arch/ive/ief (2000 - 2005)

onrust in Nederland
by guido Tuesday May 07, 2002 at 12:22 AM

Kort overzicht van gebeurtenissen in Nederland na de moord op Pim Fortuyn.

Rellerige sfeer rond het Binnenhof
maandag 6 mei 2002

DEN HAAG - De politie heeft maandagavond het Binnenhof in Den Haag afgesloten. De sfeer was zeer nerveus. Enkele honderden aanhangers van Fortuyn hadden zich verzameld in het gebied van de parlementsgebouwen, voor het Binnenhof bij het Torentje van premier Kok. Ze riepen leuzen voor Pim Fortuyn.
De nervositeit groeide door een brand in de garage onder het Plein, vlakbij het Binnenhof. De brandweer heeft mensen uit de garage gejaagd. Volgens een brandweerwoordvoerder zijn in de garage meerdere auto's in brand geraakt.
Enkele van de honderden mensen die zich in Den Haag bij het Binnenhof hebben verzameld, hebben de politie met stenen bekogeld. Ze haalden stenen uit het wegdek. De dranghekken waarmee de politie de toegang tot het Binnenhof had afgezet, zijn omver geduwd.
Voorzover bekend heeft de politie één persoon om nog onbekende reden aangehouden. Een agente raakte gewond: ze liep een snee op in haar gezicht, aldus een politiewoordvoerster.
De mobiele eenheid heeft het Plein in Den Haag rond kwart voor elf maandagavond schoongeveegd. Via luidsprekers sommeerde de politie de mensen zich te verwijderen. In de straten rond het Plein richtten demonstranten vernielingen aan. Aan de kant van de Korte Vijverberg staan nog groepen mensen. De politie houdt extra mensen en een waterkanon achter de hand. (http://www.rtvwest.nl/)

Pim Fortuyn zal deze verkiezingen ingaan als een martelaar van extreem-rechts. Ofschoon NBK de demonstratie van 11 mei officieel heeft AFGELAST worden vreemdelingenhaat en racisme worden nog openlijker getoond. Allochtonen die bloemen brengen bij zijn huis in Rotterdam worden bedreigd. Skinheads steken de parkeergarage van de Tweede Kamer in brand. De poster van Fortuyn wordt gekust. LPF beschuldigt PVDA & GroenLinks van Fortuyn de dood in te duwen. Stop dit! DEMONSTREER tegen EXTREEM-RECHTS en RACISME nu!
(http://www.indymedia.nl/2002/05/3733.shtml)

populariteit Fortuyn partij
by guido Tuesday May 07, 2002 at 12:34 AM

Al reeds 1.100.000 mensen bezochten de laatste maanden de site van Fortuyn.

huis fortuyn
by guido Tuesday May 07, 2002 at 12:49 AM

Mensen verzamelen zich bij huis Fortuyn
.

ROTTERDAM - Honderden mensen hebben zich verzameld voor de woning van Pim Fortuyn in Rotterdam. Inmiddels zijn er aan het huis meerdere Nederlandse vlaggen gehangen. Veel mensen hebben bloemen en persoonlijke brieven neergelegd.
Mensen stromen nog steeds toe. De politie is in groten getale aanwezig en er zijn dranghekken neergezet. Het verkeer in de omgeving is vastgelopen. De situatie is rustig.

De stemming werd even grimmig toen een groep Feyenoord-supporters in discussie ging met een groep allochtone jongeren die zich hadden verzameld. De politie suste de boel. Aanwezigen spraken ook NOS-verslaggeefster Wouke van Scherrenburg aan met de vraag hoe ze nog naar zijn woning durfde te komen. Fortuyn maakte haar eerder nog belachelijk toen ze hem vragen stelde. ,,Mens, ga toch koken'', riep hij haar toen toe.(ANP)
http://www.parool.nl/1020661164302.html

relletjes
by guido Tuesday May 07, 2002 at 09:43 AM

Haagse jongeren slaags
met Mobiele Eenheid

Van onze Haagse redactie

DEN HAAG - Haagse jongeren, die na de moord op Pim Fortuyn massaal naar het Binnenhof trokken, zijn gisteravond slaags geraakt met de Mobiele Eenheid. De relschoppers gooiden met stenen naar de politie en sloegen tientallen winkelruiten in de binnenstad in. Ook stichtten zij brand in de parkeergarage onder het Plein, dat ligt voor het Tweede kamergebouw. Enkele auto's liepen brandschade op.

Op het Plein raakten twee politiemensen gewond. Een vrouwelijke agent kreeg een steen in haar gezicht, haar mannelijke collega liep letsel op aan zijn been.

De ME moest met een spuitwagen brandende vuilniszakken en ander materiaal dat de amokmakers in de fik hadden gestoken, blussen.

Een paar honderd jongeren verzamelden nadat zij over de moord op Fortuyn hadden gehoord rond zevenen eerst bij het Torentje van premier Kok aan het Binnenhof. Vervolgens gingen zij naar het voormalige ministerie van Koloniën aan het Plein, het hoofdkwartier van de PvdA-fractie. Daar riepen zij leuzen als "Pim Fortuyn, Pim Fortuyn' en 'Melkert moordenaar'. De politie sloot met behulp van honden en dranghekken het Binnenhof hermetisch af.

Bomberjacks
De jongeren, onder wie veel ADO-Den Haag supporters en aanhangers van extreem-rechts met kale hoofden en bomberjacks en vlaggen, staken plantenbakken in de fik en daagden de politie uit. Rond tien uur, toen in de Trêveszaal de ministerraad begon, dreef de toegesnelde ME de relschoppers weg van het Plein en het Binnenhof. Daarop lieten de veelal onder invloed van drank en drugs verkerende amokmakers een spoor van vernielingen achter in het centrum van de residentie. Hun woede richtte zich behalve op de ME ook op cameramensen en fotografen.

Het Binnenhof was lange tijd hermetisch afgesloten. Niemand kon erin. Ook journalistensociëteit Nieuwspoort moest dicht. Aan het eind van de avond hadden de ongeregeldheden zich verplaatst naar de andere kant van het centrum, richting Grote Marktstraat en Spuistraat.

In het stadsdeelkantoor Westerpark in Amsterdam heeft gisteravond rond elf uur kort brand gewoed nadat twee molotovcocktails naar binnen werden gegooid. "Er zijn direct twee spuitwagens uitgereden om de brand te bestrijden, maar één wagen volstond al om het vuur te doven",zegt woordvoerder Kees Jongh. De brandstichting was het enige noemenswaardige incident in de hoofdstad op de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord.

De Amsterdamse politie was gisteravond laat nog bezig met een onderzoek.

Op de Dam kwamen enkele mensen bijeen die een kaarsje aanstaken ter nagedachtenis van de politicus, waarbij de sfeer vredig bleef.

http://www.telegraaf.nl/krant/vandaag/teksten/bin.fortuyn.binnenhof.politie.html