arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vergeet 1-talig Vlaanderen. Toekomst is aan X-talig Brussel (DIOGENE(S) 5)
by jp everaerts Friday April 19, 2002 at 11:15 AM
mediadoc.diva@skynet.be

De 700ste verjaardag van de 'Guldensporenslag' komt er aan. Van alle kanten bestoken de media ons met verhaaltjes over de 'Groeningenkouter'. In De Morgen sabelt ridder Yves Desmet de kritici neer van de feesten die Bert Anciaux & Co op 11 juli organiseren.

"De Vlaming, ook de zichzelf als ruimdenkende, multiculturele kosmopoliet beschouwende, is een klagende oude nicht geworden" schrijft Desmet op 27 maart in een aanval op Kurt Van Eeghem die het gewaagd had satirisch te doen over Vlaamse buurfeesten. Desmet treedt daarmee zijn leenheer Patrick de Wael bij die stelt: "We moeten ons afvragen hoe het komt dat de mensen het nog nooit zo goed hadden, terwijl ze ons dat nog nooit zo kwalijk genomen hebben."

De Wael redeneert alsof hij de Vlamingen de welvaart cadeau gedaan heeft. Maar is het niet de bevolking die daar steeds harder mag voor werken, met (ook bij de overheid) steeds slechter arbeidsstatuten ?

Al de problemen van ons overbemest, door uitlaatgassen bedwelmd leefmilieu - "De Vlaming heeft steeds meer klachten over zijn leefklimaat" (dixit De Morgen, 28/3) - plus de economische en sociale prijs die we betalen voor de neoliberale globalisering (stress, werkonzekerheid ...), ze gaan Dewael en Desmet - beiden genietend van een meer dan gemiddeld loon - voorbij.

Nochtans moet je geen revolutionair zijn om de problemen te zien. In Knack van 27/3 stelt Rik Van Cauwelaert dat de "politieke vertwijfeling nog nooit zo groot was, niet alleen bij ons, ook in de rest van Europa. (...) Die vertwijfeling heeft alles te maken met de vaststelling dat de overheid, de staat, steeds vaker terugkomt op de contracten die ze met haar burgers heeft gesloten: contracten over justitie, veiligheid, onderwijs, gezondheidszorg, dienstverlening."

"Overheid onderschat ergernis die ze bij de burger wekt" titelde De Standaard op 28/3. En het 'terugkomen op' treft niet alleen 'armebuurt-mensen' maar ook hun meer bemiddelde stadsgenoten. Van de weeromstuit stemmen beiden steeds vaker op Pim & Filip.

Terwijl de overheid terugtreedt (zie ook de nieuwe Vlaamse besparingsronde eind maart, waarom de belastingen niet eens beter innen ?) blijft de Vlaamse overheid pretentieus. Het liedje "wat we zelf doen, doen we beter" ... wordt nog altijd gezongen om de Belgische staat verder uit te kleden en om de burgers mee te krijgen in het Vlaamse 'discours'. Want ondanks al de Vlaamse propaganda die de media al decennia uitstrooien, blijft de meerderheid der Nederlandstalige Belgen zich Belg voelen. Hoe zou dat komen ?

Mag ik een persoonlijk gekleurde verklaring geven ? (U bedenkt er uw eigen variant wel even bij ...) Ik kom uit Zoutleeuw. Vlak bij wat nu de 'taalgrens' heet, vlak bij Limburg, dichtbij Luik. Van 'Vlaaindereers' (Oost- en West-Vlamigen) die hun eigen taaltje spreken, verstaan ze hier geen gebenedijd woord. Maar veel mensen verstaan hier wel de Franstalige overburen. Sedert generaties. Grootvader kon lezen noch schrijven maar ging wel in de Luikse koolmijnen werken. Andere ervaring: toen ik in Gent woonde, werd ik er met mijn Limburgs accent als een buitenlander beschouwd. En de Vlaamse moppen over Limburgers, daar zullen we het maar niet over hebben. Neen, als Vlaanderen onafhankelijk moet worden, dan Limburg ook (verenigd Limburg wel te verstaan).

