arch/ive/ief (2000 - 2005)

Allochtonen & Media, een ontmoeting, 27/4
by jp everaerts Thursday April 25, 2002 at 04:56 PM
mediadoc.diva@skynet.be

In DIOGENE(S) 3 interviewden we Georges Kamanayo over allochtonen in de media. Hij wou hier studiedagen rond organiseren. Dat initiatief wordt nu 'gedragen' door het Forum van Organisaties van Ethnisch-culturele minderheden. Op 27/4 gaat in Antwerpen dag 1 door: van 9.30 tot 13.30 uur, Provinciehuis (Koningin Elisabethlei 22).

Er zal o.a. een documentaire over allochtonen in de media getoond worden, gemaakt door Georges Kamanayo. Verder is er een paneldiscussie met sprekers van o.a. VRT, ATV en de kranten.

Deelname is gratis. Een informatiemap wordt voorzien voor elke deelnemer die zich aan meldt voor 17 april bij Naima Charkaoui: naima@iccm.be, Forum van Organisaties van Etnisch-Culturele Minderheden, Gallaitstraat 76/4, 1030 Brussel, Tel: 02/244.93.36, Fax: 02/245.58.32, http://www.iccm.be -- forum@iccm.be

Hier volgt nu de 'officiële' voorstellingstekst.

'Allochtonen en Media' - Een debattenreeks

Voorstelling van het initiatief (11/3/2002)


1) Ontstaan

Het initiatief 'Allochtonen en Media' (1) is gegroeid in het verlengde van de Ontmoetingsdag tussen allochtonen en de VRT op 15 februari 2001. In samenwerking met het Forum, het ICCM en VMC organiseerde de VRT toen een ontmoeting en discussie tussen VRT-medewerkers enerzijds en mensen uit het allochtoon verenigingsleven en de integratie sector anderzijds. Het succes van de dag (in termen van opkomst) en het verloop van de discussies toonden dat dit initiatief een reële behoefte invulde.

Tegelijk stellen we vast dat, alle goede bedoelingen ten spijt, de participatie van en de beeld vorming over allochtonen in de Vlaamse media -en dan hebben we het over alle soorten media, geschreven, auditieve en audio-visueel -nog altijd veel te wensen over laat. We willen daarom een vervolg op die namiddag organiseren. Dit vervolg heeft enerzijds een bredere opzet, 'media' wordt ruimer ingevuld en er worden meer mensen betrokken, en is anderzijds ook specifieker omdat het zich op specifieke provincies richt.

Het initiatief voor het project kwam van Georges Kamanayo, zelf cineast. Er werd een stuurgroep opgericht met mensen uit de media en de ruime minderhedensector. Momenteel zetelen er in de Stuurgroep naast initiatiefnemer Georges Kamanayo, vertegenwoordigers van het Forum van Organisaties van etnisch-culturele minderheden (Christopher Oliha, Naima Charkaoui), het ICCM (Fransien De Jaegher), de VRT (Marie-Paule Provost), het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (Lieve Staes), de Interdepartemenale Commissie voor etnisch-culturele minderheden (Annemie De Groote), het VMC (Dirk Leyman) en het AVVB (Pol Deltour). Deze Stuurgroep werd uitgebreid met enkele leden van de Werkgroep Media van het Forum (Semra Coban, Hassan Amaghlaou, Hubert Cops, Piero Pinna). Voor de organisatie van de eerste ontmoetingsdag, op 27 april in de Provincie Ant werpen, werden vertegenwoordigers toegevoegd van de Provincie Antwerpen, die het project ondersteunt (Liesbeth Tilsley), van de Antwerpse integratiesector (Els Deslé en Dirk Blom maert -PRICMA) en van de Antwerpse federaties.

Het Forum van Organisaties van Etnisch-culturele minderheden was bereid het geheel te coördineren en mee te sturen. Het Forum is een koepelorganisatie van 13 Landelijke Vereni gingen (federaties) van 'zelforganisaties' (2) en vertegenwoordigers van vluchtelingen en woonwagenbewoners. Haar doelstellingen zijn het ontwikkelen van een communicatienet werk dat het overleg tussen de etnisch-culturele minderheden bevordert, het ontwikkelen van visies en standpunten rond alle beleidsmateries en het organiseren van open discussiefora rond deze visies en standpunten. Meer specifiek concentreert het Forum zich, via drie Werk groepen, op de thema's Jeugd, Onderwijs en Media.

2) Doelstelling

De bedoeling is om, gespreid over een aantal maanden, een viertal ontmoetings-of discus sie-dagen te organiseren in evenveel provincies. Een eerste dag gaat door in Antwerpen, vervolgens komen Gent en Hasselt aan de beurt en ten slotte Brussel (najaar en winter 2002). De verschillende dagen hebben een zelfde algemene doelstelling, die hieronder wordt uit eengezet, maar kunnen andere accenten leggen.

De algemene doelstelling is om op provinciaal niveau mensen samen te brengen uit de media en de allochtone gemeenschappen van de desbetreffende provincies. Gedurende deze ontmoe ting verzamelen we vragen, opmerkingen, bekommernissen enzovoort, die we op de 'slothap pening' in Brussel samenbrengen. Daarnaast zullen de provinciale ontmoetingen inhoudelijk ook voortbouwen op elkaar.


