arch/ive/ief (2000 - 2005)

684 tonen solidariteit met Palestina te Kortrijk
by Bart Saturday May 04, 2002 at 05:39 PM

Vandaag kwamen een zevenhondertal mensen naar de Palestijnse Solidariteitsbetoging.

De betoging begon aan de Veemarkt en verliep over een vrij kort parcours naar het Textielhuis (aan de markt). De sfeer was goed. De meeste slogans die geroepen werden, waren in het Frans en het Arabisch

Zeker de helft van de betogers kwamen uit de migrantengemeenschap van Kortrijk (& nabije omgeving). Binnen die gemeenschap werd zwaar gemobiliseerd; iets wat niet van iedereen die de oproep ondersteunde kan gezegd worden.

Aan het textielhuis waren er enkele toespraken en sprekers. Onder andere iemand die net terug was uit Irak en een vrouw uit Jenin.

Gezien de Kortrijkse situatie is dit een schitterende betoging. Alleen vond de politie het blijkbaar toch weer nodig om undercover agenten in te zetten.

het was goed
by don quichote Saturday May 04, 2002 at 08:05 PM

Ik was erbij en ik vond het goed, en inderdaad, de undercovermannen zullen bij de Mossad toch eens nieuwe technieken moeten gaan leren... :)

Toch 1 klein kritisch vraagje : waar waren de vrouwen ? In Gent en Brussel zijn zij altijd zeer prominent aanwezig.

het was goed (2)
by Françoise Saturday May 04, 2002 at 09:45 PM
fvermeersch@hotmail.com

Waar waren de (niet-krantverkopende) "autochtone" Belgen? ;-)

De sfeer was goed; de BOB (waren die nu echt undercover? ze sturen toch altijd dezelfde mannen...) was zichtbaar aanwezig - so what? (als ze niets beter te doen hebben, doen ze toch maar? en laten we niet vergeten dat de burger zich onveilig voelt! ;-)

De slogans: (bush/)sharon assassin (in drie talen), palestina vij, iets met vrede (salam) en palestina arabisch (mijn kennis van het arabisch reikt spijtig genoeg niet ver genoeg), sharon is de vijand van god, we zijn allemaal palestijnen, allah is groot, er is maar één god, ...

Eén van de zakat-ophalers van Al-Aqsa (de zakat is een plicht voor elke moslim om een deel van zijn/haar inkomen te delen met de minder bedeelde; ditmaal was het "ten voordele van hulporganisaties in Palestina") vertelde me dat er eigenlijk weinig mensen geld gaven, omdat de aanwezigen vooral gekomen waren om hun stem te laten horen.

En dat van die vrouwen: ja, we waren in de minderheid. Maar de vrouwen die er waren stonden wel hun mannetje... Ze waren gekomen om de Palestijnen te steunen, en hadden er zichtbaar leute mee te betogen.