arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen betoging in Antwerpen, wel symbolische actie
by christophe c. Friday April 19, 2002 at 07:56 PM

De rechter in kort geding bevestigt het betogingsverbod. Ondanks het samenscholingsverbod komt er wel een symbolische actie Afspraak zondagmiddag (21 april) 16u00 voor het stadhuis van Antwerpen.

Edith Flamand, advocate van de Arabisch Europese Liga:

"De rechter verklaarde dat betogen een fundamenteel recht is, maar dat er een vermoeden is dat de betoging een ernstige verstoring van de openbare orde kan betekenen.
De rechter bevestigde wel dat er geen verband is tussen de organisator en de rellen van 3 april. Daarmee reageert hij eigenlijk op de geruchten in de pers. Dat vond ik toch positief.
Volgens de rechter waren er wel een aantal objectieve feiten die we volgens hem niet kunnen ontkennen. Zo zegt hij dat er zware rellen waren waarbij 300 jongeren betrokken waren. Dat is natuurlijk informatie van de politie. Het is moeilijk te zeggen of dat al dan niet klopt.
Verder zei hij dat het vaststaat dat door de rellen en vooral door de "politieke en sociale interpretatie die aan de rellen werd gegeven het kwetsbare sociale weefsel van de stad is aangetast". Daar zijn wij het niet mee eens. Het politieke klimaat, waar de rechter het over heeft, werd geschapen door het Vlaams Blok. Enkele kranten zijn daarin meegegaan. Het was het Vlaams Blok dat een extra gemeenteraad bijéén riep. Zoals je weet hebben zij die macht doordat ze één derde van de zetels in de gemeenteraad bezetten. Het was opvallend dat 8 vrouwen van de VLD, Agalev en CD&V niet aan deze gemeenteraad wilden deelnemen omdat "dit voeding geeft aan de gevoelens van angst en onzekerheid". Volgens hen kost zo'n gemeenteraad bovendien 12.000 euro.
Uiteindelijk kan je stellen dat de rechter Detiège volgt die zegt dat het belangrijk is dat er nu overal en door iedereen opgeroepen wordt tot kalmte. Mijn cliënt, de Arabisch Europese Liga is het daar alvast niet mee eens. Voor hen is het vooral belangrijk dat de mensen die verontwaardigd zijn over wat er in Palestina dat kunnen uiten. Het gaat hier dus niet om spanningen tussen bevolkingsgroepen, maar over verontwaardiging en woede over een belangrijk conflict in het Midden Oosten. Daarom ook dat er ondanks het samenscholingsverbod een symbolische actie komt zondagmiddag om 16u00 voor het stadhuis van Antwerpen. Het valt af te wachten hoe de politie zal reageren."

Ik zou zeggen: allen daarheen. Er wordt overal in de wereld betoogd. Waarom zou dat in Antwerpen niet mogen?

Komt ALLEN in VREDE
by LUXien Friday April 19, 2002 at 09:46 PM

Kom aub naar Antwerpen, in vrede!

Laat u aub NIET afschrikken door 'mogelijk' politiegeweld (ofte staatsterreur), want het recht op vrije meningsuiting staat hier wel hŽŽl erg op 't spel !

Zeker in 'zwart' antwerpen zouden de 'progressieven' eens 'united' op straat mogen komen..'t kan een van de laatste keren zijn als we allen met onze intellectuelen kop in 't zand blijven vroeten.

En laat ons ook vooral niet provoceren door de Cops die waarschijnlijk ('t is traditie aan 't worden) massaal in robocop-stijl aanwezig zullen zijn...

Reageer niet op hun fascistisch gedrag, zodanig dat ze eens ongelijk krijgen over de inzet van deze agressors: geef ze geen ENKELE reden om op u te slaan.
NIEMAND verdient het om geslagen te worden, so people: COME, but come in PEACE!

LUXien