arch/ive/ief (2000 - 2005)

Roze 1 mei - blabla
by jpe Wednesday May 01, 2002 at 10:02 PM

Wat wisten de avondjournaals van VRT, RTBF en VTM vanavond te vertellen over de Belgische 1 mei-optochten ?

Volgende elementen kwamen in de toespraken en interviews steeds terug:

- de strijd tegen extreem-rechts (we moeten niet als konijnen voor een lichtbak naar het Blok staren, wist SPA-voorzitter Janssens te vertellen);

- de verhoging van de laagste inkomens (én voor ABVV-boss Mia De Vits ook die van de middengroepen);

- de afschaffing van allerlei belastingen, de liberalen hadden het daar over op hun feestje in Jodoigne, maar ook bv. Steve Stunt Stevaert die na de gratis bus (in Hasselt) ons nu blij wil maken, niet met een dooie mus, maar een pakje gratis vuilzakken. Sociale rechtvaardigheid tot op het stort ...

- en veiligheid natuurlijk (waar o.a. Elio Di Rupo zich emotioneel over opwond).

Verder - 'remember France' - natuurlijk ook de samenwerking binnen 'links', tussen SP/PS enerzijds en de 'groenen' en ACV-MOC'ers.

Opvallend in de drie journaals: alleen de toespraken in het eigen landsdeel werden voor de kijkers relevant geacht om te tonen. De liberalen gaven ook hier aan dat ze verstand van organiseren hebben door premier Verhofstadt op het feestje van Michel en Ducarme in Jodoigne uit te nodigen. Meteen de aandacht van heel het land gegarandeerd.

Wat we van hun collega's sociaal-populisten in de regering niet te horen kregen was dat ze nu eindelijk eens gaan stoppen met samen met de groenen de neoliberale uitverkoop te organiseren, en dat onder leiding van de echte liberalen, en zowel op gewestelijk, nationaal als Europees niveau. Maar neen, als we minister Durant even later haar reactie hoorden geven op het al meteen weer ontslag nemen van de nieuwe baas van de Spoorwegen - van een vaudeville gesproken - dan had ze het altijd over "het bedrijf". Een bedrijf dat net als de Post en andere openbare diensten als alles doorgaat zoals gepland, steeds meer privé-concurrentie zal krijgen. Ondanks alle (spoorweg- en andere) lessen uit bv. Groot-Brittannië.

Michel Nollet, afscheidnemend FGTB-topman zei het nochtans duidelijk: je kan niet socialist zijn op de manier van Blair die dikke vriendjes is met Aznar en Berlusconi. Dat de mensen dan niet meer begrijpen wat socialisme inhoudt, is logisch.

Maar kop omhoog. Een nieuwe rode generatie staat klaar om de fakkel over te nemen van de oude biefstuksocialisten. Bij VTM verpakten ze in het verslag van de 1 mei - optocht in 'het Oostende van Vande Lanotte' een 'portretje' van ene "socialist beetje communist" van 24 jaar. Diens laatste zinnen handelden over de politieke carrière die hij voor zichzelf ziet. En zijn laatste woorden: "Ik ben de beste". Voilà, da's het soort kerels dat het socialisme eens zal herdefiniëren. De naam van de jonge streber ? Ik zal hem maar niet noemen zeker, want het jonge genie post soms op deze site ... (Enne: wie sluit uit dat VTM hem er in geluisd heeft ?)

Jamaar, ik bèn gewoon de beste...
by Arne Baillière Tuesday May 07, 2002 at 06:54 PM
to_arne@hotmail.com

net omdat ik geen streber ben. Maar ja, een nederige, kruiperige houding is waarschijnlijk wat JPE van een links politicus verwacht, terwijl ik vind dat er best wat meer 'attitude' van jonge politici mag uitgaan.

Vraag het maar aan mijn kiezers. Die hebben niet op me gestemd omdat ik in een hoekje zit te janken over de onrechtvaardigheid van het systeem, maar politiek bedrijf vanuit het idee dat er wel degelijk dingen kunnen veranderd worden, en liever vandaag dan morgen.

En het socialisme herdefiniëren? Ik dacht dat dat niet moest, is het soms niet actueel genoeg? Ik wil gerust een debat aangaan over de toekomst van de sociaal-democratie, en de revolutionair- marxistische beweging. Hier, op dit forum.

Doe je mee JPE?