortuyn, maandagavond om kwart over zes.

.
„De man is goed bij zinnen, maar heeft gezegd dat hij voorlopig geen verklaring af wil leggen", zegt hoofdofficier van politie Hofstede.
.
Over de identiteit en over de motieven van de verdachte is derhalve nog niets bekend. „Het onderzoek is nog in volle gang", aldus korpschef mevrouw Berndsen. Er is een recherchebijstandsteam geformeerd dat zich over de zaak buigt.
.
„Getuigen zagen de man lopen en belden de politie", aldus Berndsen. De korpschef van de politie van Hilversum gaf aan dat enkele mensen, wellicht partijgenoten van Fortuyn, achter de dader zijn aangerend. Berndsen: „Over de toedracht kunnen we nog niets zeggen. Duidelijk is in elk geval dat de dader meerdere malen op hem geschoten heeft."
.
Minister Korthals van Justitie gaf maandagavond om tien uur aan dat de dader „een blanke Nederlander is van tussen de 30 en 45 jaar, van wie de antecedenten inmiddels bekend zijn." Of het om een politieke moord gaat -iets wat de laatste eeuwen in Nederland niet is voorgekomen-, kon Korthals niet zeggen.

http://www.refdag.nl/website/artikel.asp?id=19918&datum=