arch/ive/ief (2000 - 2005)

Le Pen op taart gertakteerd (bijna).
by han Wednesday April 24, 2002 at 06:26 PM

Een actie aan het Europese parlement die zeer rustig zeg maar melig van start ging kreeg nog een pikant staartje.

PS, SP, AGALEV, ECOLO, .... zelfs de PRL ze waren er allemaal om te protesteren tegen de komst van Le Pen naar het Europese parlement.

Ze stonden er even niet bij stil dat zij in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor de opkomst van extreem rechts. Of althans hun Franse colega's. (even terzijde maar het Vlaams Blok haalt in Vlaanderen een groter deel van de stemmen dan Le Pen)

Maar de actie kreeg nog een staartje.
Een aantal activsiten begaf zich richting Europees parlement om Le Pen ook echt tegen te houden.
Enkel tientallen activisten slaagden er ook in om tot in het parlement te geraken en een taartensmijter miste Le Pen op enkel centimeters en trof zijn medewerker.

Wordt vervolgd.

belgie
by guido Wednesday April 24, 2002 at 11:47 PM

belgie...
20020424bruxelles_2.jpg, image/jpeg, 298x198

Per maand worden 3000 ilegalen(mensen met de verkeerde kleur) Belgie buitengezet. Dit onder onze regenboog regering.
Waarom kregen die geen taarten naar hun hoofd? Zij vinden dat migranten geen stemrecht mogen krijgen.

Ik vind het heel raar hoe opeens iedereen meedraait in dit anti-LePen gedoe. Zelfs zijn collega's in het Europees parlement hebben geroepen naar hem, waarom hebben ze dit niet eerder gedaan?

Sorry, maar wat er nu gebeurt vind ik populistisch gedrag.

Foto van in het Europees parlement vandaag: dezelfde mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van veel vluchtelingen aan de grenzen van FORT EUropa.

too little
by luxien Thursday April 25, 2002 at 12:07 AM

Yep Guido: too little too late

extreemrechts
by Roosen Marie-Rose Thursday April 25, 2002 at 11:36 PM
m.roosen@planetinternet.be

Inderdaad kan men protesteren tegen de aanwezigheid van Le Pen,maarondertussen worden er maatregelen en beleid gemaakt, zoals asielbeleid,en steeds meer rechtse maatregelen bij ordehandhaving en roep naar orde en meer blauw op straat.
politiekers als deze van F.N. en Vlaams Blok enz, zijn gevaarlijk voor de democratie. Mij verontrust nog meer dat racisme en onverdraagzaamheid tegenover allochtonen, en asielzoekers bijna vanzelfsprekend is.
Linksen en progressieven zullen mekaar meer moeten vinden en hiertegen ageren.

