arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen bezette stad - een gekleurd samenscholingsverbod
by Frans Vanbelle Monday April 22, 2002 at 02:35 PM
fransvanbelle@hotmail.com 0479/736023

Ik was zondagmiddag in Antwerpen: de enige grote stad ter wereld waar betogen uit solidariteit met Palestina verboden werd. Tweede primeur: een samenscholingsverbod over heel de stad (de eerste keer sinds de Duitse bezetting). Weliswaar een gekleurd samenscholingsverbod: alleen mensen van vreemde origine werden door de politie aangemaand de Grote Markt en de Groenplaats te verlaten. Bruin nam het initiatief, en alle partijen vonden het goed: van bruin tot groen.

Een gekleurd samenscholingsverbod
Antwerpen, bezette stad

Zondagnamiddag 21 april in Antwerpen. Een stralende zon boven een bezette stad. De bussen van De Lijn in de Pelikaanstraat worden opgehouden door een politieversperring en mogen pas na controle verder. Met de fiets en met ons bleek gezicht geraken we vlot overal door. Op de Meir en de Melkmarkt kruisen we politiepatrouilles te paard. De Agalev-campagne tegen de hondedrollen (« Elk kakje in een zakje ») geldt niet voor paarden. De paardevijgen liggen te dampen tussen de wandelaars.

Op de Grote Markt heerst een onwerkelijke sfeer. Volle terrasjes langs de historische gevels, een indrukwekkende ordedienst voor het stadhuis. En daartussen honderden wandelende toeristen rond het standbeeld van Brabo.
Iets voor 16 uur drumt de pers samen rond Dyab Abou Jajhjah, woordvoerder van de Arabisch-Europese Liga en intiatiefnemer voor de verboden betoging. Voor hij afgevoerd wordt staat hij de pers te woord:
« Wat zijn jullie van plan? » - « We zullen een symbolisch protest houden tegen het intimiderend optreden van de burgemeester en haar politie. We worden gegijzeld door extreem-rechts en de lobby van een andere organisatie (de zionistische lobby - FV). Er is in Antwerpen een de facto alliantie van de joodse gemeenschap met extreem-rechts, tegen de arabische gemeenschap, die geen recht op betogen krijgt. Het Vlaams Blok kan vaak wél betogen in een stad als Antwerpen. De standpunten van Delwaide kunnen niet (Delwaide zei : « Economische sancties tegen Israël zijn sancties tegen Antwerpen - de diamantsector mag niet getroffen worden » - FV). Het geld gaat voor op de mensenrechten. »
« Wat met mogelijke rellen ? » - « Het is niet omdat er rellen kunnen zijn bij een voetbalmatch dat de match verboden wordt. De rechter in kortgeding heeft trouwens beaamd dat er geen link moet gelegd worden tussen de vorige betoging en de rellen achteraf. »
« Willen jullie stemrecht ? » - « Niet alleen stemrecht. Als burgers hebben de allochtonen niet alle rechten. Wij willen ook recht op huisvesting, recht op werk, enz... Hoe de politie nu tekeer gaat tegen de migrantengemeenschap is niet vol te houden.»
Enkele actievoerders steken een Palestijnse vlag in de lucht en worden prompt ingerekend. De dochter van een Marokkaanse familie die toevallig afgesproken had aan Brabo wordt door de politie opgepakt, en onmiddellijk ook de moeder van 47 jaar die luid was gaan protesteren. Later moet de vrouw met hartklachten afgevoerd worden naar het ziekenhuis. De opgewonden vader roept dat ze al van 1967 in Antwerpen wonen en nog nooit problemen hadden met de politie. Ze willen het voetstuk van Brabo niet verlaten. De zussen hebben allemaal hier gestudeerd. Eén is tandarts, een andere is lerares. Twee zussen werden vroeger op de dag al gefouilleerd op de Turnhoutsebaan, 4 km van de Grote Markt… Aan Brabo worden nog twee zussen en de vader weggevoerd. Minstens één zus is gewond.
De omstaanders reageren verdeeld. «Je moet in Antwerpen niet betogen, je moet het ginder gaat uitvechten» reageren enkele mensen. Heel wat omstaanders en toeristen zijn wel erg verontwaardigd of laten bedenkingen horen. Maar dan best niet te luid ! Big chief van de politie Luc Lamine himself roept mensen toe die alleen maar protest laten horen : « Als jullie niet zwijgen, laat ik jullie ook wegvoeren » - « Mogen we dan niets zeggen ? » - « Niet op deze plaats ! » Uit een venster boven de terrassen klinkt ondertussen muziek van Manu Chau, het lied over Commandante Che Guevara, El pueblo unido jamas sera vencido. Door de politieluidspreker galmt : « Verspreid u - geen samenscholing van meer dan 5 personen ». Niet zo simpel met al die honderden toeristen en dagjesmensen. Het samenscholingsverbod is dan ook selectief naargelang je blank of gekleurd bent . Een jonge Marokkaanse vrouw zegt me : « Alle mensen van vreemde origine moesten weg op de Groenplaats en op de Grote Markt. Ik had dat van Luc Lamine niet verwacht. » Een zonnige dag in Antwerpen zou onder een Vlaams Blok-gemeentebestuur niet anders zijn. Misschien toch één verschil : misschien zou er dan wat protest komen uit groene of SPA-hoek. Nu bleef iedereen stom. Want alle partijen wilden Antwerpen de primeur geven van de enige grote stad ter wereld met een betogingsverbod.
Uiteindelijk waren er volgens de pers 53 administratieve aanhoudingen en één gerechtelijke : die van de 23-jarige zus van de Marokkaanse familie. Ze zou zich teveel verzet hebben bij haar aanhouding…