De scheidingslijnen binnen 'Vlaanderen' kan je ook historisch beargumenteren, met bv. de aparte geschiedenis van het hertogdom Brabant (eeuwenlang bij het Heilig Roomse Rijk), het graafschap Vlaanderen (bij Frankrijk) en Limburg (bij het prinsbisdom Luik).

Nederlandstalig België en 'Vlaanderen': het zijn echt geen synoniemen. Overigens dateren de pogingen om dat te bewerkstelligen, pas van recente datum. In 1964 stemde men bijvoorbeeld nog een K.B. "ter ondersteuning van de Nederlandstalige filmcultuur" ...

Ondertussen hebben we een Vlaamse deelregering en een Vlaams parlement, maar de politici die daar dag in dag uit mee bezig zijn, moeten beseffen dat je niet op een paar decennia het nationaliteitsgevoel van zes miljoen mensen verandert.

En over een paar decennia hoeft het niet meer. De fictie van een ééntalig 'Vlaams gebied' kan in een multiculturele wereld niet gehandhaafd worden (tenzij met Blok-methoden). Het 'territorialiteitsbeginsel' (: het grondgebied bepaalt de taal van bestuur) waarop het huidig federalisme gebaseerd is, houdt in dat geen anderstalige minderheden erkend worden. In het buitenland vinden we dat zoiets niet kan. Als het om Franstaligen rond Brussel gaat, wil 'Vlaanderen' het opeens anders. Wat nu door Europa wordt aangeklaagd.

Overigens zullen talen dankzij de vertaal-technologie - die door het 'debâcle' van 'Flanders Language Valley' (symbool van het inruilen van Frans voor Engels ...) wat langer op zich laat wachten - steeds minder als grenzen beschouwd worden.

Bovendien zal niet Vlaanderen internationaal doorbreken, maar Brussel. Waar België verdwijnt, neemt niet Vlaanderen maar Brussel de plaats in. Met de nationale luchtvaartmaatschappij is het al zover. In de wereldlijst van 'global cities' prijkt Brussel mee bovenaan. Op CNN en andere buitenlandse omroepen praten ze niet over 'Flanders' maar over 'Brussels'.

Heel de 'staatsvorming' van een Vlaanderen dat voor de schijn wel Brussel als hoofdstad heeft, maar er feitelijk buiten bestaat (zie de belastingvoordelen die 'Vlamingen' wel krijgen, maar Vlaamse, Frans- en anderstalige Brusselaars niet), zal over afzienbare tijd een achterhaalde constructie blijken te zijn. Laten we dus ophouden met daar tijd en energie in te investeren. Laten we dat nefaste streven niet langer tolereren, maar er tegen rebelleren door de Vlaamse 'fata morgana' te deserteren, door een multi-etnische meertaligheid te construeren. :)

Leve de Bourgondisch Belgische levenslust ...

Jan-Pieter/Jean-Pierre Everaerts

P.S. Als we de nationalisten hun gang laten gaan, wacht de Brusselaars een hartverscheurende keuze. Vlaams cultuurminister Bert Anciaux wil (anders dan papa Vic) in Brussel de 'subnationaliteit' opleggen: verplicht kiezen tussen de Vlaamse of Franse Gemeenschap (zie 'Brussel Deze Week" daarover van 28/3). Dan kan het scenario van 'Le Mur' (dwars door Brussel) van cineast Alain Berliner uit de kast gehaald worden, want hoe in godsnaam Franstalige en Nederlandstalige Belgen van elkaar onderscheiden ? Of doen we het spelletje 'scild en vrind' nog eens over ?


