arch/ive/ief (2000 - 2005)

Om Franse verkiezingen te begrijpen: ''L'Hebdo' de la RTBF' over Chirac
by jp everaerts Friday April 19, 2002 at 09:33 PM

De RTBF zond vanavond een reportage uit over sjoemelaar par excellence Chirac. Komen daarbij aan bod de straffeloosheid van de Franse president, bedrog met kiezerslijsten, 'les chiens de garde' van de pers enz. Zondag is er een heruitzending: 17 u 40 -18.25 (tweede net). Kijken.

Voor Nederlandstaligen die niet op de hoogte zijn van het bestaan van 'L'Hebdo', even vertellen dat het een wekelijkse (vandaar 'hebdo') reportage betreft die op vrijdag na het half 8 journaal van de RTBF wordt uitgezonden. Op zondag volgt een heruitzending op het tweede net.

De reportage over Chirac werd gemaakt door Jean-Claude Defossé; als ik me goed herinner is dat de journalist die zich jarenlang specialiseerde in het aanklagen van allerlei nutteloze bouwwerken in België: autostrades die 'dood' lopen, ziekenhuizen waar nooit een zieke binnenkwam enzoverder. Defossé pakt het allemaal aan met de 'air' van de Robin Hood der journalisten.

Wat ik vandaag nog kon zien (de laatstse 20') van de reportage doet me zondag zeker terugkijken én opnemen. Want wat Chirac zich allemaal permitteren kan ... En herinner u hoe voorganger Mitterand een Greenpeace-boot liet tot zinken brengen (met de dood van een fotograaf tot gevolg). Een getuige noemt op het einde van de reportage Frankrijk trouwens een 'koninklijke republiek' ...

Van de Franse presidentsverkiezingen ... daar verwacht ik nog heel weinig van, vals en vuil spel als er gespeeld wordt. Als 'Super-menteur' (Super-leugenaar) Chirac het zondag opnieuw haalt, dan is heel het Franse politieke systeem weg voor nog eens 5 jaar van corruptie op alle niveau's. En zal het met Jospin ooit anders worden ?

Eén uitspraak nog meegeven die ik - denk ik - in het RTBF-journaal hoorde: wat wil Chirac komen zeveren over 'zero-tolerantie' (hij beschuldigt links Frankrijk dat ze geen verstand hebben van de onveiligheid te bestrijden) als je ziet hoe door en door corrupt de 'top' van het land is ? Zero-tolerantie voor handtasdiefstallen, maar niet voor miljardenfraude.

Een pluim tot slot voor de RTBF voor zulke kritische reportages.