Bezette stad
by Deedee Monday April 22, 2002 at 02:55 PM

Ja kijk ik gruwel ook van alles wat gisteren is gebeurd op de Grote Markt en de Groenplaats maar iedereen wist dat er zeker problemen gingen zijn omdat er een verbod was gekomen op de betoging; is het dan wel verstandig om eventjes te gaan afspreken op de Grote Markt en lekker demonstratief problemen gaan zoeken zeker als je weet hoe de Antwerpse politie zich de laatste tijd gedraagt.
Sorry maar wees gewoon slimmer....

principe
by Jeannk Monday April 22, 2002 at 03:07 PM
jeannk@hello.be

Een betogings- en samenscholingsverbod is niet iets om zomaar even lichtzinnig over te gaan. De situatie in Palestina ook niet. Moet er dan maar gezwegen worden om dat de machtsontplooiing van de politie ongekende vormen aanneemt? Volgens mij geven we dan gewoon toe aan hun druk en kunnen we niets anders doen dan tegen deze vormen van onderdrukking te blijven vechten.

foto DM
by guido Monday April 22, 2002 at 03:52 PM

foto DM...
laminedm.jpg, image/jpeg, 963x604

Dit is een foto die vandaag in De Morgen stond=; Je kan Lamine herkennen en je ziet een kleine allochtone vrouw. Dit is de vrouw die enkele minuten later onder applaus van Vlaams Blokkers zou worden afgevoerd door Lamine en andere dienaars van de democratie.
Opvallend was hoe deze vrouw eesrt in discussie was met Lamine, dan aan het beeld van Brabo ging zitten en vragen werd gesteld door een journalist. Dan zegt een vrouw'ik ben lid van het Blok', jullie soort is te gewelddadig zegt ze dan nog. natuurlijk raakt deze migrantenvrouw opgewonden en trekt dit de aandacht van toeschouwers waardoor er meer dan vijf mensen bij elkaar staan. De grote groep Vlaams Blokkers wordt ongemoeid gelaten en de vrouw en haar zus en vader worden met buitensporig machtsvertoon gearresteerd.
Het is niet omdat er een samenschloingsverbod is dat de burgers van dit land zich er moeten aan houden, zeker niet als dit samenscholingsverbod gebaseerd is op huidskleuren. En vergeet ook niet dat het verbod om te betogen er is gekomen dankzij Philip Dewinter die hier om vroeg in de Antwerpse gemeenteraad en het was socialist/fascist Janssens die erom vroeg dat er samenscholingsverbod van kracht zou worden. Dit zijn geen lichte dingen en men moet hiertegen in actie komen.Anders gaan met het in de nabije toekomst heel normaal vinden dat betogen niet meer mag. Nu is er al gewenning aan de helicopters in Antwerpen.

hypocrieten
by rebel warrior Monday April 22, 2002 at 08:55 PM

't is niet omdat er geen betoging mocht plaatsvinden, dat ze iedereen met afwijkende huidskleur mogen oppakken. ik erger mij dan ook aan dat sommige politieke partijen hierop niet reageren. zijn ze soms blind en doof geworden? onder hun ogen wordt antwerpen een bruine stad. en dat allemaal om het vlaams blok zijn zin te geven. volgens mij willen ze gewoon niks te maken hebben met mensen die teveel kritiek hebben op het systeem. ze zijn zich al aan het voorbereiden op de verkiezingen en willen de zeogezegde 'centrumstem' voor zich winnen. bestaat er dan geen echte oppositie meer?