arch/ive/ief (2000 - 2005)

4 mei: Roze of Boze Zaterdag?
by yvan Sunday April 28, 2002 at 11:07 AM
yvan.brys@advalvas.be

Zaterdag 4 mei is het opnieuw Roze Zaterdag (Belgian Lesbian and Gay Pride). Duizenden holebi's komen op straat om hun trots te vieren en aandacht te vragen voor hun eisen. Deze mobilisatie is eens te meer nodig. Van de belangrijkste eisen uit het platform is immers nog niets gerealiseerd.

Bij het aantreden van de regering Verhofstadt werd er beloofd dat de regering werk zou maken van een anti-discriminatiewet en een partnerregeling voor holebi's. Deze regering is nu drie jaar aan het bewind en nog steeds wachten de holebi's.

Geen reden om te feesten

Het wetsvoorstel voor een anti-discriminatiewet werd al goedgekeurd in de Senaat maar moet nog steeds door de plenaire kamer in behandeling genomen worden. Daarna moet het voorstel opnieuw naar de Senaat. De politici hebben drie jaar nodig gehad om zo ver te geraken. Zullen ze de goedkeuring van het wetsvoorstel nog wel afgewerkt krijgen onder deze legislatuur? De holebi-beweging begint erg ongerust te worden. In tegenstelling tot wat de publieke opinie denkt is er evenmin iets geregeld voor koppels van gelijk geslacht. Het huwelijk is nog steeds niet toegankelijk voor koppels van gelijk geslacht. De regering vond een akkoord, maakte een wetsontwerp en... dat moet ook nog steeds in het parlement behandeld worden. De holebi-beweging vraagt zich af "hoe lang nog?" voor zo'n juridisch eenvoudig ontwerp waar alle regeringspartijen het over eens zijn en waarvoor een breed maatschappelijk draagvlak bestaat, goedgekeurd wordt. "Waarom moet dit allemaal zo lang duren? Wanneer kan de holebi-beweging eindelijk een feestelijke Roze Zaterdag vieren? Zal het een Boze Zaterdag moeten worden?" vraagt de redacteur van de homosite 'Gaybelgium' zich af.

Debat

Op Roze Zaterdag zullen deze kwesties besproken worden met betrokken politici: Laurette Onkelinx, federaal minister voor Gelijke Kansen, Fred Erdman, voorzitter van de commissie Justitie van de Kamer en Magda Aelvoet, vice-premier die in naam van de regering de belofte uitspraak dat de openstelling van het huwelijk er snel zou komen.
Het tweede deel van het politieke debat zal dieper ingaan op de noodzaak van een anti-discriminatiebeleid op de werkplek en in het onderwijs. Hiervoor zegden de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse en Waalse minister van Tewerkstelling hun medewerking toe. Het debat vindt plaats op zaterdag 4 mei van 11 tot 13 uur in de Sint-Jansstraat 32, 1000 Brussel en zal simultaan vertaald worden. Of het de moeite wordt om vroeger naar Brussel te komen is zeer de vraag. Dit soort debatten wordt immers heel vaak gevuld met dooddoeners zoals "we doen ons best" en "we kunnen niet sneller werken in deze coalitie". Het begint er naar uit te zien dat de eisen van de holebi-beweging hetzelfde lot dreigen te ondergaan als het stemrecht voor migranten.

En toch wordt er gefeest...

Vrijdag 26 april was de officiële start van de Roze Week, een week vol bruisende activiteiten in het kader van de Pride. De Belgian Lesbian and Gay Pride werd officieel ontvangen op het Brusselse stadhuis door Burgemeester Thielemans. Na de ontvangst was er een optocht naar Manneke en Jeanneke Pis, die voor de gelegenheid een regenboogkostuum krijgen. Aan folklore dus geen gebrek.

Militantisme

De optocht zal wellicht zoals de vorige jaren een mengeling van perverse provocatie, kleurrijke vrolijkheid en militantisme zijn. Lang voor de anders-globalisten ontdekten dat je met verf en schmink een manifestatie kan inkleuren dansten de janetten al op praalwagens en liepen decadent uitgedost door de straten van Brussel. Voor één keer mag dat op straat, de rest van het jaar mag het achter de (veilige?) muren van het homoghetto. Voor vele holebi-horecazaken is het allicht vooral een publiciteitstocht, maar voor de holebi-beweging blijven de eisen voorop staan. Het wordt hoog tijd dat de holebi's hun kracht en vastberadenheid nog eens laten zien. Roze Zaterdag is daarvoor nog altijd de belangrijkste dag van het jaar.

oppassen
by saramag Sunday April 28, 2002 at 11:52 PM
sumsarg@mail.be

als je maar niet kust op straat!
(zie de leuke commentaren op http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=22278&group=webcast)

oppassen
by saramag Sunday April 28, 2002 at 11:52 PM
sumsarg@mail.be

als je maar niet kust op straat!
(zie de leuke commentaren op http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=22278&group=webcast)

Oppassen, ja...
by yvan Monday April 29, 2002 at 03:21 PM
yvan.brys@advalvas.be

Ik was niet op die betoging en ik heb blijkbaar wat gemist... als een mooie jongen zijn lief kust dan wil ik daar best even bij stilstaan en van genieten... Maar ik ben dan ook een ongelooflijke voyeur, en dat zal van sommigen hier ook wel niet mogen ;-)

