arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pim Fortuyn neergeschoten, waarschijnlijk overleden
by Zapata Monday May 06, 2002 at 06:37 PM

Maandagavond 18:00 is Pim Fortuyn neergeschoten na een radio interview. Waarschijnlijk is hij neergeschoten.

Een onbekend persoon heeft meerdere schoten gelost op Fortuyn's hoofd en borst. Ooggetuigen melden dat het onwaarschijnlijk is dat hij dit overleeft.

Lijst Fortuyn wil kapitalisten als ministers.
by Jonje Monday May 06, 2002 at 06:54 PM

Fortuijn wil ondernemers als Timmer in zijn kabinet.

AMSTERDAM - Als de Lijst Pim Fortuyn na 15 mei in het kabinet komt, gaat de lijsttrekker proberen ondernemers met ervaring met grote saneringsoperaties te interesseren voor een ministerspost. "Ik denk aan mensen als Jan Timmer, Joep van den Nieuwenhuyzen, Roel Pieper en Rijkman Groenink", zegt Pim Fortuijn in een gesprek met het Financieele Dagblad. Ook demissionair minister van Sociale Zaken Willem Vermeend (PvdA) mag 'zo beginnen' voor de Lijst Pim Fortuyn.

Fortuijn zegt nog met niemand te hebben gesproken over een ministerschap. Hij erkent dat het 'erg moeilijk' zal worden ondernemers te interesseren voor zijn lijst. Voor hem staat vast dat het ministerssalaris in ieder geval hoger moet zijn dan het nu is.

Mocht hij minister-president worden, dan wil Fortuijn het land besturen op basis van 'management by speech' gecombineerd met het afrekenen van uitvoeringsorganisaties op basis van prestaties. "Ik zeg toch ook niet tegen de commissaris van politie hoe hij de Kruiskade weer veilig moet maken? Ik zeg alleen dát de Kruiskade veilig moet worden en daar reken ik hem op af (...). Ik heb de ideeën en leg de concepten neer. Voor de uitwerking zijn anderen."

Ook over de beperking van de instroom in de WAO wil Fortuijn met sociale partners harde afspraken maken. Als zij er met het SER-akkoord niet binnen twee jaar in slagen om die afspraken na te komen, dan komt Fortuijns plan voor een onderscheid tussen beroepsziekten en niet-arbeidsgerelateerde aandoeningen weer op tafel. Fortuijn motiveert zijn besluit om het SER-advies toch een kans te geven met de sociale onrust die hij verwacht te ontmoeten als hij in een coalitie stapt. "Als je kijkt naar mijn vier hoofdpunten, dan weet je zeker dat ik straks om de haverklap de staatsvakbond, de Abvakabo, op het Binnenhof heb staan. Om nou niet meteen met iedereen keet te krijgen, heb ik gezegd: oké, we proberen het SER-voorstel." (fd.nl, 6 mei 2002).

Jammer
by Lander Monday May 06, 2002 at 07:01 PM

Dit kan alleen maar spelen in het voordeel van extreem-rechts.
Hopelijk is de dader een gefrustreerde homo-hatende rechts-extremistische blanke...
Indien niet, valt het ergste te vrezen.

Wie wind zaait, zal storm oogsten
by jpe Monday May 06, 2002 at 07:03 PM

Grootgemaakt door de Nederlandse media, gesneuveld op het terrein van de Nederlandse omroepen ... Toeval ?

Fortuyn heeft er met zijn extreme uitspraken alles aan gedaan om de Nederlandse samenleving diep te verdelen.

Wie zal nu de schuld krijgen ? Wordt dit een tweede 11 september ?

............ ?????
by han Monday May 06, 2002 at 07:24 PM

Wie ... ?
Wat ... ?
Waarom ... ?
... ???

Vragen waarvan we niet weten of we er ooit een antwoord op gaan krijger.
Dat de dader onbekend is is op zich al vreemd ??

...

11 september?
by guido Monday May 06, 2002 at 08:13 PM

Jpe,
kan je even uitleggen waarom je denkt dat dit een tweede 11 september wordt?

Hij is om 18u00 neergeschoten, is het niet logisch dat men nog niet alles weet over de dader of informatie heeft vrijgegeven. de sites van enkele Nederlandse kranten weten nog niet of hij dood is en hier wordt hij al dood verklaard en zoekt men al mogelijke verklaringen voor de dood en de dader zijn motieven.

De partij zonder Fortuyn heeft toch niet langer dezelfde kansen zonder het gezicht van die partij?
Wie is er nog zo mediageniek in de partij Pim Fortuyn?

fortuyn dood, goed of slecht?
by paul Monday May 06, 2002 at 08:56 PM
paul@lesoup.com

als het aan mij ligt is dit echt geen goed nieuws, niet dat ik zo'n fan ben van meneer fortuyn, absoluut niet. maar je mag niet vergeten dat een groot deel van nederland achter die man en zijn ideeen stond. woede onder de bevolking is dan natuurlijk niet uitgesloten. en wat eigenlijk erger is, wantrouwen onder de bevolking. die willen niet gaan stemmen op iets waar ze niet achter staan. net zoals in frankrijk in de laatste weken. maar goed, we zullen niet veel meer kunnen doen dan afwachten. zo zal het altijd wel zijn.  

Rechts gaat nu meer dan ooit de media-inhoud bepalen
by jpe Monday May 06, 2002 at 11:22 PM

Met 2de '11 september' bedoel ik dat (on)veiligheid nu nog sterker hét thema gaat worden waar de rest (milieu bv., het protest van de antiglobalisten tegen neoliberale privatiseringen enz.) door ondergesneeuwd wordt.

En een dode Fortuyn kan de onveiligheid nog sterker op de agenda brengen dan een levende.

Vanavond overigens op CNN Philip Dewinter bezig gehoord: hij geeft de schuld aan de media die een sfeer van haat tegen Fortuyn gecreëerd hebben; zoals ze dat ook in Frankrijk deden tegen lieve bompa Jean-Marie. Dat Fortuyn door de media is grootgemaakt geworden vergeet Dewinter natuurlijk.

Ondertussen zijn de media bv. ook al lang het succes van de Franse radikale linkerzijde vergeten. En wie spreekt er nog van 'de antiglobalisten' ?

passioneel drama
by jan Tuesday May 07, 2002 at 09:36 AM

volgens mij is het een passioneel drama!

jeezes, ik krijg gewoon het schijt van al die politici die hun diep medeleven en afschuw betuigen.

misschien al ooit eens gedacht dat fortuyn zelf aan de basis kan liggen met al zijn plannen voor de WAO etc...

een overtuigd kapitalist was hij, zoals als die extreem-rechtse figuren