arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische marine tegen Chavez ? Flahaut weigert uitleg !
by raf Friday May 03, 2002 at 02:44 PM
raf.custers@euronet.be 0476954290

Heeft de Belgische marine meegeholpen aan Amerikaanse militaire operaties voor en tijdens de recente staatsgreep in Venezuela ? De putsch van 12 april 2002 bracht president Hugo Chavez (gedurende korte tijd) ten val bracht. Kort na de putch heeft Indymedia.be aangetoond dat het niet lichtzinnig is deze vraag te stellen. Dat vond ook Vlaams Kamerlid Ferdi Willems (Spirit). Hij confronteerde op 30 april minister van Landsverdiging Flahaut met ons dossier. Hij vroeg het akkoord te mogen zien voor de Belgisch-Amerikaanse samenwerking in het Caribisch Gebied. Maar Flahaut weigert elke uitleg ten gronde. Dat is, volgens Willems, een teken dat er duidelijk iets niet pluis is.



In ons artikel toonden we aan dat de Belgische marine minstens sinds 1999 systematisch samenwerkt met de Amerikaanse kustwacht in het Caribisch Gebied, meestal in het raam van het Belgisch-Nederlands vlooteskader. Officieel helpen de Belgen er drugstransporten opsporen. Maar tijdens de oorlogen tegen Kosovo en Afghanistan haalde de marine schepen weg uit het gebied om ze steuntaken te laten uitvoerenm eerst in de Adriatische en dan in Middellandse Zee.
Voor en tijdens de staatsgreep tegen president Hugo Chavez waren Amerikaanse marine-schepen bijzonder actief op het vlak van "intelligence" (spionage) en communicatie. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat ze actieve steun en rugdekking gaven aan de coup-plegers. Vraag is dan of de Belgische marine-aanwezigheid in het gebied tijdelijk taken van de Amerikanen heeft overgenomen en zo indirect de putsch heeft helpen plaatsvinden.

Op 30 april heeft volksvertegenwoordiger Ferdi Willems (Spirit) aan Defensie-minister Andre Flahaut gevraagd "of hij bereid is te onderzoeken welke rol de Belgen daar eventueel gespeeld hebben". En hij gaat voort : "Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel hebben we wich helemaal niet met Venezuela beziggehouden en moeten de berichten daarover tegengesproken worden, ofwel is dat wel het geval en dan kan dat niet".
Uit het antwoord van Flahaut blijkt alvast dat hij naar ons artikel op Indymedia.be heeft gekeken. In zijn uitleg neemt hij een ruime bocht rond het onderwerp (met verwijzingen naar anti-drugsactiviteiten en afspraken daarover), en besluit dat het "pour le moins hasardeux" (zeg maar gewaagd) is een oorzakelijk verband te leggen tussen de Belgische samenzerking met de Amerikaanse kustwacht en de staatsgreep in Venezuela.

Ferdi Willems replikeert daarop dat hij blijft vragen het dokument te krijgen waarop de samenwerking steunt. Hij merkt ook op dat hij "eens te meer geen antwoord" krijgt. Aan Indymedia zegt hij sterk de indruk te hebben dat er inderdaad stront aan de knikkere (onze woorden) is.

Deze zaak is niet afgelopen. We houden u op de hoogte.

Ons artikel : Marine-Nederlands
Franse versie : Marine-Francais
Engelse versie : Marine-English

Het verslag van de discussie in de Commissie voor Landsverdediging is te vinden via :

http://www.dekamer.be/commissions/cri/50/3/pdf/ic736.pdf

Compliment voor 't artikel !
by Foreign Press Foundation - Henk Ruyssenaars Sunday May 05, 2002 at 03:49 PM
fpf@chello.nl

Wil even bedanken voor het uitstekend gedocumenteerde item dat voor veel mensen toch weer een kijkje in de malafide keuken van de stafchefs en politici geeft.

Onacceptabel natuurlijk die samenwerking met de amerikaanse totalitarians die op dit moment weer volop bezig zijn met het voorbereiden van de volgende coup tegen Chavez.

De regering Bush is volledig van God los.
Ze zijn een globale plaag geworden.

Henk R.