arch/ive/ief (2000 - 2005)

gevangen in Begijnenstraat worden 36 uur gegijzeld!
by vrienden en familieleden van gevangenen Thursday April 25, 2002 at 08:43 PM
mau.vdc@freebel.net

De gevangenen in de Begijnenstraat in Antwerpen kregen te horen dat zij vanaf vanavond 20.00 uur tot zaterdag 10.00 uur in hun cel vastgehouden zullen worden. Dit als repressiemiddel omdat zij eerder deze week hun stem lieten horen ivm de schrijnende toestand in de gevangenis. Vannacht om 01.00 uur wordt er een solidariteitsactie gehouden aan het gevang!

De familieleden en vrienden van enkele gevangenen in de Begijnenstraat in Antwerpen kregen zonet het bericht door dat de gevangenen vanaf vanavond 20.00 uur tot zaterdag 10.00 uur in hun cel vastgehouden zullen worden.

De situatie in de gevangenis van Antwerpen is schrijnend. Dagelijks verblijven er zowat 600 gedetineerden terwijl de infrastructuur en de budgettering maar geschikt is voor 390 gedetineerden. Dit heeft tot resultaat dat gevangenen met 2 tot 3 in één cel moeten verblijven (wat neerkomt op een gemiddelde 2m2 ruimte per persoon!) en dat het personeel van de gevangenis sterk onderbemand is dus hun taken niet naar behoren kan uitvoeren. Gezien de klachten: te weinig eten, verzorging, kledij, medische begeleiding, bezoekregeling,... liep de spanning in de gevangenis de afgelopen weken sterk op. En dit bovendien terwijl het gevang van Antwerpen een 'huis van arrest' is, een gevangenis waar verdachten waarvan hun schuld nog niet eens bewezen is, in voorarrest verblijven.

Eerder al gingen de cipiers van de Begijnenstraat in staking en voerden ze stiptheidsacties uit als protest tegen deze situatie. De cipiers werden in hun protest ook gesteund door familieleden en kennisen van de gevangenen. Afgelopen maandag lieten de gevangen zelf van zich horen. Na de avondwandeling weigerden ze hun cellen in te gaan. Dit protest eindigde later op de avond zonder noemenswaardige incidenten.

Vandaag kregen de gevangen dus te horen dat zij als gevolg van hun protest vanaf vanavond 20.00 uur tot zaterdagochtend 10.00 in hun cel opgesloten zullen blijven. In deze periode kunnen de gevangenen dus geen enkel contact hebben met familie of vrienden, kunnen ze niet de cel verlaten om te luchten of te douchen, ...

Als familieleden en vrienden van de gevangenen begrijpen we de frustratie die er heerst onder de cipiers met betrekking tot de situatie in de gevanenis van Antwerpen. Echter, wij menen dat dit soort acties waarbij de gevangen voor 36 uur in hun cel gegijzeld worden niets uithaalt en de gevangen deze nog slechtere behandeling niet verdienen. De gevangenen die eerder deze week protesteerden streven met hun acties immers hetzelfde doel na als de cipiers: meer personeel, een groter budget en een dus een betere behandeling van de gevangenen. Door de frustraties op de gevangen af te reageren vrezen wij dat de huidige spanningen verder zullen oplopen.

Hierom roepen familieleden en vrienden van de gevangenen iedereen op om deze avond steun te betuigen aan de gevangen in de Begijnenstraat in Antwerpen! Er wordt vannacht om 01.00 's nachts verzameld aan de ingang van het gevang (Begijnenstraat) om een korte lawaaidemo te houden. Breng dus uw fietsbel, fluitjes, ratelaars, ... mee!

Gezien deze onverwachte situatie en dit onverwachts protest vragen we ook om dit bericht nog zoveel mogelijk te verspreiden!


Familieleden en vrienden van gevangenen.

Solidariteit met Geert Waegemans!
by xxx Thursday April 25, 2002 at 08:52 PM

Het betreft hier de gevangenis waar Geert Waegemans verblijft. Deze anarchist-activist zit daar momenteel in voorarrest in afwachting van een uitspraak in de rechtszaak ivm het in brand steken van fastfoodrestaurants en dierexploiterende bedrijven onder de noemer ALF

solidariteit met Geert Waegemans!
by vega Thursday April 25, 2002 at 08:58 PM

Het betreft hier de gevangenis waar momenteel Geert Waegemans in voorarrest zit. Deze anarchist-activist zit er in afwachting van een uitspraak in het proces ivm brandstichtingen in fastfoodrestaurants en dierexploiterende bedrijven onder de noemer ALF.