arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen politiestad
by Esther Koreman Sunday April 21, 2002 at 09:49 PM
micromacro@pandora.be

- Ik liep ook met zo'n vlaggetje rond, maar mij hebben ze niet opgepakt. - Jij bent ook geen Marokkaan.

Antwerpen, zondag 21 april 2002. Ik loop met mijn vriend over de Grote Markt, waar een protestactie gepland is tegen het betogingsverbod.

Het samenscholingsverbod blijkt evenwel niet te gelden voor de Antwerpse politie. Combi's verzamelen zich uitdagend voor het stadhuis en ook de agenten te paard weten de weg naar de Grote Markt. Als je niet beter zou weten, zou je denken er een grote bende hooligans verwacht wordt.

Niets blijkt minder waar te zijn. Om ons heen zien we nog meer mensen die zich rond het Brabo-beeld verzamelen. De sfeer is vriendelijk en veel mensen staan met elkaar te praten. We komen zelf in gesprek met een journalist van Het Laatste Nieuws, die tot onze verbazing akkoord gaat met het samenscholingsverbod. Hij vindt het machtsvertoon van de politie dan ook niet echt overdreven. Een Marokkaanse man mengt zich ook nog in ons gesprek. De meningen lopen uiteen, maar de sfeer blijft vriendelijk. Wat ons betreft toch. De politie is duidelijk gekomen voor een beetje actie dat ze desnoods zelf wel zullen forceren.

We volgen het interview met Jahjah, die meteen mag plaatsnemen in één van de combi's. Agenten mengen zich onder de mensen en de sfeer wordt wat grimmiger. We krijgen een AEL-vlaggetje te pakken en houden dit zichtbaar voor ons uit. Mensen knikken ons goedkeurend toe. Tot het papiertje uit onze handen wordt getrokken en een agent in burger ons zegt dat hij ons deze keer niet zal oppakken, maar dat we ons rustig uit de voeten moeten maken. En dit op een toon alsof hij ons een enorme dienst bewijst.

Plotseling horen we een paar vrouwen krijsen, waarop applaus volgt. Een moslimvrouw wordt hardhandig meegesleurd door enkele agenten. Opeens bestaat de menigte voor 2/3 uit politieagenten in vol ornaat. Geschreeuw en verontwaardiging vullen de Grote Markt. "Wij liepen ook met zo'n vlaggetje rond," zegt mijn vriend tegen een Marokkaanse meisje, "maar mij hebben ze niet opgepakt". "Jij bent ook geen Marokkaan," zegt het meisje. Ja, dit is Antwerpen in het jaar 2002.

De Grote Markt loopt langzaam leeg. De agenten staan in een haag over het plein. Toevallig lopen we de journalist van Het Laatste Nieuws nog eens tegen het lijf, die het politieoptreden bij nader inzien toch wat overdreven vindt. Ook de agent in burger komen we opnieuw tegen. Hij dreigt opnieuw dat hij ons zal arresteren als we de Grote Markt niet verlaten. Als ik vraag waarom ik niet eens in mijn eigen stad zou mogen rondlopen krijg ik als antwoord een kwade blik.

Een vrouw vertelt ons nog dat de politie ook de Meir in een ijzeren greep hield. Marokkanen die met meer dan drie personen rondliepen, konden op een grote bek van de flikken rekenen.

En dat terwijl de sfeer juist zo vriendelijk was. Want zeg nu zelf: hoe vaak gebeurt het dat mensen op straat nog met elkaar in gesprek raken?

O ja, het was ook nog het weekend van het Vlaamse Erfgoed. De toeristen wisten vandaag vast niet wat ze zagen.