DIOGENE(S) nr 5 komt er aan

Bovenstaande tekst is het editoriaal van DIOGENE(S) nr 5. De inhoud ervan is de volgende:

INHOUD/CONTENU DIOGENE(S) 5

Column
Anders talen leren / Enseigner autrement les langues, Marc Cools

MEDIA & ANTIGLOBALISTS
Discrétion des médias officiels face à la manifestation gigantesque de Barcelona, LTy
Woodstock' van antiglobalisten door media doodgezwegen / Dieter Lesage: een ander vezet is mogelijk / JP Everaerts
De antwoorden van het antiglobalisme volgens Dirk Barrez, JP Everaerts
Noam Chomsky: Une nouvelle 'Internationale' ?
Porto Alegre II, Gesprek met Stefaan Declercq (Oxfam), Georges Spriet

NO MORE HEROES ?
Inleiding / Introduction
'Rotten', Didi De Paris
A propos de Karl Krauss et du journalisme, Pierre Bourdieu
No more heroes ? - Heldendossier, Van Zorro tot Che, JP Everaerts

MEDIA(S) & DEMOCRATIE
Inleiding / Introduction
Italie: La botte à la botte, Gilles Martin
Mensen zijn geen varkens ! Linkerzijde kan heel wat leren van de 'Leefbaren', JPE
Misdaad.nl, Elisa Breuer
De suprematie van het Westen, Willy Courteaux
Vrijheid, gelijkheid, solidariteit - 'Hoezo democratie ?' JPE
Enkele bedenkingen over democratie in België en Europa, Jos Verhulst
Het publiek praat ook (publieksparticipatie op televisie), Nico Carpentier
Hoe kritisch kijken jongeren televisie ?, JPE
'Derde Wereld te vaak bron van slecht nieuws', Studenten Katho Kortrijk
L'info et les jeunes ados, Martha Reguiero
"La proletarisation du journalisme française"

FEMMES & MEDIA(S) & VROUWEN
Inleiding: Gelijkaardige strijd voor gelijkwaardigheid en vrijheid / Introduction: Une lutte semblable pour l'équivalence et la liberté
Franse vrouwensites, Kristien Vermoesen / Sacha Kullberg
Vrouwenfilms scoren hoog in 'Sundance', Kaat Cleenewerck
Britney & de grote vrouwentruuk van De Morgen, JPE + reactie vrouwelijke redacteurs van De Morgen
"Schaarbeekse 'Sex Bom' tegen extreem-rechts ?, recensie van Miel Van Hoogenbemts documentaire "Miss in Dreams"; JPE

Action du R.A.P. contre reclame sexiste, Philippe Mazy
Le Pub dans les lieux publics est antidémocratique, Arty

VERS GEDRUKT / NOUVELLES PUBLICATIONS
Michael Parenti's 'Zwarthemden en roden', Jacques Pauwels
Wallonie Flandre, Des regards croisés, Dave Sinardet

Lezersbrieven

Media & Allochtonen, een studiedag

ABONNEMENTEN-TARIEF
4 x DIOGENE(S): 17 Euro
Uw kritische onafhankelijke kijk op media & democratie
Abonnementen worden betaald op 425-3156712-40 - Mediadoc
Met factuur: + 4 Euro
Buitenland: + 5 Euro

Vanaf eind april 2002 is er ook e-DIOGENE(S). Abonnee's die hun e-mail adres meedelen (te verzenden aan: mediadoc.diva@skynet.be) ontvangen e-DIOGENE(S) wekelijks (inbegrepen 'televivisietips').

go ahead, make my day !
by soepkommandant Uilenspieghel Friday April 19, 2002 at 11:52 AM

Hallo Aarde ?

Ten eerste : Brussel is een TWEEtalige stad en blijft dat ook in een onafhankelijk Vlaanderen (dit staat zowel in het Blok als in het NVA programma om de twee duivels maar te noemen)

Ten tweede : wat iemand thuis of onder zich spreekt gaat mij en geen enkele flamingant een reet aan. Spreek van mijn part Bantoe als je in een loket staat naast een Afrikaan, zing Kabyllische liederen bij de coiffeur, haal je beste school-Grieks naar boven....geen sikkepit trekken we ons hiervan aan. MAAR van zodra je in contact bent met overheidsdiensten en officiële instanties wordt de taal van het volk gebruikt. Hoe in godsnaam wil je anders een leefbare samenleving opbouwen als je elkaar niet eens begrijpt ?

