arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie tegen Le Pen in Gent
by Blokbuster - Internationaal Verzet Wednesday April 24, 2002 at 06:27 PM
blokbuster@pandora.be http://www.geocities.com/blok_buster

Vrijdagmiddag 16u aktie in solidariteit met de tienduizenden jongeren die deze dagen de straat op trekken in Frankrijk om hun ongenoegen te uiten over rechts en extreem-rechts - verzamelen aan de bibliotheek op de Zuid, vandaar gaan we naar het Frans consulaat.

De uitslag van de eerste ronde heeft niet enkel in Frankrijk een schokgolf teweeg gebracht in de samenleving, in alle Europese landen zal deze gebeurtenis voor elke anti-fascist heel wat vragen opwerpen over hoe extreem-rechts bestrijden. Terwijl we deze diskussie voeren is het noodzakelijk om ons verzet te tonen en onze solidariteit te betuigen met de tienduizenden jongeren die sinds zondagavaond in alle Franse steden op straat gekomen zijn.
Daarom organiseert Blokbuster-Internationaal Verzet op vrijdag 26 april een korte protestactie aan het Franse consulaat. We verzamelen vanaf 16u voor de bibliotheek aan de Zuid.

Verrechtsing
by Geert G. Thursday April 25, 2002 at 03:47 PM

De verrechtssing in onze maatschappij op Europees niveau is reeds een tijdje aan de gang; binnenkort heeft ieder Europees land zijn 'zwarte kiesdag'. En extreemrechts, het boerde voort... Er is immers geen alternatief voor progressieven. De linkervleugel is zodanig versnipperd en verscheurd en dat in totale tegenstelling met extreemrechts. Rechts staat (heden toch) dichter bij het gewone volk. Progressieve partijen hebben de gewoonte zich intellectueler voor te doen dan ze zijn, en vroeg of laat wordt dat hun totale afgang, tenzij men daar tijdig mee reking gaat houden. Wie heden tot de linkervleugel behoort moet wat intellectualistisch en wat vanuit de hoogte doen, want rechts is maar stom crapuul... Opgepast progressieven! Ga aub dichter naar het gewone volk toe en laat uw intellectualisme varen of jullie tellen in het geheel niet meer mee.
Geert

ook voor jezelf???
by Rob Saturday April 27, 2002 at 12:17 PM
robswolfs@hotmail.com

Telt de commentaar die je hier geeft ook voor jullie partij. Het laatste wat ik hier probeer te doen is een of andere lastercampagne opstellen tegen jullie LSP, maar dat jullie "intelectualisme tov het gewone volk" bekritiseren vind ik nogal straf.
Enkele weken geleden gaf ik kritiek op jullie
midden-oosten standpunten op de PVDA-website, en amper enkele uren later kreeg ik al een mail van jullie eigenste Eric Byl in mijn mailbox, die me bestookte met citaten van Lenin (wier boeken iemand van 16 onmogelijk allemaal gelezen kan hebben), en me versleet voor " een domme ezel die in de val loopt van nationalisten"...Dit intelectualisme was geen aanval meer op mijn ideeen, maar ik werd persoonlijk geviseerd...Dus voor jullie de les spellen hoe minder intelectualistisch links wel moet zijn, steek dan eerst de hand maar in eigen boezem...

Rob

socialisme is dood
by links heeft afgedaan Sunday April 28, 2002 at 08:58 PM

De kiezer heeft weer fout gekozen...want niet op de socialisten gestemd. Vervolgens komt men op straat om te protesteren tegen wat de burgers gekozen hebben...in naam van de democratie dewelke vrijheid van keuze impliceert. Zie je nu zelf niet de stupiditeit in van die betogingen?
Socialisme heeft afgedaan, dat is nu wel duidelijk. En het wordt in gans Europa duidelijk. Ook het "radicaal-linkse alternatief" is niet echt succesvol hé. Dus geloof niet meer in sprookjes. Hoe hard je ook je best doet om uw ogen te sluiten voor de realiteit waarmee de burger wordt geconfronteerd, de realiteit verdwijnt heus niet hoor.

links is belangrijker dan ooit
by groenlinkser Friday May 03, 2002 at 05:06 PM

ik vind het altijd vervelend als mensen zo'n dingen zeggen als: 'zie je nu niet de stupiditeit in van die betogingen?' om dan vervolgens geen reden te geven waarom zij dat vinden. ik zou graag zien dat degene die het hierbovenstaande geschreven heeft met wat argumenten afkomt.

overal ter wereld radicaliseren groepen mensen zich. de VS als een blok achter Bush, moslimfundi's, europa dat zich razendsnel rechts-extremiseert,... uiteraard is dit geen gezonde situatie. probeer in zo'n tijdperk maar eens de complexe mechanismen van de economische globalisering uit te leggen.
toch is het meer dan ooit belangrijk om vanuit een linkse invalshoek een kritische analyse van het neo-liberaal en neo-koloniaal wereldsysteem te maken. wat echter niet meer werkt, dat zijn de 'oude' antwoorden van het communisme en socialisme van voor de val van de muur. dat moeten europese linkse partijtjes goed begrijpen (dus: PVDA, SAP, KP etc.). er zijn zeker een heleboel interessante concepten uit die tradities die bruikbaar zijn, maar aangepast aan de uitdagingen van de toekomst (zoals het milieu), en mèt de toegevingen dat er ook een heleboel dingen fout liepen in die systemen (een aanrader hier is Michael Parenti). laat ons leren uit het verleden.

het vernieuwende en interessante aan de andersglobaliseringsbeweging is net dat zij elementen aandraagt uit hele diverse hoeken van de wereld, zowel ideologisch als geografisch. een nieuwe maatschappij-visie zou dus aspecten kunnen bevatten van de ecologische stromingen, diverse socialistische ideeen, etc.

we hoeven dit systeem nog niet meteen uit te denken, dus laat ons nog niet ruzieën over details. dat is voor later. eerst moeten we ons verenigen, en een aantal eerste strijdpunten vooropzetten, zoals de privatisering van de openbare diensten in europa. samen kunnen we sterk zijn, heel sterk.