arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brussels muntplein bezet door pro Palestijnse anti terreur brigade.
by han Friday April 26, 2002 at 03:26 PM
han@indymedia.be

Sinds woensdag voeren pro Palestijnse activisten actie tegen de Israƫlische terreur op het Brussels Muntplein.


Ik kwam Riet gisteren tegen op de actie tegen Le Pen in Brusselse Europese wijk : "Je moet echt eens langs komen op het muntplein, we hebben er alle dagen een standje voor Palestina.  We haalden vandaag voor bijna 15.000 fr steun op, je moet echt een langskomen."

Terwijl het gisteren mooi weer was is het vandaag heel wat frisser en boven de stad hangt een bedrukte lucht.  Ik zie er een beetje tegen op om naar het muntplein te trekken en vraag me ook af dit wel het weer is om een standje op te trekken.
Aangekomen op het muntplein zie ik er een groepje druk in de weer om enkele tentjes recht te zetten en te versieren met Palestijnse vlaggen.  Er wordt een vuurtje geïnstalleerd om thee te zetten, een tentje wordt ingericht als een geïmproviseerde rouwtent af en toe lijkt het erop dat het tentje gaat opstijgen.
De tentjes staan er nauwelijks of de eerste mensen komen al vragen of ze geld mogen geven. Nog voor de tentjes zijn ingericht zijn de palestijnse sjaals al uitverkocht
Een tentje wordt ingericht als een soort rouwtent, de tent is een Palestijnse vlag.  Voorbijgangers worden er uitgenodigd om hun boodschap neer te schrijven in een geïmproviseerd rouwregister.
In de andere tent wordt Thee met koekjes geserveerd, het ligt er vol met informatie pakketten, stickers, .... die mensen kunnen mee nemen.

Nadia neemt zo een beetje het voortouw in de organisatie van de tentjes.
Nadia Nadia

"Als de Arabische bevolking vandaag op straat komt dan is natuurlijk omdat zichzelf ook geraakt voelt.  Het is een beetje vergelijkbaar met de witte mars, toen kwamen we ook op straat, toen wilden we ook iets kunnen doen tegen het onrecht.    Eigenlijk ben ik wel een beetje ontgoocheld in de Belgische regering, het blijft allemaal bij woorden vind ik.  Ja ze gaan wel steun sturen om wat de Israëlisch hebben afgebroken terug op te bouwen, maar dat is toch veel te weinig.  Ze wouden toch iets duidelijker kan mogen kiezen, al was het al maar op humanitair gebied.  ( volledig interview)

Aicha zorgt voor de thee, hij is voorzien voor de mensen die het rouwregister tekenen, maar ook een paar daklozen en armen worden door Aicha een hele namiddag voorzien van koekjes en thee.  Ze vraagt wel aan iedereen een beetje geld, een paar cent voor de ene, een paar Euro voor een Eurocraat.
Aicha Aicha

"De Palestijnen hebben dit geld hard nodig, de mensen hebben daar niets meer, het is erger dan een gevangenis.  Als ik s'avond Tv kijk kan ik er niet van slapen, ik moet er gewoon van huilen.  Het gaat over kinderen, moeders,....  we kunnen toch niet nog eens wachten op gerechtigheid. ( volledig interview )

Ali spreekt me plots aan in het Nederlands, Frans en het Engels tegelijk.  We komen al lachend overeen om het gesprek in het Frans verder te zetten.
Ali standje

"Dat land is nu al 54 jaar bezet en de enige reden dat het Palestijnse volk afziet is omwille van de Amerikaanse petroleum belangen in de regio.  Ze geven meer om Olie dan om de mensen.  
Mijn vader die vocht mee met het Belgische leger tegen de Nazi's.  Weinig Belgen weten dat er ook Arabieren hebben meegevochten tegen de Duitse bezetter, wel mijn vader was zo'n Arabier.  Ze moeten dan niet afkomen met te zeggen dat wij tegen de Joden zouden zij hé.  We zijn hier omwille van een onrechtvaardigheid die nu al meer dan 50 jaar duurt.  Israël lapt al al die jaren vele UNO resoluties gewoon aan zijn laars.  Israël vernietigd daar huizen, scholen, ... dat is toch zuiver terrorisme.
"

Ik vraag of zeg Ali dat ze ook Solidair verkopen.  Hij kijkt me verbaasd aan alsof ik een wel zeer domme vraag heb gesteld.
"Ja natuurlijk verkopen wij hier ook Solidair lacht hij. We willen de mensen ook informeren natuurlijk.  Dat is wel echt nodig want veel mensen begrijpen de hele situatie niet goed.  Ik heb hier al plannetjes moeten tekenen om mensen uit te leggen waar Palestina eigenlijk gelegen is.  Gisteren kwam hier een man en hij vroeg honderd exemplaren van Solidair.  Hij betaalde ze allemaal en gaat ze in zijn wijk onder de mensen verspreiden, het is eens iets anders dan wat de mensen altijd in de moskee horen hé. "
(volledig interview)
Zoals altijd vraag ik ook aan Ali of ik niets vergeten vragen ben.
Neen, neen, maar ik zou gewoon nog willen zeggen dat geen enkel volk toewens wat het Palestijnse volk nu doormaakt.

invullen
invullen