arch/ive/ief (2000 - 2005)

LePenisme ? Fortisbank discrimineert
by raf (vanwege abu) Wednesday May 01, 2002 at 09:25 PM
barako.werk@antwerpen.be

Onderstaande klacht is ons bezorgd door Afrikaanse vrienden in Antwerpen. Hebt u (weet van) gelijkaardige voorvallen, laat het ons weten.

Klacht tegen Jasper

Ik, Abu Bakary Sanoko ben vandaag 29.04.02 slachtoffer van discriminatie geweest in het agentschap van de Fortis Bank - Antwerpen Centrum; Franklin Roosveltplaats 12 - 2060 Antwerpen, door commercieel adviseur Jasper Van Raemdonck (met collega's).

Mijn vzw Barako heeft voor het indienen van een project in het kader van het Impulsfonds voor het migrantenbeleid 2002 een bankattest nodig. Ik bel in de namiddag rond 14u00 om de bank te verwittigen en meld mij uiteindelijk omstreeks 15u30 aan de loketten van de bank bij de adviseur Jasper. Hij en één van zijn collega's proberen mij eerst voor de gek te houden door te zeggen dat zij zulk een attest niet kennen. Daarna vertelt hij me dat hij mij slechts een uittreksel van onze rekening kan geven. Ik geloof hem niet en blijf een deftig bankattest eisen. Hij zegt dat zijn baas mij alles al gezegd heeft en dat hij niets meer voor mij kan doen. Ik blijf wachten en hij vlucht naar boven. Ik ga bij het onthaal en vraag om iemand anders te raadplegen. "Nee, zij zullen u helpen bij hetzelfde loket, ga terug en wacht op meneer Jasper". Ik ga terug wachten, de man komt en blijft bij zijn standpunt en reikt mij het uittreksel aan: "Hier! Dit is alles wat ik voor u kan doen". Hij loopt weer weg en ik zeg hem: "Kijk mijnheer, mij kun je niet voor de gek houden, ik ga een klacht tegen u indienen".

Tenslotte heb ik het uittreksel van mijnheer Jasper met het project van Barako mee gestuurd naar het secretariaat van het Impulsfonds voor Migrantenbeleid - Résidence Palace. Daarom heb ik hierover telefonisch contact opgenomen met de verantwoordelijke van het Impulsfonds.

De 18de april 02 rond 11.30u zijn we met onze drie leden van de raad van beheer van Barako vzw naar dezelfde bank gegaan om de rekening van de vereniging te gaan openen. Dezelfde bediende Jasper heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt. Hij vroeg ons van alles en nog wat over de organisatie en wat we allemaal van plan waren met de rekening. We antwoorden rustig op al zijn vragen en geven hem ook enkele opmerkingen over het feit dat we met onze papieren en originele statuten van het Belgische staatsblad het recht hebben een bankrekening te hebben. Hij vroeg ons om de originele documenten te houden omdat de kopies niet in aanmerking komen. Ik weigerde op basis van ervaring met de situatie. Alle banken nemen volgens mij kopies van statuten als ware documenten. Kort na de middag, na lang praten en argumenteren beslist de man toch om ons een rekening toe te kennen onder voorbehoud van Brussel.

De feiten van vandaag 29.04.02 zijn voor mij een duidelijk geval van discriminatie. Dit heeft niets met communicatiemisverstanden te maken want ik uit mij in perfect Nederlands met een speciale aandacht voor mijn Afrikaans accent in zulke gespannen situaties. Hier gaat het volgens mij over minderwaardige behandeling van minderheden op basis van dat feit alleen. Gelijke kansen ?

Abu B. Sanoko
(Vormingsmedewerker VMC)
Voorzitter Barako-vzw
Pijlstraat 14 - 2060 Antwerpen
E-mail: barako.werk@antwerpen.be

tekening_hoi
by ron k Thursday May 02, 2002 at 06:16 PM

http://greetings.yahoo.com/greet/view?WWGCTMQQF3YX4XX

= tekening_hoi