parlementarisme
by Peter Morlion Saturday April 27, 2002 at 01:57 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Ik vind het helemaal niet vreemd dat alle partijen zich nu tegen Le Pen keren. In Frankrijk zeiden de partijen tegen de protesterende en demonstrerende studenten dat ze hun protest moesten uitdrukken in het stemhokje. Prachtig! Vorm de stem van de mensen gewoon om tot een bolleke kleuren en dan liefst nog voor de eigen partij. Het komt de partijen goed uit, want in zo'n anti-fascistische hetze kunnen ze ook nog eens hun 'radicale' gezicht tonen en wordt er waarschijnlijk meer op hen gestemd, het enige dat hen interesseert. Dit is het falen van de parlementaire democratie. Laat me jullie er even aan herinneren dat de traditionele partijen voor 1939-1945 er niet zo'n problemen mee hadden dat de NSDAP aan de macht kwam. Het enige probleem was dat ze niet mochten voortbestaan, maar vooraf werd er geen kritiek geuit op hun nationalistische ideologie, de communistische kritiek niet meegerekend. Maar nu dat we de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben kunnen al die partijen daar naar verwijzen als reden om niet voor extreem-rechts maar voor henzelf te stemmen. Puur opportunisme en weinig eervol naar de slachtoffers van het fascisme en het nationalisme toe.
Ook hier zou het gelijkaardig verlopen, indien niet erger. Ik zie de LSP al met hun alter ego Internationaal Verzet rondlopen met hun pamfletjes, eerder concentrerend op de verkoop van hun gedachtegoed, dan op het niet-sectarisch mobiliseren van jongeren. Ik zie de PvdA-jasjes met het icoon Ché Guevara, die het zelf trouwens niet zou apprecieren, al rondlopen. Gratis uitgedeeld, met in het klein 'PvdA' zodat het niet te veel mensen zou afschrikken.
Sta me toe om te zeggen dat de opkomst van extreem-rechts duidelijk ligt aan het falen van de parlementaire democratie. Traditionele partijen prutsen maar wat, elkaar afwisselend in regering en oppositie. Ze hebben geen voeling meer met de mensen. Dan zijn er twee vragen: waarom zullen andere partijen hen niet kunnen vervangen en het beter doen, en zal het niet hetzelfde zijn met extreem-rechts?
Op de eerste vraag moet ik niet lang nadenken. Denk maar aan de BWP (Belgische Werklieden Partij, voorloper van de SP, nu SP.A). Nobele bedoelingen waarschijnlijk, maar hun opportunisme toonde zich al toen ze tegen het stemrecht voor vrouwen stemden omdat het hen minder stemmen zou opleveren. Bovendien hebben onze 'socialisten' het kapitalisme niet kunnen tegenhouden. Maar goed, laten we met zn allen stemmen op een kleinere partij. Die doet het wel goed, als ze groot worden. Neen, want om groot te worden als politieke partij moet je juist inbinden; en door het groot worden, trek je minder idealistische mensen aan die het meer hebben voor de macht dan voor de idealen. Dit, omdat het systeem van een parlementaire democratie, met zn veelheid aan partijen, een systeem is van de liberale burgerij. Niets belette de socialistische beweging om zelf te beslissen welke kant het opging, maar de Eerste Internationale koos duidelijk om het liberale spel mee te spelen en volgens de brave spelregels te spelen. De socialistische oplossing zal er volgens mij niet komen in het parlement.
De tweede vraag, hoe het zit met extreem-rechts: natuurlijk zal het met extreem-rechts gelijkaardig verlopen. Ze zullen ook maar wat prutsen en compromissen sluiten. Hun populariteit is niet verzekerd, kijk maar naar Haider. Maar wel zitten we dan met de schade die ze aanrichten.

Duidelijk is dat rechts gestopt moet worden. Minder duidelijk is blijkbaar dat het opportunisme van partijen onder het mom van "een brede coalitie tegen het fascisme", "het extreem-rechts tegenhouden", "nie wieder" e.d. mensen juist tegenhoudt en stigmatiseert. Laten we uit het partij-denken en -werken stappen en terug onze creativiteit laten botvieren. Pink & Green is daar een sterk en duidelijk voorbeeld van.

Internationaal Sectarisch Verzet
by sven Sunday April 28, 2002 at 12:40 AM
sven-meyntjens@tiscalinet.be

Peter,

Allemaal heel mooi hoor, ik stel voor dat u er vandaag al mee start.
Toch enige bedenking, als begin jaren '90 Blokbuster (toch ook een "alter ego" van LSP) vele honderden jongeren mobiliseerde tegen het Vlaams Blok was dat dan ook louter vanuit sectarische overwegingen ?

Verder lijkt het me ook moeilijk om actief te organiseren tegen het fascisme zonder te verwijzen naar de invloed van het kapitalisme en de alternatieven die je daarvoor hebt als organisatie.

