arch/ive/ief (2000 - 2005)

Franse verkiezingen: rechts en extreem-rechts naar de tweede ronde
by David Dessers Sunday April 21, 2002 at 10:29 PM
sap-pos@freegates.be 0486/69.69.27 Plantinstraat 29, 1070 Brussel

De Franse presidentsverkiezingen zijn uitgedraaid op een zware afstraffing van de centrum-linkse regering. Dit leidt tot twee opmerkelijke resultaten. Enerzijds zal de tweede ronde beslecht worden door rechts en extreem-rechts. Aan de linkerzijde stijgen de antikapitalistische partijen LCR en LO fors. Arlette Laguiller bengelt rond de zes procent. Olivier Besancenot van de LCR, de zusterpartij van de Belgische SAP, behaalt tussen de vier en de vijf procent.

Volgens de eerste schattingen zal de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen beslecht worden door uittredend president Jacques Chirac en de voorzitter van het extreem-rechtse Front National, Jean-Marie Le Pen. De verkiezingsstrijd draait dus uit op een tweegevecht tussen rechts en extreem-rechts. De verantwoordelijkheid hiervoor valt niet ver te zoeken. De regeringspartijen en in het bijzonder premier Jospin worden zwaar afgestraft voor hun neoliberaal beleid. Volgens de laatste gegevens bengelt Jospin rond de 15 tot 16 procent. De PCF, ook een regeringspartij, zakt naar een historisch dieptepunt en belandt ergens rond de 3 procent.

Opnieuw volgens de eerste schattingen en exit-polls doet antikapitalistisch links het zeer goed. Arlette Laguiller van LO blijft wat onder de verwachtingen en zou rond de 6 procent halen. De verrassing is echter de score van Olivier Besancenot van onze zusterpartij de LCR. Hij zou tussen de 4 en de 5 procent halen en daarmee helemaal uit het niets in één klap de PCF voorbijsteken. Olivier heeft al een eerste verklaring op de Franse televisie afgelegd waarin hij stelde dat niet de vele linkse kandidaten maar wel het beleid van de centrum-linkse regering verantwoordelijk is voor deze rechtse overwinning.

Twee trends dus in de Franse verkiezingen: één, de afstraffing van centrum links en de dramatische overwinning van rechts. Maar twee, de doorbraak van de antikapitalistische linkse krachten. Olivier Besancenot en de LCR waren steeds voorstander van een gemeenschappelijke campagne LO-LCR, zoals tijdens de Europese verkiezingen van 99. De twee partijen samen zouden nu dus méér dan 10 procent van de stemmen bemachtigen. Debat binnen de Franse linkerzijde zal niet lang op zich laten wachten. Bij de PCF zal er een stevig woord gesproken worden. De LCR bevindt zich nu in elk geval in een uiterst gunstige positie om het debat over de noodzakelijke herschikking binnen de Franse linkerzijde een nieuw elan te geven.

De SAP verheugt zich hoe dan ook over de score van Olivier, ondanks de overwinning van rechts. De doorbraak van LO en LCR biedt een links, antikapitalistisch alternatief voor de honderdduizenden teleurgestelde linkse kiezers. We blijven hierover berichten tijdens de komende dagen.

David Dessers (Socialistische Arbeiderspartij, SAP)

vragen
by pietjesnul Sunday April 21, 2002 at 10:43 PM

hoe komt het dat de franse kiezers ter afstraffing van het neoliberalisme op rechts stemmen? en wat gaan de linkse partijen nu doen? wachten op le pen en hopen op de gewelddadige revolutie?

Linkerzijde moet zich verlossen van Jospin-, Kok- en Janssens-types
by jpe Sunday April 21, 2002 at 11:13 PM

Gelijk heb je pietjesnul met je vragen.

Dat de franse kiezers ter afstraffing van het neoliberalisme op rechts stemmen, kan je echter minstens voor een deel verklaren door naar het Franse medialandschap te kijken waarin de onveiligheid tot hét thema gemaakt werd. Idem voor Nederland waar Fortuyn bijzonder veel aan de media te danken heeft.

De linkerzijde dan: die moet zich vooral verlossen van types zoals Jospin, Kok en onze Vlaamse Patrick Janssens die onder een linkse vlag een rechtse, door Europa gedicteerde politiek voeren. Ja wie kan dan nog volgen ?

Links van de zgn. 'sociaal-democraten' moet er bovendien een samenwerking komen ipv elkaar sectair te blijven verketteren.

Europa
by guido Sunday April 21, 2002 at 11:21 PM

Veel mensen beseffen/geloven ook dat het er toch niet veel toe doet wie verkozen wordt omdat nu alles vanuit Europa wordt opgelegd.

verenigd links
by herman Monday April 22, 2002 at 12:36 AM

Zelfs als alle stemmen die zich links van de sociaal-democraten situeren op één naam hadden gestemd, was Le Pen sterker geweest dan Jospin.
Je moet durven erkennen dat extreem-links, links en gematigd links front moeten vormen als het erop aankomt, in plaats van competities te organiseren over wie dan wel het echtste anti-kapitalisme vertegenwoordigt.
Wie heeft er weer de Amerikaanse groenen verweten dat ze niet op Gore hebben gestemd?

En nu een serieuze analyse
by serieuze analyse Monday April 22, 2002 at 02:28 AM

Er waren ter rechter zijde minstens evenveel kandidaten als ter linkerzijde. De versplintering inroepen als excuus is dus niet opgaande.
Tussen alle 16 kandidaten heeft de kiezer Le Pen 17.5% gegeven, en daarmee een ticket voor de tweede ronde. Zo simpel ligt dat hoor. Men kan daar niet akkoord mee gaan, maar ja, in een democratie beslist de kiezer en niemand anders.

