arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media en allochtonen ontmoetten elkaar in Antwerpen
by Naima Charkaoui / (jpe) Friday May 03, 2002 at 11:31 PM

Zaterdag 27/4 kwamen in Antwerpen een 80-tal mensen samen uit de allochtone gemeenschappen en de media-wereld. Het initiatief voor uit van het Forum van Organisaties van Etnisch-culturele Minderheden, VRT en andere partners. Bedoeling was beide 'partijen' in een discussie elkaars verwachtingen, mogelijkheden en beperkingen leren kennen.

Uit de ontmoeting werd alvast duidelijk dat de onderlinge relatie nog lang geen koek en ei is. Aan allochtone kant had men duidelijk problemen met het nog steeds stereotiep (negatief) beeld dat doorgaans in de media van hen wordt opgehangen. Daartegenover staan de moeilijkheden die men ondervindt om aandacht te wekken voor een eigen - positief - bericht.

De media erkenden dit probleem en weten het voor een stuk aan de 'wetten van de nieuwsgaring' ("good news is no news and bad news is good news"). Sommigen durfden ook een een 'mea culpa' slaan, en erkenden dat hun medewerkers vaak te onvertrouwd waren met de allochtone gemeenschappen of eenvoudigweg niet voldoende geïnteresseerd, en daarom niet zelf actief contact zochten. Ze kaatsten echter ook de bal terug naar de allochtonen, en riepen hen op om de media veel actiever te bestoken met hun berichten. De allochtonen kregen ook de raad om zoveel mogelijk persoonlijke contacten te leggen met (lokale) journalisten.

Een andere vaststelling was de blijvende ondervertegenwoordiging van allochtonen binnen alle media-instanties. Er is nochtans heel wat talent aanwezig, maar blijkbaar vindt het niet zijn weg tot in de media. Anderzijds zijn er ook gewoon nog te weinig allochtonen beschikbaar met de vereiste diploma's en expertise.

Hieruit bleek weer dat de wortels voor een gebrekkige integratie in de media-wereld voor een groot deel niet anders zijn dan voor de geringe doorstroming in andere sectoren: sociale achterstelling, beginnend bij het onderwijs en zich reproducerend op de arbeidsmarkt.

De organisatoren hadden sterk de nadruk gelegd op het identificeren van actie-mogelijkheden. Alle aanwezigen vonden het daarbij belangrijk om allochtonen meer aan bod te laten komen in het 'gewone' nieuws, "over de blauwe huisvuilzak". De media-vertegenwoordigers namen op zich om zélf actiever op zoek te gaan naar allochtonen, terwijl allochtone verenigingen alvast het voornemen mee naar huis namen om de media minder met rust te laten. Er werd ook geopperd om bemiddelaars aan te stellen, die de 'kloof' moeten helpen dichten.

De organisatoren nemen de conclusies mee naar de volgende provinciale ontmoetingsdagen (Gent en Hasselt), die in het najaar doorgaan en worden afgesloten in een grote slothappening in Brussel.

Naima Charkaoui

Voor meer informatie: Naima Charkaoui, Forum van Organisaties van Etnisch-Culturele Minderheden, Gallaitstraat 76/4, 1030 Brussel, Tel: 02-244.93.36, Fax: 02-245.58.32, http://www.iccm.be, forum@iccm.be