arch/ive/ief (2000 - 2005)

1 mei : reclaim solidarity in brugge
by manu Thursday May 02, 2002 at 04:29 PM
inforeclaimsolidarity@justice.com http://reclaim.zapto.org

175 mensen vierden een feest van solidariteit in brugge, en de bruggelingen vonden het erg leuk, een persoonlijk verslagje

1 mei in Brugge begon om 10u aan de kruispoort, of had zo vroeg moeten beginnen, omdat ik me had overslapen kwamik een kwartiertje te laat, net voreg genoeg om nog het staartje van de symbolische actie aan de kruispoort te zien: een 60-tal abvv'ers, acv'ers en ngo'ers uiten hun ongenoegen over de aanwezigheid van het vlaams blok in Brugge.
Om 11 gingen we met een groepje naar de langestraat voor de 1 mei stoet van de socialistische vakscentral, een nogal makke stoet met weinig animo; De mensen langs de kant keken dan ook nogal raar op van die antiglobo's die in het staartje van de stoet pamfletjes uitdeelden voor de reclaim. De stoet eindigde op de burg waar renaat landuyt met opgeheven vuistje de internationale nalipte.
We trokken naarhet station waar om 10 voor één al een kleine twintgtal mensen stonden die uit brugge of uit gent kwamen. De brigada antifascista speelde zich warm en toen om kwart na één de auto's met bloemen (werkelijk duizenden) en de aanhangwagen met muziekinstallatie arriveerden kon men met opbouw beginnen, in een mum van tijd (en dankzij lieven) was de installatie aangesloten en overspoelde de strakke drum'n bass de conversatietjes van mensen met de politie die toen erg zenuwachtig werden:, en waar je werkelijk absurde conversaties kon volgen met de politie als zij al iemand vonden die zij dachten dat de verantwoordelijke was
"Jan, zeg die mensen da ze da moetn stiller zetn"
"Maar allez gast ik weet hier van niekske"
"tutut Jan, als dr iet te doen is in Brugge zitte gij dr wel tussen"
"maar echt niet , ik zweer het"
en
"deze betoging is niet aangevraagd"
"moet je dan toestemming vragen om te dansen"
"ja, als dit op de openbare weg gebeurt wel"
"en ook om bloemetjes uit te delen"
" We kunnen toch niet toelaten dat iedereen hier zomaar bloemetjes begint uit te delen!"
"waarom nie?"
"dr moet toch orde zijn!"

in ieder geval, in werwil van de politie vertrokken we van het plein naar links, naar de zand toe over de ring. De flikken probeerden iedereen te verhinderen de ring te nemen, toen dit niet lukte kwamen er zes overvalwagens, en een arrestantenbus de mensen van de weg aan het dringen, gevolgd door een twintigtal politieagenten te voet. De wagen werd op het voetpad getrokken en mc amor die ondertussen de mic in beslag had genomen vulde de meifoor met zijn positieve vibes, terwijl iedereen uit zijn dak ging op de ragga.
We draaiden de steen straat in op de tonen van de skakraker ‘liquidator' en de mensen aan de kant werden bloemetjes en een glimlach gegeven, terwijl ze heupwiegend toekeken. De politie flankeerde de reclaim die was aangegroeid tot een 150 tal mensen aan beide kanten(zie foto's) wat zo belachelijk was, dat zelfs omstaanders op depolitie toestapten:
Is da echt nodig, die gasten doen toch nietent verkeerd?
Jaja, de dappere flikken waren met een dertigtal inmiddels om te verhindereen dat mensen bloemen uitdelen, het mocht wel eens op een enorm feest uitdraaien!
Op de markt hielden we even halt en jongleurs, vuurspuwers en allerhande showbeesten voerden ene wervelend showspel op voor de toeristen en omstaanders, die lustig meedansten. We passeerden nog aan de burg, de vismarkt en eindigden met een chill-moment in het astridpark (zonnetje, pilske, jointje).
De politie schreef nog nummerplaten van auto's die materiaal kwamen opladen op, maar zagen zelf wel in dat dit belachelijk was.

Kortom leute en ambiance, en kleine, lieve gebaartjes: oude mensen een bloem geven
Enkele verhaaltjes:
Een oudere dame stapte op een agent af en zei: ik krijg nu eens een bloem en dan doe je zo vervelend tegen die gasten, mogen mensen geen bloemen meer geven, hebben jullie niets beters te doen??
Een vakbondskerel stapte vanaf de burg mee op, kwam toen ik de installatie afbrak op me af en zei : jhullie zijn de nieuwe wind, veel beter dan wat aspro ooit zal kunnen doen, en gaf me 5 euro als steun.

(ps heb je nog andere leuke anecdote's, verhaaltjes,hou ze niet voor jezelf, stuur ze op naar inforeclaimsolidarity@justice.com dan verzamelen we ze en zetten we ze op de site

en verder:
heel erge bedankt u aan de mensen die alles mogelijk gemaakt hebben:
‘cool' alex, pappie, nele en wouter, ‘dikke pierre' peter, pinkje en de pink lady en nicz en boris en de rest van de pink en green , ‘big smile' guido, patatje (you rule), lievenvandeninstallatie, el pimo en de volledige brigada antifascista: benj, pedro, pimo, stefan), wouter aka mc amor (wicked), de mensen van uitgezonderd en lappersfront, de mensen van de brugse jongeren tegen racisme, de ongeloofelijke coole brusselse groep (skalec en skabien en flo, et les autres) en natuurlijk alle bruggelingen


check de foto's binnenkort op de site

mooi overzicht
by WoW Amor Thursday May 02, 2002 at 06:02 PM

weinig aan toe te voegen, indeed een feestje van formaat,
inderdaad een manier van axievoeren waar veel flikken niet mee omkunnen en die de publieke opinie kunnen keren wanneer ze aan anders-globo's denken.

Tenslotte zien we ze graag, zelfs meneer met zijn kmo-ke, z'n afbetalingen en die playstation dat 'm wil kopen voor z'n zoontje. Die mens weet van niet beter... Let's inform them, show them another way, by loving them, en dat te zeggen natuurlijk (stickerkes! downloaden! http://www.ikziejegraag.org)

one more time rrrripping it up for y'all out there
maximum respect to the shakers and groovers
booooyaaakasha to everybody who joins us
the future is now
it's ours
it's LOVE!

WoW Amor

inderdaad
by george Thursday May 02, 2002 at 10:34 PM

een mooi feestje en een mooi overzicht. Blij dat we van Leuven zijn afgekomen. Wij willen meer!
Ook de bbq in het lappersfort was echt wel gezellig. Hou jullie taai daar!

(PS: Leuven 8 mei, station 16u, reclaim the streets)

extra thx to
by manu Friday May 03, 2002 at 11:03 AM

nog de ongeloofelijke lieve Gunther vergeten te bedanken,

Gunther, dikke merci en sorry dat ik je vergeten was te vermelden!!!!!

slukes manu

extra foto's
by manu Friday May 03, 2002 at 11:16 AM
inforeclaimsolidarity@justice.com

(article 1)

extra foto's...
reclaim07.jpg, image/jpeg, 350x263

meer foto's volg de link naar de site:

extra foto's
by manu Friday May 03, 2002 at 11:16 AM
inforeclaimsolidarity@justice.com

(article 2)

extra foto's...
reclaimlappersfort22.jpg, image/jpeg, 350x263

meer foto's volg de link naar de site: