arch/ive/ief (2000 - 2005)

21-4 2002 in Antwerpen, een dag om niet te vergeten.
by Guido Sunday April 21, 2002 at 07:15 PM

Vandaag naar Antwerpen geweest om deel te nemen aan de symbolische actie tegen het betogingsverbod. Nog nooit in mijn leven gezien hoe mensen applaudiseren omdat een migrant wordt gearresteerd.

Ik verliet het station(Centraal) om 15u58. Bij de uitgang een vijftal agenten in oproerkledij die twee migrantenjongeren weghalen van de telefooncabines. Dan op naar het stadhuis. Op elke hoek van de Antwerpse Meir agenten in oproerkeldij, éénmaal Friese ruiters en opvallend veel paarden met agenten daarop.
Ik kom aan op het pelin voor het stadhuis alwaar de muziek van Manu Chao door enkele boxen klinkt.
Voor het stadhuis, een pantserwagen en een cordon van een 40-tal agenten. Opvallend hoeveel mensen de agenten goeiendag komen zeggen, van ouderen tot vrienden.
En dan zei ik en jonge migrantenvrouw meerdere malen iets vragen aan een agent en na geen antwoord te krijgen loopt ze woedend weg. Achteraf bleek dat haar dochter was opgepakt.
De vrouw komt aan dat beeld op het plein voor het stadhuis staan en wordt daar vragen gesteld door een journalist. Opeens'ik ben lid van het Vlaams Blok', een oude dame op leeftijd die haar gedacht zegt over migranten en algauw staan er 6 of 7 mensen bij die vrouw. Een Antwerpenaar zegt dat hij beschaamd is.
Opeens een megafoon van de politie waaruit de boodschap klinkt dat samenscholen verboden is. Dit bericht wordt tweemaal herhaald en dan begeven er zich verschillende agenten richting migrantenvrouw. De oudere vrouw'ik ben van het Blok'gaat weg maar moet eerst een agent een schouderklopje geven en vriendelijk lachen naar hem.
De heer Lamine stond er ook bij.
En dan zonde enige oorzaak wordt de migrantenvrouw hardhandig opgepakt en daarbij een oudere man en een vriendin van die vrouw. Enkele omstaanders beginnen de politie uit te jouwen maar worden algauw overstemd door het goedkeurende applaus van een 25-tal andere omstaanders, waaronder, 'ik ben lid van het Blok'. Lamine vond dit allemaal ok en toen werd de markt ontruimd. Ik heb nog een voet van een vrouwelijke agent te paard in mijn rug gehad.

Nog nooit in mijn leven gezien hoe mensen applaudiseren omdat een migrant wordt gearresteerd. Het is 1933 voor de Arabieren in Antwerpen.

en wat maakt de Standaard er weer van?
by guido Sunday April 21, 2002 at 07:17 PM

"Eén vrouw werd gerechtelijk aangehouden omdat ze zich verzette toen ze werd opgepakt. Daarbij werd een inspecteur licht gewond."

zestig arrestanten
by DiDier Sunday April 21, 2002 at 07:39 PM

Ongeveer zestig arrestanten worden op dit moment vastgehouden in het politiecommissariaat Antwerpen luchtbal. Ze zitten bijeen in 'de amigo'. Naar verluidt worden ze binnen de paar uur gelost.

arrestaties
by geert cool Sunday April 21, 2002 at 11:00 PM

Een uurtje geleden sprak ik met enkele van de gearresteerden. Die waren toen net vrijgelaten en hadden het over een schandalig optreden van de politie. Willekeurige voorbijgangers werden opgepakt omdat ze migrant zijn. Sommigen werden erg gewelddadig opgepakt. De mensen van LSP werden in twee groepjes opgepakt. De eersten werden opgepakt omdat ze politiek materiaal bijhadden en bleek dat één van hen op een lijst stond die gebruikt werd om "verdachten" aan te duiden... Nadien werd het materiaal dat ze bij zich hadden niet teruggegeven. In totaal heeft de politie van tientallen euro's politiek materiaal in beslag genomen! Waarom? Zijn die meningen nu ook al een misdrijf op zich?

sp-strategie tegen extreem-rechts: "nog rechtser zijn"
by jan Sunday April 21, 2002 at 11:25 PM

We hebben wee eens een staaltje

vergeten
by guido Sunday April 21, 2002 at 11:37 PM

Bij de arrestatie van de vrouw werden fotografen hardhandig weggeduwd van verhoogde stukken op het plein. En bij het heengaan naar de Grote Markt heb ik ook gezien hoe een groep van 6-7(?) oudere allochtone mannen was omsingeld door een groep van 15 agenten en enkele overvalwagens die van iedereen een foto namen.
Als je bruin was en vandaag in Antwerpen rondliep dan was je een potentieel crimineel en kon je onder goedkeuring van de passerende bevolking opgepakt worden. Ook hoorde ik een paar migranten spreken over razzia's.
Ik vraag me nog steeds af waarom die groep van Vlaams Blokker niet gearresteerd werd. Een samenscholingsverbod dat geld voor mensen met een bepaalde kleur. Kan het nog racistischer?

TOLERANTIE ZERO OF DEMOCRATIE ZERO?
by Pavel Sunday April 21, 2002 at 11:54 PM

TOLERANTIE ZERO OF D...
antwerpen_214002.jpg, image/jpeg, 1093x1606


ERA IMPOSIBLE CAMINAR SIN SER VICTIMA DE UN CONTROL DE IDENTIDAD,DE BOLSO O SER AMENAZADO CON SER DETENIDO Y PASARLO MAL (SEGUN UN OFICIAL DE POLICIA QUE GRITO ESTO A VIVA VOZ, EN LA CALLE MEIR, PARA QUE TODOS LE ESCUCHACEN).

LUEGO DE PREGUNTARLE A UN POLICIA SOBRE UNAS PERSONAS QUE CIRCULABAN LIBREMENTE CON BANDERAS DEL BLOKKK ME ENTERÉ QUE AL MISMO TIEMPO QUE SE REALIZABAN DETENCIONES,CHEQUEOS Y ALLANAMIENTOS CORPORALES CONTRA TODO AQUEL QUE PARECIERA SOLIDARIZARSE CON LA CAUSA PALESTINA O SIMPLEMENTE CONTESTAR EL NUEVO desORDEN O EL VUELITO DEL H€LICOPT€RO, EL VLAAMSS BLOKKK REALIZABA UNA "FIESTA" EN LA CIUDAD.

FUE ACASO UN SALUDO DE LA CLASE POLITICA DE AMBERES A ESTA FIESTA LA EXAGERADA PRESENCIA POLICIAL Y LA AUSENCIA TOTAL DE DEMOCRACIA?

foto gearresteerde vrouw
by guido Monday April 22, 2002 at 04:14 PM

foto gearresteerde v...
laminedm_2.jpg, image/jpeg, 963x604

Op een foto vandaag gepubliceerd in DM kan je de vrouw die gearresteerd werd onder applaus van Vlaams Blokkers zien in discussie met Lamine.