arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aktie van de collectieven tegen uitwijzingen
by Vluchtelingen Aktie Komitee Saturday April 27, 2002 at 03:33 AM
vak@student.rug.ac.be

Direkte aktie van de collectieven tegen de uitwijzingen, naar aanleiding van de opening van de Afrikaanse lijnen van SN BRUSSELS AIRLINES Nationale Luchthaven van Zaventem – vrijdag 26 april 200

De jammerlijk verloren gegane luchtvaartmaatschappij was, samen met andere luchtvaartmaatschappijen, de jarenlange businesspartner van de Belgische overheid, om samen de gewelddadige uitwijzingspolitiek tegenover vluchtelingen te handhaven. Het was tenslotte in de zetel van een vliegtuig van Sabena dat Semira Adamu vermoord werd door de agenten die nu voorkomen voor de rechtbank. Het was aan boord van een Sabenavliegtuig dat Ibrahim Bah net niet werd verstikt. Het is aan boord van Sabenavluchten dat zovele anderen vernederd, geslagen en uitgescholden werden, terwijl ze naar een onzekere bestemming vlogen. En dit enkel en alleen omdat zij een veilige toekomst wilden voor zichzelf of hun kinderen.

Na het faillissement van Sabena werden deze uitwijzingsindustrie op een discrete manier overgenomen door enkele andere grote luchtvaartmaatschappijen die op andere lijnen vlogen. Nu vrijdag, 26 april opent de ‘erfgenaam' van Sabena, SN BRUSSELS AIRLINES zijn lijnen naar verschillende Afrikaanse bestemmingen, onder meer naar Rwanda, Kongo en Guinée. Niet alleen herleeft hiermee een beetje de oude glorie van Sabena, deze vluchten zijn ook ‘risicobestemmingen' voor uitwijzingen.

Om deze opening te ‘vieren' hebben verschillende kollektieven tegen de uitwijzingen een ‘feestelijke' aktie gevoerd in de vertrekhal van onze nationale luchthaven. Door een ‘No-Expulsion Party' willen wij een duidelijke boodschap meegeven aan de verantwoordelijken van SN BRUSSELS AIRLINES: Wij wensen hen veel succes met de Afrikaanse vluchten, maar vragen dat zij duidelijk afstand nemen van de gewelddadige en mensonterende uitwijzingen die haar voorhanger zo vaak uitvoerde in opdracht van de Belgische regering. Wij willen tevens passagiers van SN BRUSSELS AIRLINES sensibiliseren en informeren met betrekking tot de uitwijzingspolitiek van België en de gevaren die een vluchteling ondergaat bij een gedwongen uitwijzing. Wij zullen hen ook geweldloze aktiemethodes aanreiken om te reageren wanneer zij geconfronteerd worden met een uitwijzing.

Wij wensen nogmaals te benadrukken dat een luchtvaartmaatschappij hét uithangsbord bij uitstek is van het land, zij maken immers nog meer contact met mensen uit andere landen dan onze ambassadeurs. Wanneer de opening van de vluchten naar Afrikaanse bestemmingen een verhoging van het aantal uitwijzingen zou inhouden zou dit negatief zijn voor het jonge imago van deze nieuwe luchtvaartmaatschappij. Geen enkele luchtvaartmaatschappij wil immers geassocieerd worden met de vernedering, de mishandeling en de moord op vluchtelingen die zich niet kunnen verweren en die geen enkele misdaad begaan hebben.

- Vluchtelingen Aktie Komitee (vak@student.rug.ac.be )
- Collectif de Résistance aux Centres fermés et aux Expulsions (collectif.resistance@caramail.com )
- Collectif de Résistance aux Centres pour Etrangers (cracpe@belgacom.net )