arch/ive/ief (2000 - 2005)

reactie Verhofstadt
by a'dam Monday May 06, 2002 at 11:20 PM

In de standaard van morgen (dinsdag 6 mei) zegt onze premier het volgende:

Uit de standaard van vandaag een reactie van onze premier:

* Guy Verhofstadt (VLD, premier): ,,Ik ben geschokt door wat gebeurd is. Persoonlijk geloofde ik dat dit onmogelijk was in een land van de Europese Unie in de 21ste eeuw.''

Het is duidelijk dat deze man volledig gevangen zit in zijn eigen waanbeelden. Nog niet zo erg lang geleden werden er hier een aantal moorden gepleegd, die erg veel te maken hebben met politiek: Van Noppen en Cools, de zelfmoord van een aantal politieke spelers ... België is een even groot apenland.

Een premier zonder geheugen, ook dat nog ...

blair
by guido Tuesday May 07, 2002 at 12:37 AM

Blair en Verhofstadt geschokt door moord op Fortuyn
Blair zou dinsdag een bezoek aan Nederland brengen voor overleg met premier Wim Kok en om PvdA-leider Ad Melkert te helpen in de verkiezingscampagne. Dat bezoek is nu afgezegd omdat de campagnebijeenkomst niet doorgaat.

De Britse premier Tony Blair heeft zijn afschuw geuit over de moord op Pim Fortuyn. In een verklaring meldde Downing Street 10 dat Blair ,,de grote schok die Nederland voelt'' deelt. ,,Welke gevoelens politieke figuren ook oproepen: de stembus is de plek om die gevoelens te uiten.''


De Belgische premier Guy Verhofstadt, op bezoek in Skopje, zei ,,uiterst geschrokken'' te zijn door de moordaanslag. ,,Ik dacht dat zoiets onmogelijk was in deze tijd, in de Europese Unie, in de 21ste eeuw.''

Ook de Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw reageerde snel op de eerste politieke moord in Nederland in de moderne geschiedenis. ,,Ik ben diep geschokt door het nieuws.'' Straw zei via de Britse ambassadeur in Den Haag zijn medeleven aan de familie en de vrienden van Fortuyn te zullen betuigen.

Het Vlaams Blok, de Vlaamse extreem-rechtse partij, zei in een reactie dat de moord op Fortuyn alleen mogelijk is geweest door het ,,toenemende klimaat van wrijving tegen iedereen die de politieke correctheid in twijfel probeert te trekken'', stelde partijvoorman Frank Vanhecke. De moordenaars ,,gebruiken dit klimaat om misdaden te plegen''.

Woordvoerder Karl Schweitzer van de Oostenrijkse FPÖ van Jörg Haider toonde eveneens zijn schrik over de aanslag. ,,Dit is krankzinnig'', stelde hij. ,,Het begint altijd met verbaal geweld.'' Volgens Schweitzer is het nodig dat de tegenstanders van de uiterst rechtse partijen hun verbale oorlog tegen die partijen staken. ,,De recente polarisatie is verkeerd'', zei de woordvoerder van de Oostenrijkse regeringspartij.