De PCF en de PS hebben een dreun van formaat gekregen, LO en die andere trotskist hebben niet de stemmen van Le Pen afgesnoept hé, maar van PCF en PS. Je moet daar eerlijk in kunnen zijn. En het programma van LO (dat mens doet ook al voor de 6de keer mee), sprak maar bij 6% aan. Dus niet in de 2de ronde oordeelt de kiezer. Een juiste analyse is gewoon dat de kiezer rechts heeft gestemd en dat het linkse programma niet aanslaat bij de grote massa.

jospins campgne
by pat Monday April 22, 2002 at 02:10 PM

Misschien ligt het aan de manier waarop Jospin campagne heeft gevoerd? Hij was zo zeker dat hij de tweede ronde ging halen dat hij zich enkel gericht heeft op het centrum en daarmee heel wat linkse stemmen heeft laten links liggen.

rechts rechtser ?
by sven Monday April 22, 2002 at 03:27 PM

Betekent dit nu dat Chirac zich in de toekomst nog rechtser kan opstellen in de hoop kiezers van Le Pen af te snoepen ?
Van links heeft hij toch niets meer te vrezen , hij moet nu enkel nog de rechtse kiezers verleiden, die van links heeft hij al in z'n binnenzak.

Hopelijk beseffen ze nu bij PS dat ze er ook iets voor moeten doen om linksere stemmen te krijgen en er niet zomaar vanuit gaan dat het de normaalste gang van zaken is om tot de tweede ronde te komen.

Mensen stemmen dus wel voor kleine partijen
by Boris Langui Monday April 22, 2002 at 03:38 PM


1. Fransen stemmen wel voor kansloze kandidaten.

In Vlaanderen zijn er bij elke verkiezingen velen die oproepen voor deze of gene communistische kandidaat op plaats 17 van de SP.a-lijst te stemmen ... met het argument dat de mensen zogezegd toch niet willen stemmen op kansloze lijsten. De verkiezingen in Frankrijk al gezien? 38,1% stemt op kansloze kandidaten of blanco. Dat is méér dan er op Chirac, Jospin en Le Pen (tezamen 37%) heeft gestemd. We zouden dat defaitisme misschien maar eens moeten afleggen. Er zijn behoorlijk wat mensen bereid "hun stem te vergooien".

2. Een gemeenschappelijke kandidaat van verenigd links had wel een goede kans gemaakt de tweede ronde in Frankrijk.

Misschien is het utopisch en naief en er zijn waar- schijnlijk diepe kloven die LO, LCR en PC van elkaar scheiden, maar de VIJF anti-kapitalistische lijsten halen gezamenlijk 14,25%. Als deze vijf partijen een kartel hadden kunnen vormen en een gezamenlijke kandidaat naar voren schuiven ... die met 14,25% gestart was, hoeveel zou die dan werkelijk gehaald hebben? Want er zijn vele mensen - in Vlaanderen althans, dixit de defaitisten - en waarom ook niet in Frankrijk - zijn wel bereid aan klein links hun stem te geven, maar doen het niet omwille van de verdeeldheid. Zo'n verbond zou een nieuw gegeven zijn en zou veel mensen wel eens over de schreef kunnen trekken. Misschien had dat nog wel het dubbel aantal stemmen opgeleverd: 28,50% en ruim in de tweede ronde.

Maar laat ons nuchter blijven en veronderstellen dat 1% overloopt van Le Pen naar verenigd links (arbeiders die tegen het gevoerde beleid willen stemmen, maar niet willen kiezen tussen een resem partijen die in zijn ogen allemaal ongeveer hetzelfde vertellen, maar met gelijkgezinden niet tot een akkoord kunnen komen) en eveneens 1% overloopt van Jospin naar verenigd links (mensen die tegen hun zin op Jospin stemmen, om strategische redenen). Dan krijgen we:

1. Chirac 19,63%
2. Verenigd links 16,25%
3. Le Pen 16,08%
4. Jospin 15.04%

Ook geen slecht resultaat.

een beetje opmerkingen
by Fréderic Monday April 22, 2002 at 06:15 PM

Kijk bij de Europese verkiezingen hadden LO en LCR wel degelijk een gezamelijke lijst en de LCR doet veel om tot een eenheid te komen, maar de LO weigert. LCR heeft toegevingen gedaan, maar de eenheid kwam er niet. Ze kwamen voor het eerst sinds jaren alleen op en in één klap haalt de man van de LCR 4.4%. Hij is ook maar amper 26 of 27 dus nog een jonge man die wel nog een grote toekomst voor de boeg heeft. In België moet er ook wel eens dringend aan eenheid gedacht worden en geen eenheid met de SP.a of met Agalev, maar een eenheid onder de anti-kapailtalisten. Maar een aantal partijen zoals PvdA en LSP willen maar niet weten van eenheid. Of wel? Aan hen om eens te reageren. Ook de PvdA verzwijgt in haar artikel over de presidentverkiezingen de scores van de trotskistische kandidaten. Ik heb uitleg gevraagd op de site van de PvdA, ik ben dan ook eens benieuwd, maar vraag het dan ook maar eens hier.

Tiens
by Jorund Tuesday April 23, 2002 at 08:37 PM

Tiens, op de website van de PvdA staat nochtans een heel stuk over de Franse trotskisten

nu wel, maar wat...
by Fréderic Tuesday April 23, 2002 at 09:12 PM

Ja, nu wel, maar wat voor tekst ...