arch/ive/ief (2000 - 2005)

KVMechelen, club in nood...
by Giallo Rosso Thursday April 25, 2002 at 04:06 PM
reddeclub@hotmail.com

KVMechelen is bijna kampioen in de tweede klasse van het voetbal. Een maat voor niets want KVM krijgt geen licentie door het geknoei van een vroegere manager. Duizenden Mechelse supporters staan in de kou. Ze blijven niet bij de pakken zitten...

KVMechelen heeft een trouwe schare fans achter zich staan. De laatste Belgische winnaar van een europacup pleziert wekelijks duizenden mensen. BIj elke thuismatch zitten er gegarandeerd 6 à 7000 mensen op de tribunes. Vaak mensen die niet veel anders hebben dan deze club en er heel hun hart en ziel achter zetten. Nu dreigen die mensen allemaal verweesd achter te blijven door een malafide manager en een draconische licentiecommissie van de voetbalbond. De bond is nooit zuiver geweest, en nu wil men daar de heilige vader zelf spelen. KVM heeft inderdaad door de schuld van voormalig manager Buskens regels overtreden, maar waarom duizenden mensen daarvoor straffen. Want het zullen de gewone supporters van Mechelen zijn die het slachtoffer worden van het hele verhaal. Er zijn veel clubs in eerste klasse die veel minder supporters hebben en die ook knoeien, maar daar maalt men op de bond niet om.
Gelukkig blijven de Mechelse supporters niet bij de pakken zitten. Mechelen wordt massaal geel en rood gekleurd. Auto's versierd, de vlaggen en sjaals uitgehangen en de shirts aangetrokken. Zondag zullen de supporters om 13uur op de IJzerleen in een protestmars naar het stadion trekken. Men mag de Mechelaars zijn voetbalplezier niet ontnemen door KVM de licentie te weigeren en de club naar de derde klasse (en het daarmee gepaard gaande einde van de profclub) te verwijzen. Daarmee straft men duizenden gewone mensen.
Voor meer info: reddeclub@hotmail.com of op de website van KVMechelen : http://www.kvmechelen.be

brood en spelen....
by joeri Thursday April 25, 2002 at 04:46 PM
joeri@indymedia.be

...en het komt allemaal wel goed met deze wereld!

wanneer auto-ongevallen op indymedia?
by guido Friday April 26, 2002 at 12:26 AM

wanneer lezen we meer over auto-ongevallen, koeien die door de brandweer uit de sloot gehaald worden of Sergio die naar Eurosong gaat? AUB!
Voetbal is een oorlogsspel, allez, dat is wat ze zeggen in sociologie. Dus hoort dit bericht niet echt thuis op een site die tegen oorlog is.

enkel cultuur met een grote C ?
by bart vandesteene Friday April 26, 2002 at 01:00 AM
bartvandersteene@hotmail.com

als voetbalfan kan ik heel goed verstaan wat de supporters van Mechelen doormaken en ja Guido, ook voetbal wat in z'n traditie een arbeiderssport is, valt ook ten prooi aan het neo-liberalisme en het kapitalistisch systeem. Spelers, clubs, supporters worden gedwongen mee te stappen in een logica van commercialisering, big business, ... en het belangrijkste slachtoffer daarvan is de gewone supporter.

De honderdduizenden die in het weekend hun verdiende ontspanning vinden in een schitterende sport, ieder z'n smaak en z'n ontspanning zou ik zo zeggen, hebben ook het recht om zich kwaad te maken over de ontwikkelingen die zij onder hun neus zien gebeuren.

Het voetbal wordt getijsterd door: omkoping (corruptie), slavenarbeid (gebeurd met vele Afrikaanse spelers), winstmaximalisatie (vele Europese topclubs gaan bijv. naar de beurs), uitbuiten van het menselijk lichaam (flexibilisering, stress), hoge prijzen voor supporters, ... ja ook de voetbalfans kunnen een antwoord vinden in ons verhaal, als sommigen onder ons maar bereid zijn om uit hun individuele wereld te treden en een antwoord te bieden op de vele vragen die ook voetbalsupporters hebben.

Maar misschien is dit natuurlijk enkel 'gepeupel' voor jullie en hoort cultuur enkel één te zijn met de grote C. Sorry maar als je geen respect kunt opbrengen voor de problemen van gelijk wie, dan zul je nooit in staat zijn om verandering af te dwingen.

een voetbalsupporter en speler

Even geschrokken jongens...
by Kenneth Rumes Friday April 26, 2002 at 11:21 AM
kennethrumes@hotmail.com

Tja, Bart heeft gelijk vind ik. Joeri en Guido zijn er wat tegen, dat is hun goed recht. Maar de strijd die de supporters van Mechelen doormaken (ik woon vlakbij en volg het al enkele dagen geboeid) is OOK een strijd. En het zijn de gewone supporters die zich verzetten tegen de teloorgang van hun club en het voetbal in het algemeen. Jammer dat het Mechelse stadsbestuur (met Bart SOMERS) op kop de strijd van de supporters probeert te recupereren. Anderzijds is het wel leuk dat de supporters zich op zo'n creatieve manieren organiseren in de strijd. Daar kan iedereen die verandering vanuit de basis wil afdwingen (en wie van ons wil dat niet?) lessen uit halen. Ok, jongens, het is maar voetbal. Toch steun ik de gewone mensen in Mechelen die zich verzetten tegen deze onrechtvaardige beslissing (in hun ogen alvast)

...
by Françoise Friday April 26, 2002 at 11:26 AM

Guido,

Het moet toch niet altijd over politiek gaan? (Hoewel, naar het schijnt zit president Cardoso in Brazilië met zijn handen in het haar omdat de bevolking hem verwijt dat het nationaal elftal echt ondermaats speelt... ;-)

Een niet-supporter en niet-fanaat

Wie wil hierop werken
by han Friday April 26, 2002 at 02:05 PM
HAN@indymedia.be

Ik vind dit verhaal ook de moeite waard.

Mischien kan er iemand wat meer graafwerk verichten ....

arbeiderssport
by guido Friday April 26, 2002 at 02:58 PM

Ik ben nu 27, ik dacht dat sinds ik hier rondloop in dit apenland de voetbalbond het altijd voor het zeggen had en dat voetbal al heel lang uitverkocht was. Dus zie ik niet in waarom ik nu opeens moet beginnen dansen van plezier omdat enkelen HUN club willen redden.

I.v.m. die grote C, Bart leg mij eens uit wat cultuur is want voor mij zijn al die dingen in musea gestolen dingen, schilderijen vertekenen onze kijk op de wereld(iets met het zicht). Ik zou echt niet graag hebben dat men hier denkt dat ik een cultuurliefhebber ben die elke zondag naar meusea gaat.

Problemen van gelijk wie: dit is zuiver egoisme want deze mensen zouden niet graag hebben dat wat ze op zondag doen opeens niet meer kunnen doen.

Is voetbal ook niet dat spel waarbij bruine en zwarte spelers uitgescholden worden, mensen de Hitlergroet brengen en ik weet niet hoeveel slavenarbeid van spelers uit derde wereldlanden. Wanneer gaan de supporters hiertegen betogen? Dat zou hen pas sieren.

En voetbal een arbeiderssport, misschien best eens een boek lezen over de oorsprong van voetbal.

Als je kijkt naar de geschiedenis van voetbal in Nederland dan zie je dat het allemaal politieke clubjes waren.
http://www.archief.nl/rad/ara/archiefbestanden/aanwinsten/aanwinsten_knvb.htm