VLAMINGEN MEERTALIG !
VLAANDEREN EENTALIG !

Dit is kort en krachtig samengevat waar het op neerkomt.

Vlamingen=universalisten
by guido Friday April 19, 2002 at 02:11 PM

het zou leuk zijn dat de Vlamingen al eerste hun identiteit zouden opgeven en voortaan zichzelf universalisten zouden noem. Wanneer dit gebeurt bij andere volkeren dan zouden die stomme en dwaze nationalistische gedachten verdwijnen en zou de wereld er een stuk beter uit zien.
Nu gaan ze hier een veldslag herdenken waarbij men mensen hun keel oversneed omdat ze geen behoorlijk Vlaams konden spreken.

ARM, ARM, ARM, ARM, ARM Vlaanderen!!!!!!!!

Ik geef me gewonnen...
by Soepkommandant Uilenspieghel Friday April 19, 2002 at 03:49 PM

Beste Guido,

Ik moet ootmoedig toegeven dat ik een stomme, bekrompen, lelijke, collaborerende, nationalistische fascist ben en ik vanaf nu uiterst universalistisch zal zijn.

Ik heb tussen de spreekwoordelijke soep en de patatten deze boodschap ook doorgegeven aan het Palestijnse volk. Ook zij beloven de nationalistische waanzin op te geven en zich vanaf nu neer te leggen bij de krachtsverhoudingen tot meerdere eer en glorie van de universele arbeidersklasse !

LEVE HET UNIVERSALISME !

De soepkommandant moet een andere naam zoeken
by jpe Friday April 19, 2002 at 06:13 PM

Beste Soepcommando:

Wat je schrijft over die 2-taligheid van Bxl: is echt niet te houden hoor als straks hier een groot deel van de mensen van Mediterrane afkomst zal zijn. Waarom zou er geen Arabisch gesproken worden door Belgische overheden als ze nu wel overal zo graag Engels babbelen ?

En wat Israël/Palestina betreft: ze zouden er beter één staat van maken waarin iedereen, joden, palestijnen en wie dan ook, vreedzaam zou kunnen samenleven. Dat was (zeker vroeger, nu misschien niet meer) het doel van de PLO: een lekenstaat voor iedereen.

Enne weet dat zelfs de Europese hymne de titel heeft: 'Alle menschen würden Brüder' ...

Maar het linkse internationalisme is duidelijk niet aan jou besteed. Waarom noem je je overigens SK Uilenspiegel: dat was ook niet echt een Vlaamse figuur want ook de Duitsers hebben 'hun' Uilenspieghel en ook de Russen maakten er films over.

De Duitse schrijver Sloterdijk zet Uilenspieghel op één lijn met de eerste 'kynicus' ooit: Diogenes. En één van die zijn merkwaardigste punten was dat hij zich een Wereldburger noemde.

Het ziet er naar uit dat je van naam zult moeten veranderen. :)

En neen: je bent hopelijk geen ... fascist, je zit alleen maar met wat verouderde denkbeelden. Ik had die ook tot ik in Bxl kwam wonen en volop met Franstalingen in contact kwam. Waar woon jij ? Ik kan je een verhuis naar het internationale Bxl warm aanbevelen.

voor de soepcommandant
by guido Friday April 19, 2002 at 11:15 PM

Ik zelf zou het heel leuk vinden mocht ik ergens lezen dat de Palestijnen en Israeliers naast mekaar leven in een gebied zonder grenzen maar dat zal helaas niet gebeuren wegens te veel mensen die voor een staat zijn. Zo jammer, staten zijn uitgevonden door de heersers van toen, denk je echt dat het gewone volk dat wou?
"Ik moet ootmoedig toegeven dat ik een stomme, bekrompen, lelijke, collaborerende, nationalistische fascist ben en ik vanaf nu uiterst universalistisch zal zijn."