Maar alle energie die gestoken kan worden in de strijd tegen het facisme is natuurlijk welkom;

democratie=illusie
by guido Sunday April 28, 2002 at 09:46 PM

Peter,
democratie=illusie. Hoe kan een parlementaire democratie dan falen?

hallooo?!
by ellen Monday April 29, 2002 at 07:02 PM
royalblunt@everyday.com

dat de extreemrechtse partijen meer en meer stemmen krijgen zou de politiekers moeten aanzetten tot denken!! Men moet zoeken naar de reden waarom...Misschien omdat men niet meer gehoord wordt bij de traditionele (linkse) partijen die meer en meer de neiging hebben om eenzelfde beleidsplan te construeren?? Het is in ieder geval een teken dat er nog hard gesleuteld moet worden aan onze democratie...(Tenzij een liberale, kapitalistische maatschappij het streefdoel is geworden) De kloof is er niet alleen tussen Noord en Zuid; ook hier wordt ze groter! Dus politici:je weet het: kom (terug) op voor de kleine(re) man en FIGHT THE FASCISM!!!

Ziende blind
by Agua121 Tuesday April 30, 2002 at 12:53 AM

Allemaal heel mooi, maar dit is nu net waarom rechts resultaten behaalt: zit nu toch eens niet zo oeverloos te emmeren over wie wat waar een steek heeft laten vallen. Iedereen maakt fouten. Dat gaat samen met leven. Wat is nu eigenlijk echt van belang? Volgens mij leefbaarheid in de eerste plaats. Kijk eens rond en zie wie er op dat vlak het meest in huis heeft. Le Pen? Het Vlaams Blok? Als we ons moeten beperken tot deze kortzichtige strategieën zijn we binnen honderd jaar nog niet waar we zouden kunnen zijn: een leefbare samenleving voor de meerderheid van deze planeet-bewoners. Jullie schouwspel hier maakt het er niet beter op: 't is nogal dikwijls deze of gene die de boter gegeten heeft. Het kan anders. We leven allemaal in een realiteit waar we niet omheen kunnen, als we waarheid voor ogen willen houden. Ook ik heb mijn fouten en tekortkomingen. Toch probeer ik er in de eerste plaats mezelf op aan te merken en niet een ander. Ik ben daar al ettelijke jaren mee bezig. Zoals gezegd, realiteit is van deze wereld, of we het ermee eens zijn of niet. Ook ik ben het met de gangbare zaken grondig oneens: zowat elke overheids- en bedrijfsbeslissing wordt in de eerste plaats genomen vanuit economisch oogpunt. Toch begint het tij te keren; sociaal, ethiek en ecologie zijn aan belang aan 't winnen, het komt er NU op aan om op deze nagels te blijven kloppen tot ze volledig doorgedrongen zijn, tot in de ziel van onze samenleving, tot alles wat ons bindt. Vergeet nooit: verenigen is een grotere kracht dan verdelen. Leefbaarheid is een zaak van iedereen, en dat is iets wat we slechts gezamelijk kunnen bereiken. Als de grote poenscheppers geloven dat ze met geld ook geluk kunnen kopen, zullen ze nog wel merken dat ze van een kale kermis thuiskomen. Je moet daar niet tegen vechten, dat is energieverlies. Ga liever voor is beters staan, en zorg dat je blijft staan! Dat is waar ik mijn wil op richt, ik geloof oprecht dat vele kleintjes één groot maken, als er samenwerking is. Binnen onze huidige maatschappij mag het onderscheid arbeid/kapitaal met recht en rede aangeklaagd worden als onrechtvaardig, maar moet zeker ook geduld geoefend worden in de uitwerking van daadwerkelijke oplossingen. Gewoon omwille van de leefbaarheid, moet de realiteit 'omgebogen' worden, niet gebroken, omdat daarmee teveel ellende gepaard gaat. Strijd wekt tegenstrijd op, uitnodiging begrip, en nieuwe start voor ...alles?

