arch/ive/ief (2000 - 2005)

1 mei in Antwerpen mislukt.
by Raf Grinfeld Thursday May 02, 2002 at 01:09 PM

Het 1 mei feest in Antwerpen geeft aanleiding tot kritische reflecties over het politiek leven in deze grootstad.

Omdat ik het een beetje verwacht had ben ik naar het 1 mei feest van de anarchisten in Gent gegaan. 1 mei is in Antwerpen een mislukt feest geworden. Media-aandacht ging er vooral naar Patrick Jansens en de SP.A, op een moment dat die partij haar credibiliteit bij de lagere klasse in Antwerpen klein is.

Voorts was er nog een poging van Agalev om met een duur feest wat mensen te lokken. Maar men haalde niet het publiek binnen van vroeger op de Veemarkt. Een groot deel van Klein links had naar het schijnt een feest georganiseerd in het Faboert, een zaal waar ik nog nooit van gehoord heb, nochtans ken ik aardig wat plekken in het Antwerpse.

Linkse partijpolitiek scoort niet in Antwerpen, zeker niet bij jongeren. Op de twee procent die de PVDA telkens bij verkiezingen haalt is men al lang uitgekeken. De Sociaal-democraten hebben al sinds jaren en jaren de burgemeessterssjerp vast, maar doen daar weinig mee. Sinds de Antwerpse fusie van twintig jaar geleden, bestaat er geen kans meer om nog een links beleid te voeren, gegijzeld als men wordt door figuren als Ward Beysen en ander rechts gespuis in de bestuurscoalitie van partijen.

Uit Agalev zijn de beste krachten al lang verdwenen. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen vertrokken ook Tom Lanoye en Rene Los, nadat Agalev tegen hun wil in in de coalitie stapte. Los stelde onlangs
in een opinietekst van De Morgen dat alleen Agalev de rol van een linkse anti-establishmentpartij zou kunnen vervullen. Hij heeft gelijk, maar de kans dat zoiets binnenkort gebeurt is ongeveer even groot als de totstandkoming van een succesrijke nieuwe partij met zo'n profiel.

Radicaal links heeft in Antwerpen weinig aantrekkingskracht. Er bestaat een te grote verwarring over wat die term inhoudt. Men ziet de PVDA en anarchisten weinig of niets gemeen hebben, maar toch vaak als "radicaal links" gecatalogiseerd staan. Men heeft een poging tot verweer tegen het Vlaams Blok als "arm in arm", het samengaan van de rode gematigde en radicale krachten met Agalev, op een sisser zien aflopen. En dat Blok won intussen telkens weer de verkiezingen.

Geen wonder dat Antwerpenaars nog weinig vertrouwen hebben in alternatief-linkse partijpolitiek. Wie niet blind is ziet de meest kritische mensen voor het anarchisme, de kunst of het versterken van de sociale bewegingen kiezen en de dogmatici of nieuwelingen voor de partijpolitiek. Alternatieve jongeren zoeken hun ding in het uitgaansleven, dat op minder duidelijke wijze aan marktmechanismen tegemoetkomt dan de linkse partijpolitiek.

En het Blok spint garen bij het gebrek aan een rechts-collectivistisch en (schijn)democratisch antwoord op de problemen die de stad kent. Problemen die elke Westerse grootstad vandaag eigen zijn.

Waar de CVP en de Volksunie vroeger deze leemte konden opvullen, is het nu het Blok dat er het beste in slaagt de Antwerpenaars voor te spiegelen dat zij deze taak op zich willen nemen. Boerenbedrog, want Dewinter en co. zijn nog even anti-democratisch als vroeger. Ook de VLD wil sympathie voor rechts-collectivisme electoraal aanwenden, maar staat genoeg bekend als de verdediger van individuele 'vrijheid' (lees egoïsme).

Misschien dat op termijn de NVA (wie kent de opvolger van de Volksunie al, eigenlijk?) deze rol op zich kan nemen, maar met twee electoraal sterke rechts-collectivistische partijen zijn we misschien nog verder verwijderd van inspirerende 1 mei feesten dan tevoren.

verschil
by spa Thursday May 02, 2002 at 02:27 PM

wat is in feite het verschil tussen 'socialisten' en 'sociaal-democraten'??????