Ik vrees voor al wie daar niet goed tegen kan dat er op Roze Zaterdag een flink stuk meer zal gekust worden (het woord aflebberen vind ik denigrerend, sorry). En ik ben er wel zeker van dat dit (en andere frivole uitingen van homo- of transgender-erotiek) op de nodige weerstand zal stuiten bij een aantal omstaanders. Vorig jaar werd op Roze Zaterdag een dansende jongen op een praalwagen bekogeld met (volle) blikjes en zelfs Tom Lanoye kreeg een projectiel in zijn gezicht geslingerd. Zo is het al elk jaar geweest en zo zal het nog wel een tijdje blijven vrees ik.

Waarvan komt die afkeer toch? Godsdienst? preutse opvoeding? We hebben allemaal wel een of andere godsdienstige opvoeding 'genoten' en we hebben nauwelijks leren omgaan met onze seksualiteit (de kus-discussie illustreert dat op pijnlijke wijze). Zolang het binnen vier muren blijft, de partners ongeveer dezelfde leeftijd hebben en we het met niet teveel tegelijk doen kan het nog nèt.

We hebben in de holebi-beweging enkele jaren geleden een gelijkaardige discussie gehad. Toen werd er voor gepleit om alle 'aanstootgevend' gedrag preventief uit de optocht te verwijderen! Gelukkig vonden de organisatoren (waaronder ikzelf) dat door dit te doen het einde zoek zou zijn.

De consequentie van deze beslissing is dat de agressie (niet in het minst bij de allochtone jongeren, die in hartje Brussel moeilijk naast de optocht kunnen kijken) een realiteit is. Maar vorig jaar dreigde een extreem-katholieke sekte er ook mee om alle deelnemers die op een of andere manier de draak zouden steken met de kahtolieke kerk juridisch te laten vervolgen. Daartegenover staat dan weer dat de katholieke holebi's op Roze Zaterdag hun eigen kerkdienst hebben. Daarin hebben onze katholieke broeders en zusters dus enige voorsprong op de Moslims.

Ooit liep iemand in een betoging met de slogan "Religion is not the Answer, It is the Problem". Als ketter kan ik mij daar in vinden, als Moslim of Katholiek zou ik daar uiteraard niet zo over denken. Ik weet hoe complex het allemaal is. Het is niet omdat ik geen godsdienst nodig heb dat ik van anderen kan eisen dat ze mijn houding overnemen. Maar ik denk dat we één lijn duidelijk moeten trekken: als iemand om religieuze redenen bezwaren heeft tegen een openbare kus op een betoging of tegen openlijk homoseksueel gedrag dan mag hij/zij die bezwaren hebben. Maar ik vind niet dat dit mij mag hinderen om mijn gevoelens te uiten. Dat is een even principiële houding als bij het dragen van een hoofddoek.

Tot op Roze Zaterdag!

heh
by han Tuesday April 30, 2002 at 12:11 AM

Dit is een comentaar op het artikel waar hier reeds naar verwezen werd, maar gezien de tussenkomsten hier vond ik ook hier op zijn plaats.
----------------

Is me dit even verschieten.

Hier wordt gewoon een heilige oorlog uitgevochten.

De ene scheld de andere uit voor: rijp voor de Psychiatrie, Alexandra Colen, Stalin, ....
En dat allemaal in naam van ... de verdraagzaamheid.

Ge moet het maar doen als je het mij vraagt.

Ik begrijp er gewoon niets van.

Is het werkelijk te veel gevraagd om een kusje op te sparen tot na een betoging,...

Ik zal er zijn op 4 mei, en ik zal er mij niet storen aan de kussen, de uitgelaten bende,.... precies omdat ik weet dat het voor veel homo's een daad op zich is om hun homosexualiteit die dag publiek te beleven. Zoals Yvan dat elders op deze website zeer goed aangeeft.

Maar uit de tussenkomst van Pim, waar deze discussie over begonnen kan ik enkel en alleen een onbegrip afleiden voor de migranten gemeenschap.
Weet je Pim waarom het voor elke Palestijn onmogelijk is een anti-semiet te zijn : hij is zelf een semiet.
Wist je dat Jood dan ook in het Arabisch niet staat voor de Jood waar jij en ik het over hebben, maar wel over zionist waar jij en ik het over hebben.
Dat alles had je kunnen weten als je gewoon aan die jongeren was gaan vragen waarom ze die slogans riepen.

En dan zeggen : Ik vind het leuk als ze bidden.
Dedju , het is alsof ik nonkel pastoor hoor praten over de negerkes in Congo.

En Gunther Sorry hoor maar als ik nu Sandra Colen ben geworden, wel dan ben jij voor mijn part de Cantus vierende Vereyken geworden.

Neen, neen.
De ketters hier zijn zij die willen verbroederen met hun Arabische vrienden en dat willen doen met respect voor elkaar en niet van uit een superioriteitsgevoel.

Mischien kan Pim voorstellen om op de volgenden Pro Palestina betoging iedereen varkensvlees te laten eten als teken van integratie.
heh .....