arch/ive/ief (2000 - 2005)

1 Mei 2002: Van Genua tot Clabecq, één strijd tegen criminalisering
by Marco Louvier Thursday May 02, 2002 at 02:37 PM

Een opmerkelijke ontmoeting op het 1 mei feest van de PVDA: de ouders van Carlo Giuliani, de jonge betoger die in Genua door de politise vermoord werd, en Silvio Marra, een van de belangrijkste beschuldigden op het proces Clabecq.

VDAB, hoe zeg je dat in het Italiaans? Er was simultaanvertaling in de zaal, maar toch vond delegee Silvio Marra het nodig om het de ouders van Carlo in hun moedertaal uit te leggen, zodat ze zijn uitleg zeker goed zouden begrijpen. Twee belangrijke strijdbewegingen vonden elkaar in het debat "Carlo Giuliani Presente! Clabecq debout!"

Het werd een debat dat de ontmaskering van de criminalisering centraal stelde, van Genua tot Clabecq. En via Laken, want er waren ook twee juristen present die de manifestaties tegen de top van Laken hadden meegemaakt.

"We dachten dat we in een democratie leefden, waar de wetten garant stonden voor rechtvaardigheid", legt Haidi, mama van Carlon, ons uit. "Carlo heeft ons getoond welke onzin dat is, geen enkel recht is ooit definitief verworven."

Haidi is vandaag, samen met haar man, op het 1 mei feest van de PVDA, zoals ze eerder al op tal van andere plaatsen in Italië en in heel de wereld waren, "om in naam van Carlo te getuigen, alhoewel het eigenlijk hij is die hier vandaag had moeten zijn."

Haidi heeft haar zoon ook herkend op dit communistisch feest "door de mooie gezichten van zoveel jongens en meisjes die ook vechten. Ik blijf in hen Carlo zien."

Haar echtgenoot, Giuliano, die dertig syndicalist is geweest bij de CGIL, de belangrijkste Italiaanse vakbond, onderlijnt hoe Europa geteisterd wordt door racisme, xenofobie en fascisme. Maar hij blijft optimist. "Het is mogelijk om rechts te overwinnen als de arbeidersklasse haar waarden, zoals de solidariteit, zal kunnen overbrengen naar de jonge generaties." Optimisme ook over de stakingen en historische betogingen die elkaar in Italië momenteel opvolgen.

De repressie die Carlo heeft vermoord voorkomen en bestrijden, dat is de taak van de legal teams, de bekende teams die op de manifestaties van Laken tegen de Europese top de rechten van de betogers verdedigden. Alexandro Grumelli, rechtenstudent, legde uit hoe hij een van die legal teams aan de ULB, een Brusselse universiteit, uit de grond heeft gestampt. "Je zou kunnen denken dat de ordediensten het initiatief van de legal teams toch zouden waarderen. Maar neen, we werden zelf het slachtoffer van criminalisering. De politie nam foto's van ons, ze namen GSM's in beslag. …"

Gevolg van die betogingen: drie jonge Duitsers werden voor het Belgische gerecht gesleept. Ze zouden stenen gegooid hebben. Hun advocaat Joke Callewaert was aanwezig om de snelrechtprocedure, waar de Duitse activisten mee te maken kregen, uit te leggen. «Een procedure waarbij de rechter zich alleen baseert op wat de flikken zeggen, zonder de elementen te onderzoeken die in het voordeel van de beschuldigden pleiten." Volgens de advocaat heeft het gerrecht de jonge Duitsers gecriminaliseerd omdat ze dachten dat die toch van geen enkele sympathie en steun zouden genieten in België. Nochtans, de aanwezigheid van talrijke jonge activisten op de laatste zitting van het proces, heeft ongetwijfeld een nieuwe wending gegeven aan het proces.

En dan is er de datum van 22 mei, de datum van de uitspraak in het proces Clabecq ook daar is de mobilisatie cruciaal. Volgens Silvio Marra kan het alle kanten uit. «We kunnen nul tot tien jaar gevangenis krijgen, met of zonder uitstel.» Het proces is volgens hem de voortzetting van het sociaal conflict op de Forges. Als we opgesloten worden in de gevangenis, zullen we een nieuwe, volgende etappe in het conflict meemaken. «Als ik opgesloten wordt, kom me er dan uit halen. Maar als jullie de deur komen inbeuken, dan zal het ik zijn die schuldig zal verklaard worden. Dat is het artikel 66§4 op basis waarvan we vervolgd worden. »