arch/ive/ief (2000 - 2005)

7de dag (VRT) weert Gehandikaptenfront
by Hertogen Jan Wednesday May 01, 2002 at 08:05 AM
jan_hertogen@hotmail.com

Op 25/7/02 betoogden 2000 gehandicapten en sympatisanten voor de volledige terugbetaling van rolstoelen, hulpmiddelen en een oplossing voor 4000 wachtenden voor opvang. De 7de dag (VRT)bestond het om geen enkele van de organisatoren (VFG,KVG, Actiegroep rolwagens)uit te nodigen en hun zeg te laten doen tegenover Minister Vogels. De rolstoelen, 1ste en centrale eis kwamen zelfs niet ter sprake. Vandaar volgende brief aan Vogels.

7de dag (VRT) weert ...
hulpmiddelen.jpg, image/jpeg, 575x403

Aan Minister Vogels

Geachte Minister

Wat is er door het hoofd gegaan van de heren en dames van de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Gehandicapten op 30/11/99 en van u en uw medewerkers om een afgrenzing te adviseren en te maken aan de terugbetaalbaarheid van rolstoelen tot respectievelijk 300.000 en 508.000 BEF. Zolang iemand niet zwaar genoeg gehandicapt is valt hij erbinnen, maar hoe ernstiger de handicap en de noodzakelijke compensatie voor z'n mobiliteit, hoe zwaarder de factuur die de gehandicapte zelf moet betalen. Wat heeft er u gedreven om enkele maanden nadat een regeling tot stand kwam die een quasi volledige kostendekking waarborgde met een eigen tussenkomst als % van de kostprijs, de zwaarst gehandicapten opnieuw te stalken. Nadat de gehandicapten gedurende 18 jaar bij elke legislatuur voor hun rolstoelen hebben moeten vechten bij Steyaert en Lenssens en slechts bij Wivina Demeester de slag achter de oren kregen was het Martens die het dossier rolstoelen uiteindelijk kon pacificeren. Nog geen twee maand na de nieuwe regeringsvorming lag alles echter weer aan gruizelementen en begon de processie opnieuw, nu onder leiding van paarsgroen. Mevrouw de Minister, het mag ver van uw bedoeling zijn om dit dossier op een onnozele wijze te verprutsen, als elkeen kan vaststellen dat het budgettair enkel gaat om een pineut van 30 tot 40 mio BEF, zijnde in een maximale schatting, 200 gerechtigden boven 508.000 BEF die gemiddeld 150.000 BEF opleg moeten betalen. U zou eens moeten nagaan wie er uiteindelijk voordeel heeft bij dit gestalk van de zwaarst gehandicapten.

Het opnieuw instellen met terugwerkende kracht vanaf juni 2000 van de regeling zoals ze na 18 jaar volgehouden actie van de gehandicapten was tot stand gekomen is daarom niet alleen politiek maar ook uit hoofde van beschaving en mensenrecht een onontkoombare must, zoniet zal niet alleen dit dossier maar ook de gehandicaptenactie u blijven achtervolgen.

Wij bieden u met de fotoreportage op http://www.hertogen.be/front een inkijk in de betoging die u op 25 april heeft aangedaan. U zal vaststellen dat de gehandicapten blijk hebben gegeven van een ongekende en nooit geziene creativiteit om uitdrukking te geven aan wat zij willen, en het is niet voor niets dat ook hier de rolstoelen manifest figureren als eerste van de bekommernissen. Het weze u gegund om hieraan volledig tegemoet te komen.

Jan Hertogen
Correspondent en supporter
van de Actiegroep Rolwagens.

25/04/02 in plaats van 25/07/02 natuurlijk
by Jan Hertogen Wednesday May 01, 2002 at 08:20 AM

Jan Hertogen