arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces in Gent
by 4 Tuesday April 30, 2002 at 02:48 PM
antirepression@x-mail.net

Het proces tegen de 4 activisten te Gent werd uitgesteld tot 28 mei. Het uitstel werd aangevraagd door de verdediging omdat één van de beklaagden met een blindedarmontsteking werd opgenomen in het ziekenhuis en dus de zitting niet kon bijwonen. Wel aanwezig waren een peloton zwaar bewapende politie-agenten…

Terwijl voor het justitiepaleis een twintigtal steunbetuigers een spandoek ontrolden, opende de rechter de zitting met een stevige waarschuwing: men had hem ingelicht dat bepaalde aanwezigen van plan zouden zijn de orde te verstoren en hij zou niet aarzelen, conform de wet uiteraard, diegenen die op enigerlei wijze de rechtsgang zouden verstoren, te laten verwijderen of zelfs voor 24 uren achter tralies te zetten…

De advocaat diende dan het verzoek tot uitstel in, waarop na een korte identificatie van de 3 aanwezige activisten en enig overleg, uiteindelijk werd ingegaan.

Opmerkelijk is ook dat de schadeclaim van de burgerlijke partij (8.000 euro!) behouden bleef. Het versterkt het vermoeden dat die schadeclaim er vooral gekomen is onder druk van de politie (als men al van schade kan spreken, dan is die het gevolg van het feit dat het parket de opdracht gaf de spandoeken te verwijderen), om de vier activisten, en via hen de radicale beweging, financieel ‘te pakken'.

In ieder geval, de toon werd gezet: de rechter, de versterkte politieaanwezigheid, de hele sfeer in de rechtszaal, maken duidelijk dat het hier om een nieuwe criminaliseringspoging gaat van diegenen die zich verzetten tegen het heersende onrecht en opkomen voor een andere en betere wereld.

Wij roepen dan ook iedereen op massaal aanwezig te zijn op de volgende procesdag, dinsdag 28 Mei.

Volgende tekst werd aan het justitiepaleis uitgedeeld:

4 ACTIVISTEN VOOR DE RECHTER
(dinsdag 30 April 2002, Gent)

In de nacht van 11 op 12 december 2001, juist voor de EuROTop in Brussel, beklommen 4 activisten het Belfort van Gent om daar slogans tegen de repressie en de nieuwe wetten tegen het terrorisme te schilderen op de zeildoeken die rond de Belforttoren zijn gespannen. Zij werden op heterdaad betrapt, gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld op basis van een wetsartikel dat dateert uit 1945. Bovendien werd tegen hen een schadeclaim ingediend van om en bij 340.000BF…!
Het gaat hier duidelijk om een POLITIEK proces: het recht op vrije meningsuiting is belangrijker dan wat bekladde zeildoeken, en als de staat beslist een politieke slogan te laten verwijderen omdat de inhoud haar niet aanstaat (censuur noemen ze dat toch?), dat ze dan zelf voor de kosten daarvan opdraait! De 4 activisten eisen dan ook de vrijspraak.

Het recht op vrije meningsuiting is fundamenteel, EN moet ook gelden voor diegenen die niet de middelen hebben om tot de "vierde macht" (pers,media) door te dringen, een vierde macht die meer en meer slaafse stem is geworden van de andere machten. Daarom: directe actie, de straat is van ons, strijd voor de openbare ruimte… .
Het artikel dat tegen ons wordt aangebracht betreft "de artikelen 1 & 2 van de Besluitwet van 29 december 1945 houdende verbod tot het aanbrengen van opschriften op de openbare weg (B.S. 4 januari 1946)" etc.. Het is inderdaad een artikel dat dateert uit de periode vlak na de oorlog, toen hier dus nog zowat de noodtoestand heerste….
Leven wij opnieuw in een (niet-verklaarde) noodtoestand?

Misschien wel.

Uitgaande van de reeks van maatregelen die in een snel tempo worden doorgevoerd, zou men dit kunnen concluderen. De anti-terroristische wetten zijn een stap verder in de richting van een ware politiestaat.
Het gaat om een reeks van kaderwetten die door Europa werden goedgekeurd (gebruik makend van de hetze na 11 september maar die al lang daarvoor in de kast lagen, en waarvoor vooral Spanje en Italië hard hebben gelobbyd), en die een zoveelste aanslag zijn op een aantal fundamentele rechten en vrijheden.
Het gaat ons ook, algemener, om de wereldwijde kruistocht tegen het "terrorisme" die gebruikt wordt om de imperialistische oorlogen van de huidige machthebbers te legitimeren (de V.S. in Afghanistan, Colombia, etc., Israël in Palestina, …), en om elk radicaal protest tegen de ‘nieuwe wereldorde' de mond te snoeren.

Als anarchisten (libertaire communisten, vrije socialisten) vertrekken wij van het feit dat deze aarde mooi en rijk genoeg is om in ieders behoeften te voorzien, en van het principe dat de rijkdommen van de aarde aan iedereen toebehoren. Wij plaatsen ons in een lange traditie van strijd tegen Kapitaal en Staat, die instituten die menen die rijkdommen (inclusief mensen) tot hun bezit te kunnen verklaren, oorzaak van onnoemlijk veel kwaad en lijden (uitbuiting en armoede, fascisme, de gulag, …). Voor een gedecentraliseerde directe democratie waar alle mensen op deze aardbol echt kunnen meepraten en meebeslissen. Voor een wereld zonder dwang.
Die strijd gaat voort, ondanks alles…

DIRECTE ACTIE IS HET WAPEN VAN DE ARMEN
STOP DE REPRESSIE – VRIJHEID VOOR ALLEN