LE¨PEN
by Dirk Friday May 03, 2002 at 10:38 PM

Jongens toch, zelfs vlak voor een bruine revolutie stoppen de extreem linksen niet met het verguizen van alles wat maar rechtser (iedereen dus) van hen is gesitueerd. Gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen hé mannekes ! Trouwens, als extreem rechts hier wint, kunnen jullie ook stoppen met solidairekes te verkopen, te betogen of piket te spelen aan bedrijven. Je zal gewoon weggeklopt worden, en dan hebben jullie nog veel geluk...
Beter een lauw links front dan een rechtse dictatuur !
En dat die groenen (die er al 3 jaar niets van bakken) nu eens eindelijk stoppen met hun kajottertrekskes hé...

Vlaams Blok
by guido Saturday May 04, 2002 at 08:24 PM

Het Vlaams Blok is reeds de derde grootste partij in Vlaanderen, de regenboog-en andere coalities hebben tot nu toe mooi het 70-puntenplan uitgevoerd.
Ikzelf ben geen PVDA'er maar weet wel dat deze mensen al weggejaagd worden aan fabrieken. Op de witte mars werden hun solidairs in beslag genomen.
De bruine revolutie is hier al 20 jaar bezig. wake up, dirk!

voor alle gematigden
by guido Saturday May 04, 2002 at 08:29 PM

Voor alle gematigden die denken dat we vrij zijn en dat extreem-rechts nu pas aan een opmars begint.

Fort Europa:
1.Miljoenen werklozen.
2.Miljoenen werkloze allochtonen wegens racisme van werkgevers, slechte opleiding.
3.Inleggen rode zones bij grote toppen.
4.Afschaffen Schengenakkoorden bij grote toppen.
5.Promoten van alcohol en tabak terwijl bewustzijnsverruimende middelen verboden blijven.
5.Zero-tolerantie in grote steden.
6.Robocop is verschenen in het Europees straatbeeld.
7.Aan de grenzen van FORT EUropa komen dagelijks mensen om. Mensne die op de vlucht zijn.
8.Deporteren van mensen naar land van oorsprong.
9."Democratische televisie verkiezingen", wie geld heeft kan verkozen worden.
9.Niet democratisch verkozen instellingen zoals de Europese Commissie die bepalen wat er gebeurd in Europa.
10.Criminalisatie van "anti/anders-globalisten".
11.Afschaffen openbare diensten.
12.Afbreken sociale zekerheid.
13....

En dit zonder fascisten!

Ps. Zondag jongstleden in Antwerpen het fascisme in actie gezien. Wanneer je bruin was had je niet het recht om op straat te lopen. Maar heel weinig mensen gezien die kwamen protesteren tegen een samenscholingsverbod, afgekondigd door een socialist,dat gebaseerd was op raciale discriminatie.

tsja
by erik Monday May 06, 2002 at 02:07 PM
2ejaarsspaansenrique@altavista.com

is het niet te cru om de kleine linkse partijen verantwoordelijk te houden voor het succes van hun tegenstrever? het is toch niet zo dat wanneer zij er niet waren, Le PEn er ook niet zou zijn? wie moet er het linkse gedachtegoed verdedigen tegen de degenratie en de imbecilie wanneer de kleine partijen er niet waren? Jospin? Chirac wellicht?
Le Pen komt niet voort uit links en zijn succes ook niet. Le Pen komt voort uit angst en onnozelheid van kleinburgerlijke kiezers. het grootste falen van Jospin is dat hij niet mensen heeft bewust gemaakt van hun bevoorrechte en vooral veilige positie in plaats van dat hij met de rechtse partijen in de kaart speelde door met hun mee te gaan in het angstgevoel aanwakkeren. en ook de kleine partijen, die dit, lees ik uit voorbeschouwingen, ook hadden kunnen zien aankomen, hebben op dat punt hun best niet gedaan. was de angst weggenomen, dan waren de stelten onde Le PEn uitgeslagen en lag hij nu op zijn gat.