arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het drama van d'Hoppe
by v.z.w. 't Uilekot Friday April 19, 2002 at 04:49 PM
Uilekot@skynet.be

D'Hoppe was een tweetalig gehucht dat in het noorden van de Waalse gemeente Flobecq tegen de taalgrens leunde. Eens was het een oord waar een ziel zich aan de rust kon laven, ooit was het een plaats waarin het natuurschoon de ogen streelde. De laatste tientallen jaren werd dat kleine paradijsje omgeschapen tot een hel. En nu loopt het nog verder uit de hand.

DIT VERSCHEEN EERDER AL IN ONS UILENBULLETIN:

'Zaveljagers en afvalbaronnen kregen in het verborgen D'Hoppe immers vrij spel. Niet enkel maakten zavelontginners en afvalstorters sierlijke heuvels tot gapende kraters. De ongecontroleerde ladingen die daarin ongebreideld verdwenen begonnen in de wijde omgeving hun gif op natuur en mens los te laten. Wie waande dat dictaturen tot het verleden behoorden, mocht de blik op D'Hoppe richten.

Aldaar werden bewoners blind gemaakt voor de vernietigende macht van afvalbaron Marcel Fort. Marcel Fort kocht laatst de laatste bossen van D'Hoppe. Dat onverwachte nieuws schoot als een schok door het gehucht en afgrijzend openden sommigen de ogen voor gruwelen die rondom rond graaiden.. Men vergaf de schrijver het anekdotisch karakter van wat hier geschreven stond, want de machtspuzzel troonde de gewone mensen niet gans voor de geest en wat de toekomst bracht bleef hen daardoor duister. Het zwaard dat boven de D'Hoppenaars hing, maakte dat het in D'Hoppe van dag tot dag leven was.

- Ten zuiden van D'Hoppe begon Marcel Fort eens een heuvel weg te schrapen om daaruit het goud van zand, de zavel, op te graven. Wanneer de heuvel op een wassende put ging lijken, togen om het milieu bekommerde zielen naar de groeve. Die bezorgde burgers zagen echter ofwel de tweeloop van Fort of ze werden door hem zonder pardon de kuil ingekeild. De euveldaden werden aangeklaagd en ze behaalden zelfs het nieuws, maar de klachten verdwenen in dovemansoren of beter in de prullenmand. Angst brak het beetje verzet dat de kop opstak en Fort verwierf vrij spel om met een heuvel die ontzaveld werd te doen wat hij wilde doen: een krater van vele hectaren maakte hij tot een stort die de naam ‘Radar' droeg.

In Nederland en Vlaanderen werden milieuwetten strenger en het afval moest vandaar naar het buitenland, onder andere naar D'Hoppe dat bij Wallonië was gaan behoren. Duizenden met afval beladen vrachtwagens reden naar de ‘Radar' en de put werd een aardig afvalbergje. Nu gebeurde het dat een slimmerik foto's genomen had van vrachtwagens met Nederlandse nummerplaten. Daarna staakte het transport vanuit Nederland ogenschijnlijk, de foto's gingen verloren en de afvalpot werd toegedekt met een laag ‘ondoordringbaar' plastiek. De ‘Radar' was omgetoverd tot modelstort waarnaar enkel steengruis zou verhuizen. Wie de neus openhield wist beter. Wie keek merkte dat het aantal vrachtwagens , bij dag en bij donker, gestaag steeg en dat het aantal camions na een tijd weer ruimschoots vermenigvuldigd was..

Niemand zette stappen om het rollen van de vrachtwagens te stoppen, want bangheid bleef heersen onder de bewoners. Eind september 2001 gleed naast de ‘Radar' met modderstromen 10 hectaren bos weg. Het maakte niet uit of dat nu kwam door onversterkte stortwanden of door vliegas dat in de bodem school. In februari 2002 keurden Henegouwse provincieraadslui het kieperen van afval in de ‘Radar' goed voor nog eens 10 jaar. Er klonken bezorgde burgers, maar sommige raadslieden trachtten hen te paaien door de storttermijn terug te schroeven tot enkele jaren. Het waren jaren teveel, want een andere duivel loerde om het hoekje…

- De ‘Radar' had Fort geen windeieren gelegd. Met de pakken geld die hij vergaarde kon hij ten oosten van D'Hoppe de ‘Mont de Rhode', het hoogste punt van Henegouwen, leegplukken. De graafmachines holden ook die zavelberg uit tot een holte waarin de ‘Radar' wel twee keer kon. Baron Fort mocht zich zelfs veroorloven de berg over de graafgrenzen weg te vreten, een lap van 150 meter Mont de Rhode waarvoor bij de Raad van State een vraag tot klassering lag. En toch, notabelen verstapten geen stap om het overblijvend restje ‘Mont de Rhode' te bewaren. Daarom rees bij wakker volk het vermoeden dat Fort en zijn resem adviseurs de weg aan het effenen waren voor een nieuw reuzenstort in de ‘Mont de Rhode'. Naar het schijnt zaten grote afvalbedrijven tenslotte te azen op D'Hoppe. Alleen , ze wachtten tot hogerhand het startschot gaf om de ‘Radar' verder vol te proppen. Wie zei dat het gebakkelei over de ‘Radar' geen zand was voor de ogen van wie zagen dat afvalmultinationals en bestuurders naar een ‘Mont de Rhode ‘- stort visten???

