arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europees Sociaal Forum 2002
by Paul Treanor Saturday May 04, 2002 at 10:22 PM

Europees Sociaal Forum in handen van zelf-benoemd bestuur in Italië: nauwe samenwerking met regionale overheden, politieke kleur is 'post-communistisch'.


Tijdens het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre werd besloten - door wie is niet duidelijk - om een Sociaal Forum per continent te houden. Het Europees Sociaal Forum, ESF, staat voor november gepland, in Florence (Firenze).

Zulke grote Forum-bijeenkomsten dienen primair als legitimatie voor de organisatoren: ze kunnen na afloop beweren dat ze 'de leiders' zijn van de sociale bewegingen. Het Forum is ook een gelegenheid om een 'politieke strategie voor de beweging' op te leggen, al zijn de verschillende organisatoren vaak onderling verdeeld over de details. Ten derde is zo'n Forum een gelegenheid voor instellingen en regeringen, om de sociale bewegingen te manipuleren. Het Wereld Sociaal Forum werd betaald door o.a. de Ford Foundation, het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken, en de Duitse Groenen. Initiatiefnemer was Attac, een Franse lobby nauw gelieerd aan de Socialisten van premier Jospin.

Bij het komend Europees Sociaal Forum willen de organisatoren zich opwerpen als 'de leiders van de Europese sociale bewegingen'. Dit met name tegenover de Europese Commissie, van wie ze officiële erkenning zoeken (en liefst ook subsidie). Ze willen erkend worden als onderhandelingspartner bij sociale thema's, een strategie die in Nederland niet onbekend is.

Het ESF in Florence krijgt een half-officiële status van de plaatselijke overheden, al vanaf 1945 beheerst door de (ex-)communisten. De voorzitter van de Regio Toscane, Claudio Martini, heeft zich voor het ESF ingezet. Hij is van de ex-communisten DS, 'Democratisch Links'. Hij was al aanwezig met een officiële regionale delegatie in Porto Alegre, één van de eerste op een anti-globaliserings bijeenkomst. (Ook Guy Verhofstadt was snel bij, om het politiek gewicht van Porto Alegre te herkennen).

Frankrijk en Italië waren genoemd als mogelijke gastheer voor het ESF, volgens de Italiaanse media heeft Florence een beter aanbod gedaan. Geld om op eigen kracht zoiets te organiseren is er niet: een welwillend stedelijk en regionaal bestuur is dus belangrijk. Het is echter niet duidelijk wanneer precies de keus op Florence viel, mogelijk deed Martini al in Porto Alegre een bod. Notulen van een bijeenkomst, of een lijst van aanwezigen, ontbreken - en dat blijkt kenmerkend voor het ESF. In elk geval heeft het ESF zich nu op een bepaalde manier verbonden met Martini's DS-partij. Het ESF is daarmee een deel van de Italiaanse partijpolitiek geworden.

De website van Martini heeft een bericht over het besluit om het ESF te ondersteunen (24 april), op 'presidente' klikken:
http://presidente.regione.toscana.it


Er is tegenstand in de stad Firenze zelf. Forza Italia, van premier Berlusconi, was er tegen, maar de regering in Rome zal het ESF waarschijnlijk niet tegenwerken. Hier een Forza Italia motie in de gemeenteraad tegen het ESF:
http://www.comune.firenze.it/consi/SocialForumgiocoli.htm

Op 17 april heeft de vertegenwoordiger van de Italiaanse Sociale Fora, Vittorio Agnoletto, met Martini gesproken. Hij heeft hem bepaalde garanties gegeven, over hoe het ESF eruit zal zien. Uiteraard heeft hij daartoe geen mandaat, maar zo gaat dat voortdurend bij het ESF. Het is dus helemaal geen 'open forum', alles wordt van tevoren geregisseerd, meestal achter gesloten deuren. Martini wil een grotere rol voor de officiële instellingen, en ook de maatschappelijke organisaties in de regio Toscane - die grotendeels met de twee ex-communistische partijen verbonden zijn.
http://presidente.regione.toscana.it/temi/g8/incontro-agnoletto.htm

Als je dus leest van een voorbereidend ESF-bijeenkomst in Nederland of België, bedenk dat ze daar niets te vertellen hebben. Alle besluiten over het ESF worden in Italië genomen, blijkbaar door een groep van zes personen. Zij bepalen de agenda, de toelatingseisen, en ze bepalen ook hoeveel invloed de sponsors krijgen. Zij bepalen de censuur richtlijnen, want die zullen er zijn. Zij onderhandelen, zonder enig mandaat daartoe, met de overheid.

