arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces tegen 4 Activisten te Gent
by 4 Sunday April 28, 2002 at 11:28 PM
antirepression@x-mail.net

Op dinsdag 30 april a.s. moeten 4 activisten voor de correctionele rechtbank te Gent verschijnen om zich te verantwoorden voor hun actie op het Belfort van Gent in december vorig jaar.

In de nacht van 11 op 12 december 2001, juist voor de EuROTop in Brussel, beklommen 4 activisten het Belfort van Gent om daar slogans tegen de repressie en de nieuwe wetten tegen het terrorisme te schilderen op de zeildoeken die rond de Belforttoren zijn gespannen.
De slogan luidde:
ANTI TERRORISTISCHE
WETTEN
ALS EXCUUS
OM SOCIALE STRIJD
TE ONDERDRUKKEN

VOOR EEN WERELD
ZONDER DWANG

Zij werden op heterdaad betrapt, gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld op basis van een wetsartikel dat dateert uit 1945. Daarenboven werd tegen hen een schadeclaim ingediend van om en bij 340.000BF! …
Het gaat hier duidelijk om een POLITIEK proces: het recht op vrije meningsuiting is belangrijker dan wat bekladde zeildoeken, en als de staat beslist een politieke slogan te laten verwijderen omdat de inhoud haar niet aanstaat (censuur noemen ze dat toch?), dat ze dan zelf voor de kosten daarvan opdraait! De 4 activisten eisen dan ook de vrijspraak. Steun hen, afspraak om 9u aan het justiepaleis.
DIRECTE ACTIE IS HET WAPEN VAN DE ARMEN
STOP DE REPRESSIE – VRIJHEID VOOR ALLEN

Solidair in de strijd tegen de terreur
by P.I. Hublou Monday April 29, 2002 at 07:13 AM
nur@pandora.be

Een politiek proces zou een Assisen zaak zijn. Vermits wat heet de rechtbanken niet aan politiek doen houden ze die rechtbank voor moordzaken en andere zware criminaliteit.

Waarschijnlijk doet de Staat deze zaak af als 'vandalisme' en wordt het een zaak voor de Correctionele rechtbank.

Een wetsartikel uit 1945? Begin of einde van het jaar? In ieder geval ook een repressieve periode. Waarover gaat dat wetsartikel?

Kan je wat meer info geven over de nieuwe terreurwet in België? Ik weet dat Canada de C-16 wet heeft, het UK de "Anti-terror Act 2002" (> 50% van de geviseerde organisaties zijn Islamitisch...), de VSA "Secret Evidence Act" etc. Ik hoorde dat er ook in België (door de SP aangebracht?) een meer repressieve wet gestemd was. Op aantijging van 2 verklaringen zou men iemand kunnen aanhouden op verdenking van (sympathieen met) terreurdaden?

Meer over dit alles staat hier:
--------------------------------
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/168
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/131
(Let op de timing: pre-11 september 2001)

Nog wat leesmateriaal:
----------------------
http://groups.yahoo.com/group/ILM-publication/message/346
http://groups.yahoo.com/group/ILM-publication/message/63
http://groups.yahoo.com/group/hvdi/message/715


Hou ons op de hoogte van het verloop van de 'rechtsgang'.
Veel sterkte !

P.I. Hublou

proces van de inhoudsloze democratie?
by 4vrij Monday April 29, 2002 at 04:32 PM
antirepression@x-mail.net

Tja, wat heet "recht" en wat heet "politiek"? Natuurlijk zal men niet erkennen dat het hier om een politiek proces gaat, we leven toch in een (formele) democratie – inderdaad: heel formeel, maar inhoudelijk?

Ons is het om de inhoud te doen: men kan moeilijk ontkennen dat de nieuwe wetten tegen het terrorisme (en het – te makke – protest daartegen), en het recht op vrije meningsuiting niet politiek zijn.

Het recht op vrije meningsuiting is fundamenteel, EN moet ook gelden voor diegenen die niet de middelen hebben om tot de "vierde macht" (pers,media) door te dringen, een vierde macht die meer en meer slaafse stem is geworden van die andere machten. Daarom: directe actie, de straat is van ons, strijd voor de openbare ruimte… .
Het artikel dat tegen ons wordt aangebracht betreft "de artikelen 1 & 2 van de Besluitwet van 29 december 1945 houdende verbod tot het aanbrengen van opschriften op de openbare weg (B.S. 4 januari 1946)" etc.. Het is inderdaad een artikel dat dateert uit de periode vlak na de oorlog, toen hier dus nog zowat de noodtoestand heerste….
Leven wij opnieuw in een (niet-verklaarde) noodtoestand?

Misschien wel.

Uitgaande van de reeks van maatregelen die in een snel tempo worden doorgevoerd, zou men dit kunnen concluderen. De anti-terroristische wetten zijn een stap verder in de richting van een ware politiestaat.
Het gaat om een reeks van kaderwetten die door Europa werden goedgekeurd (gebruik makend van de hetze na 11 september maar die al lang daarvoor in de kast lagen, en waarvoor vooral Spanje en Italië hard hebben gelobby'd), en die een zoveelste aanslag zijn op een aantal fundamentele rechten en vrijheden.
Het gaat ons ook, algemener, om de wereldwijde kruistocht tegen het "terrorisme" die gebruikt wordt om de imperialistische oorlogen van de huidige machthebbers te legitimeren (de V.S. in Afghanistan, Colombia, etc., Israël in Palestina, …), en om elk radicaal protest tegen de ‘nieuwe wereldorde' de mond te snoeren.

Als anarchisten (libertaire communisten, vrije socialisten) vertrekken wij van het feit dat deze aarde mooi en rijk genoeg is om in ieders behoeften te voorzien en van het principe dat de rijkdommen van de aarde aan iedereen toebehoren. Wij plaatsen ons in een lange traditie van strijd tegen Kapitaal en Staat, die instituten die menen die rijkdommen (inclusief mensen) tot hun bezit te kunnen verklaren, oorzaak van onnoemlijk veel kwaad en lijden (uitbuiting en armoede, fascisme, de gulag, …). Voor een gedecentraliseerde directe democratie waar alle mensen op deze aardbol echt kunnen meepraten en meebeslissen. Voor een wereld zonder dwang.
Die strijd gaat voort, ondanks alles…

Nog bedankt voor de steun,
vele groeten
In Solidariteit.

PS: meer info over de anti-terroristische wetten vind je o.m. op htpp://http://www.statewatch.org