Goede vraag.
by Raf Grinfeld Thursday May 02, 2002 at 03:38 PM

Beide termen om de SP.A te omschrijven lijken me niet de lading dekkend, vermits ze dan een uitholling van die termen betekenen. Socialisme refereerde oorspronkelijk naar een ideologie die de produktiemiddelen in de handen van arbeiders wou hebben.

Pff
by David Thursday May 02, 2002 at 04:21 PM

Man, wat een negativisme. Laten we ons met zijn allen verhangen, lijkt wel de boodschap. De boodschap van het anarchisme lijkt uitverteld.
Ik begrijp dat eigenlijk niet. Ik ben nog nooit zo optimistisch geweest. Ik krijg adrenaline van al die jongeren die In Frankrijk op straat komen en de zo schone republiek doen wankelen. Of de migranten die voor het eerst in de Belgische geschiedenis massaal in een betoging meeliepen.
Meneer Grinfeld ziet dat allemaal niet. Hij heeft enkel oog voor de Groenen, de SP.a en godbetert NVA. Tja, daar word je inderdaad een beetje zwartgallig van.

"sterk rechts-collectivistische N-VA" ?
by soepkommandant Uilenspieghel Thursday May 02, 2002 at 06:55 PM

Jamaar jamaar,

Je eerste vraag is deels terecht : "wie kent de N-VA ?"
Geen paniek, we staan al op de kaart en moeten inderdaad nog aan naambekendheid werken.

DOCH de N-VA omschrijven als "sterk rechts-collectivistisch" is lachwekkend. Hoe komen jullie er toch altijd op elke beweging of partij die Vlaamsgezind is als "rechts" en "vuil" en "konservatief" te omschrijven ?

Ligt het aan het eerder "houterige" imago van Bourgeois ? Wel, proficiat dan ! Het uiterlijk van een partijvoorzitter bepaalt bij radicaal-links de inhoud van een partij. Marx zou waarschijnlijk zeer trots geweest zijn op dergelijke analyses. Nu, in tegenstelling tot Marx zit Bourgeois niet in salons aan een cognac te nippen, maar ook deze opmerking doet niets ter zake. Inhoud jongens, inhoud !

Lees bijvoorbeeld eens de persmededelingen van de N-VA (http://www.n-va.be).

Vandaag bijvoorbeeld nog hield Karel Van Hoorebeke (N-VA-) een opmerkelijke interpellatie bij het Wetsontwep betreffende sluitingen van ondernemingen (Kamerstuk 1687)waar hij de lange en slepende a-sociale procedures aanklaagde tot iemand van vergoedingen of vervangingen kan "genieten". Als je hier iets "sterk rechts-collectivistisch" vindt, laat het me weten en ik trakteer jullie op een Duvel van brouwerij Moortgat.
Idem voor wat de Vlaamse parlementairen aanbelangt met hun visie op het kostenloze leerplichtonderwijs. Wij kwamen hier als eersten mee op de^proppen. Lees hieromtrent de PM en bel eens naar het HQ voor de visieteksten.

Bon, soit, ik ga hier nu niet alles volschrijven ter verdediging van de N-VA, maar nog dit :

De N-VA is een radikale volksnationale partij die alle democratische Vlaamsnationalisten verenigt. Er zitten in de partij waarschijnlijk konservatieven, maar er zitten eveneens progressieven Zoals er ook homo's en hetero's, christenen en zelfs moslims, jong en oud zit.

Ik weet wel dat in jullie (soms terecht, soms uiterst bekrompen) denkschema het onmogelijk is konservatieven en progressieven te laten samenwerken, maar de N-VA zal dat bewijs leveren tot spijt van wie het benijdt.

Vriendelijke sterk rechts-collectivistische groeten,

SU

Negativisme?
by Raf Grinfeld Friday May 03, 2002 at 12:52 PM

Ik vind het juist eigenlijk niet zo slecht dat linkse partijpolitiek minder goed scoort bij kritische mensen. Trouwens, dit zijn geen "shiny happy people" tijden, en ik heb ook al optimistischere teksten geschreven. Wat de N(-)VA betreft, ik zal het partijprogramma eens beter bekijken.