- In het noorden van D'Hoppe bestond nog een rustig stekje D'Hoppebos, dat met sierlijke beukenrijen overging in het Brakelbos. De verslagenheid sloeg toe in D'Hoppe. Het D'Hoppebos bleek geen natuurgebied, zoals destijds was aangevraagd. Bij toeval ontdekte een wandelaar dat tezamen met de laatste vrije snippers bos, het D'Hoppebos Fort was gaan toebehoren. Heimelijk had hij van D'Hoppe het laatste restje rust weggegrist. De D'Hoppenaar wist welk een goed vader Fort was voor de gronden die hij tot de ‘mijne' uitriep. Bomen werden daar naar believen geveld en men vertelde dat beesten als uilen en vossen daar te allen tijde werden neergeknald. Het lot dat het D'Hoppebos beschoren was spookte in de gedachten van de D'Hoppenaars. Ze konden er alvast een voorproef van nemen. De weinigen die ‘Neen aan het stort' voor het raam durfden hangen, werden bedreigd en zo snel als de affiches hingen, zo rap verdwenen de meesten ook weer. Omdat er toch een paar nee's bleven staan, begonnen handlangers van Fort de ingang van het D'Hoppebos met dikke palen af te sluiten. De gemeente liet die werken voorlopig stilleggen, uit schrik voor een waar gerommel dat uit D'Hoppe klonk.
- Ach, wat geld vermocht toonde u de tirannie in D'Hoppe en welk een meesterlijk chantagemiddel Fort in handen kreeg, dat hield u het D'Hoppebos voor.

Waarom zouden wij, die onze informatie halen uit getuigenissen en uit moeizaam vergaarde dossiers, in de verleden tijd blijven spreken? Het blijft in D'Hoppe van kwaad naar erger gaan. De D'Hoppenaars worden gedesinformeerd en het weinige waardevolle dat D'Hoppe blijft, valt in handen van de afvalindustrie. Het lijkt erop dat Vlaamse en Waalse wandelaars uit D'Hoppe gejaagd worden. Waardevolle diersoorten verdwijnen en bossen worden van de kaart geveegd . D'Hoppe sterft. Kortom, de afvalbonzen willen daar verscholen aan de taalgrens D'Hoppe tot een grote afvalberg maken. Europese grenzen gaan open en de taalgrens gaat dicht, maar voor wie?'

EN VANDAAG IS HET VOLGENDE AAN DE HAND IN D'HOPPE:

De stortbaron FORT in ' d HOPPE is nu ook bezig met het aanleggen van een weg (zonder bouwvergunning) door het 'd HOPPEBOS. De weg (op zijn fort's, dus afval en wat zavel er op) komt er zonder bouwvergunning en dreigt zeer negatief uit te vallen voor de bronnen van Brakelbos. Het is dan ook nodig dat iedereen dringend en dadelijk reageert.

Kan iedereen die contacten heeft op kabinetten, milieudiensten enz... dringend in gang schieten? 't is echt nodig. Bel het gemeentebestuur van Flobecq, stuur ze een mail en maak van uwen neus, namens jezelf, je organisatie of je administratie (vraag je een dienstopdracht en ga kijken).

Meer info:

GEMEENTEBESTUUR FLOBECQ
068/447004

MAILADRESSEN
rudy.demotte@skynet.be (burgemeester PS)
p.mettens@flobecq.be (dienstdoend burgemeester PS)
x.vancoppenolle@flobecq.be (schepen PSC)
d.préaux@flobecq.be (schepen leefmilieu)

SKUSI ?
by Soepkommandant Uilenspieghel Friday April 19, 2002 at 05:16 PM

Bon, ik ga niet lastig doen, te meer daar ik een buurman van onze Herzelenaar ben (Dieftinge) maar D'Hoppe een "tweetalig gehucht in het noorden van Flobecq" noemen is te vergelijken met pakweg de Jordaanoever een Israëlisch-Joods gehucht/streek noemen.

Beste Filip, D'Hoppe was Vlaams tot het "afgepakt" werd en bij Vloesberg aangehecht werd. Justement pour l'histoire...

Maar doe gerust verder, goe bezig !

Een welgemeende excuus
by Soepkommandant Uilenspiegel Saturday April 20, 2002 at 12:04 AM

sorry voor daarnet maar ik was nog woedend over de idiote artikels ivm eentaligheid.

Soit, D'Hoppe is natuurlijk deel van Henegouwen en elke groteske vergelijking met Palestina is in principe wel juist (zie Rand) maar doet hier niets ter zake.

Een zaak wil ik nog wel opmerken (en dit kan je nalezen en de bewoners vragen) : wie voerde in de jaren 70 als eersten aktie (meermaals en gesteund door plaatselijke bevolking en milieugroepen) : Het TAK onder de moto "D'Hoppe Groen en Vlaams !"

Op jacht naar de kasteel heer
by Uilenspiegel Saturday April 20, 2002 at 04:17 PM

Wie is dat hier die mijn naam misbruikt.

Ik dacht dat die Kasteelheer in zijn blootje zouden zetten.

FOeRT
by Bloemkool Wednesday August 28, 2002 at 06:13 PM

Kunnen we even de taalstrijd uit het debat weren a.u.b. Het belangrijkste is dat actie nodig is. Bedreigde diersoorten malen er niet om of de natuur door Walen of door Vlamingen wordt kapotgemaakt of beschermd.

Boos!
by JNM-Denderstreek Wednesday October 16, 2002 at 11:33 PM
denderstreek@jnm.be

Juist, Beestenbos is boos!!!!!!!!!
(en iemand anders mag het in het frans posten)