Inhoudelijk spitsen we ons toe op twee thema's, of twee invullingen van het begrip 'beeldvor ming', die met elkaar in verband staan. 'Beeldvorming' kunnen we in de eerste plaats opvatten als de berichtgeving over allochtonen. Deze is over het algemeen sterk negatief gekleurd en de associatie met 'probleem' is meestal niet ver te zoeken. Dit produceert mee een stereotiep en negatief beeld van allochtonen in de maatschappij, wat de onderlinge relaties tussen bevolkingsgroepen verder onder druk zet. De moeilijkheden van allochtonen -en et nisch-culturele minderheden in het algemeen -om hun thema's, bekommernissen, activiteiten en opinies in de media aan bod te laten komen, vallen ook onder deze titel.

Ten tweede kunnen we 'beeld-vorming' ook letterlijk opvatten als de manier waarop allochto nen in beeld komen -of net niet in beeld komen. We zien heel weinig allochtonen op ons TV-scherm (of in andere media), tenzij waar het stereotiepe 'probleemthema's' betreft. Als journalisten en interviewers, als deskundigen en geïnterviewden, als presentatoren, als acteurs, deelnemers en publiek bij spelprogramma's, enzovoort, zijn de allochtonen op één hand te tellen.

We benaderen dit thema vanuit een drievoudige opzet: 'ontmoeting', 'discussie' en 'actie'.

De ontmoeting tussen allochtonen en media-actoren, vult op zich al een behoefte in, zo bleek tijdens de Ontmoetingsdag bij de VRT. De twee 'partijen' blijken elkaar onvoldoende te kennen, wat (mede) oorzaak is voor menige frustratie en misverstand. Zowel allochtonen als media-instanties zijn vaak op zoek naar kanalen om met de andere partij in contact te komen of samen te werken. Deze ontmoetingsdagen kunnen alvast de gelegenheid bieden voor het voorstellen van dergelijke kanalen (vb. ook via een aantal bestaande projecten rond dit thema), voor het leggen van persoonlijke contacten en voor het beter leren kennen van de mogelijkheden en beperkingen van de andere partij in het algemeen. Deze ontmoetingen kunnen er ook toe bijdragen allochtonen warm te maken voor een loopbaan bij de media. De inbreng van journalisten van allochtone oorsprong, biedt hen hierbij ook een voorbeeld aan, toont dat het kan. Waar mogelijk zullen we ook proberen de deelnemers te laten proeven van wat de werking van de media zoal omvat.

Tijdens de discussie, die natuurlijk integraal deel uitmaakt van de ontmoeting (en omge keerd), buigen de deelnemers zich over de oorzaken en mogelijke oplossingen van de proble men rond de beeldvorming. Het is de bedoeling dat het een constructieve discussie is, die niet probeert om schuldigen aan te wijzen, maar wel mogelijkheden te vinden voor actie.

Hiermee komen we bij het derde punt, actie. Dit doelt vooral op het objectief om met de interacties tussen mensen uit de media-wereld en geïnteresseerde allochtonen concrete vooruitgang teweeg te brengen in de relaties tussen allochtonen en media. De 'ontmoeting' heeft hier een belangrijke functie. Ze laat toe wederzijds nuttige informatie in te winnen en mensen te motiveren tot actie. De studiedagen kunnen ook een impuls geven voor het lance ren van concrete projecten, die kunnen opgevolgd en geëvalueerd worden in de opeenvolging van provinciale studiedagen. Het is de bedoeling dat het punt 'actie' over de tijd heen meer en meer op de voorgrond treedt en -mede op basis van de inbreng van de deelnemers -concreter gestalte krijgt.

3) Provinciale studiedag Antwerpen

De eerste studiedag gaat door op zaterdag 27 april 2002 in Antwerpen, van 9.30 tot 13.30 uur in het Provinciehuis (Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen).

Voor de organisatie van deze dag werd de stuurgroep uitgebreid met een vertegenwoordiger van de Provincie Antwerpen (Liesbeth Tilsley), die het project mede ondersteunt. Ook de federaties met leden in het Antwerpse en de integratiesector van de provincie zijn mee betrokken. Er waren begin maart al toezeggingen tot medewerking van ATV, Multipop, journalisten van de VRT en van de geschreven pers. De mobilisatie van geïnteresseerde allochtonen zal voornamelijk gebeuren via de integratiecentra en de verenigingen.

Voor meer informatie contacteer Naima Charkaoui 02/244.93.36, naima@iccm.be, Forum van Organisaties van Etnisch-Culturele Minderheden, Gallaitstraat 76/4, 1030 Brussel, Fax: 02/245.58.32, http://www.iccm.be --forum@iccm.be

Noten:
1. Hoewel sommigen bezwaar hebben tegen de term 'allochtonen', hebben we deze weerhou den; omdat ze voorlopig de meest duidelijke en relatief minst gecontesteerde benaming is.
2. ACLI/Vlaanderen, AIF, CDF, FMDO, FZO/VL, GHANABA, Internationaal Comité, LAF, Platform Afrikaanse Gemeenschappen, RVDAGE/Vlaanderen, Turkse Unie van België, VOEM, Wereldvrouwen.