Politiek gezien is het duidelijk: de twee delen van de voormalige communistische partij hebben het voor het zeggen, bij het ESF. Dat zijn de DS
http://www.dsonline.it/
en de Herstichte Communisten, de PRC:
http://www.rifondazione.it/

Volgens la Nazione viel de keuze voor Florence zelfs op het partijcongres van de PRC. In elk geval kwanten de zes bazen van het ESF daar bijeen. Later zou er in Wien een raad of bestuur, op Europees niveau, genoemd worden.
http://lanazione.quotidiano.net/chan/4/3:3209314:/2002/04/07

De zes zijn:

Peppe De Cristofaro - Giovani comunisti. Ja, er zijn daar nog Jonge Communisten.
Pierluigi Sullo - Carta, zie hun website http://www.carta.org
Alfio Nicotra - vertegenwoordigt de PRC bij de Italiaanse sociale fora
Tom Benetollo - voorzitter van de Arci, eens de machtige culturele organisatie van de Italiaanse Communistische Partij
Marco Bersani - Attac Italy
Bruno Paladini - Cobas (comités van vakbondsactivisten).

Il Manifesto van 07 April 2002, noemt Salvatore Cannavò als lid, in plaats van Bersani.

Il Forum sociale europeo dovrebbe svolgersi a Firenze tra novembre e dicembre prossimi. La notizia arriva dal congresso di Rifondazione comunista a Rimini, dove è presente il «gruppo di contatto» composto da Alfio Nicotra e Peppe De Cristofaro (Prc), Pierluigi Sullo, direttore di Carta, Salvatore Cannavò, vicedirettore di Liberazione, Tom Benetollo, presidente dell'Arci, e Bruno Palladini, del Movimento antagonista toscano.
Proprio in questi giorni sarebbero venute meno le resistenze su Firenze e quindi è molto probabile che il Social forum europeo si svolga nel capoluogo toscano. Ma la decisione formale arriverà nel riunione dei Social forum italiano del 21 aprile. In quella sede si discuterà anche il programma del Social forum europeo. Gran parte dell'evento sarà impostato l'11 e il 12 maggio a Vienna.

De zes bazen hebben al wat besloten, tenminste, ze hebben waarschijnlijk veel besloten, maar dit is in elk geval openbaar...

Het ESF staat niet open voor individuele deelnemers, maar uitsluitend voor vertegenwoordigers van groepen en organisaties.

Op de agenda staat het volgende, en niet meer dan het volgende:
- een Handvest voor de Burger opstellen, dat wil zeggen een alternatief voor het EU-voorstel
- een beweging tegen de oorlog opzetten, tegen de militarisering van de politiek, en tegen de wapenhandel
- de rol van Europa in de wereld, met name in Oost-Europa en de landen rond de Middellandse Zee
- nieuwe vormen van culturele evenementen / demonstraties.

Bron: Appeal for the Vienna Preparatory Meeting of the European Social Forum
http://www.esf-vienna.org/esf/english/appeal

Heel veel staat dus *niet* ter discussie, ook onaangename punten zoals het terrorisme. Sommige berichten suggereren ook, dat de deelnemende organisaties een bepaalde verklaring moeten onderschrijven, bijvoorbeeld het slotverklaring van het WSF in Porto Alegre. Het lijkt in elk geval op, dat er een selectie van deelnemers plaatsvindt.

Volgende bijeenkomst is in Wien op 11/12 mei, daar wordt het 'Europees bestuur' blijkbaar gekozen - maar door wie, dat blijft nog een raadsel. Wellicht worden ze benoemd door de zes interim-managers van het ESF.

reacties graag
by herman luyckx Sunday May 05, 2002 at 06:33 PM
herman.luyckx@pandora.be

dit lijkt mij
ofwel 1° een interessante kritiek op de democratische besluitvorming binnen het WSF en ESF door een kritische aanhanger van de antiglobalistische beweging
ofwel 2° een kwaadwillige verdachtmaking door iemand die wilt aanklagen dat er ook communisten en syndicalisten betrokken zijn bij de organisatie van het WSF en ESF
ofwel 3° een alarmkreet van iemand die overal spoken ziet
ofwel 4° een poging van rechts om de spot te drijven met de beginnersfouten van de antiglobalistische beweging: de pot verwijt de ketel dat ze niet democratisch georganiseerd is
ofwel 5° is dit een anarchistische grap
MAAR IN IEDER GEVAL HOOP IK DAT HIER REACTIES OP KOMEN VAN DE GEBRUIKELIJKE INDY-COMMENTATOREN

vooral 1 reactie lijkt mij op korte termijn noodzakelijk:
- is het WSF werkelijk gesponsord door "o.a. de Ford Foundation, het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken, en de Duitse Groenen", zoals hier beweerd wordt?

ha! of ha?
by Andrew Crosby Sunday May 05, 2002 at 07:37 PM
punkanarchist@hotmail.com

herman, zijt gij paranoia, onwetend of haat gij anarchisten? waarom zou dit een anarchistische grap moeten zijn? communisten vertellen zeker constant de waarheid en zijn helemaal niet autoriteir en doctrinair...
ma bon, da's nu nie wa wil zeggen. wa ik wil zegge is da ge geen laster over anarchisten moet verspreiden gelijk in uw puntje n°5
saluut,
andrew

he andrew
by herman L Sunday May 05, 2002 at 11:21 PM

mag ik niet zeggen dat anarchisten soms grappig (willen) zijn?