Dit vind ik zo'n rare opmerking, speciaal omdat ik in mijn eerste comment niets geschreven heb die zo'n uitspraak zou kunnen uitlokken.Doet me denken aan iemand van Meervoud.

Kant noch Wal
by Soepkommandant Uilenspiegel Saturday April 20, 2002 at 12:10 AM

Beste JPE, ik werk in Brussel en vertoef er tijdens mijn vrije tijd meer dan genoeg (Brusselse vriendin).

De zaken die je over Uilenspieghel schrijft zijn absoluut juist en wat dan nog ?????? Als konsekwent volksnationalist ben ik automatisch internationalist (lees Gramsci).

Het probleem is dat ik links in al haar boeiende facetten door en door ken (en dus ook haar sektaire problemen) maar dat jij/jullie geen flauw benul hebben van de Vlaamse beweging. Het mocht goed zijn eens een boek ter hand te nemen. Begin bijvoorbeeld met de tweedelige reeks "De Vlaamse Opstanding" van de socialist Max Lamberty. Het zal je goed doen, echt waar, je hoeft dan nog altijd niet akkoord te gaan maar je zal dan tenminste zinnige tegenargumenten kunnen gebruiken.

Groeten uit wereldburgerregio Vlaanderen.

(Trouwens, wil je die ideeen van jou eens gaan verdedigen bij Basken van Herritarok, Catalanen van ERC, Schotten van SSP, Occitanen van CROC enzoverder...)

In mijn wijk Arabisch
by han Saturday April 20, 2002 at 04:10 PM

Als Brussels Flamoetch deze boodsschap aan "Soep" (sorry de naam Uilenspiegel ben je niet waardig).

Beste Soep.
Mijn Brusselse wijk, gelegen aan het kanaal, de Gentse steenweg, met andere woorden laag Molenbeek zoals ze dat noemen.
Mijn wijk, waar je geen Alcohol kan kopen.
Mijn wijk, waar Arabisch de voertaal is.
Mijn wijk Waar vlamingen in versterkte Cultuur forten Vlaamsche Cultuur komen beleven (de bottelartij) beschermd door hoge muren van enige interferentie van buurtbewoner.
Mijn wijk, waar ik de Flamoutch ben van de wijk.
Mijn wijk die één van dichtsbevolkte is van Europa.
Mijn wijk waar 25% van jongeren werkloos zijn.

Mijn wijk wil geen Sarajevo worden.

En misschien is er één voordeel aan het gedoe van Anciaux, namelijk dat Vlaamsche strijd er gelijk mee wordt herleid tot zijn ware proporties.
Namelijk "erfgoed" of cuturele folklore.

Vluchtelingen spreken Vlaams
by Sarah B. Saturday April 20, 2002 at 04:56 PM

Eergisteren vroeg een Afrikaanse vluchteling mij nog om hulp. Hij was in een Brusselse randgemeente geplaatst, had werk gevonden in Brussel en kreeg een Nederlandstalige belastingsbrief in zijn bus waar hij natuurlijk geen raad mee wist. Bij de belastingsdienst hadden ze hem in het Nederlands laten weten dat hij maar hulp moest vragen aan iemand anders of Nederlands leren. De taal van het volk gebruiken, noemt commandant soep dat. Pesten, zou ik het eerder noemen.

Laten we met de echte uitdagingen bezig zijn ipv Belgische detailverschillen op te kloppen
by jpe Saturday April 20, 2002 at 09:13 PM

Mochten jullie nog tot hier komen om dit te lezen (jammer toch dat de aanduiding van het aantal comments weg is ...), even dit nog.

Soepkommandant: werken in Brussel staat nog niet gelijk met er leven. Veel Vlamingen hebben door hun werk in Bxl juist een hekel aan de stad. En wat je vertoeven met die vriendin betreft: als je enkel voor je liefje komt, dan rijdt je misschien blind door de stad ... Neen, je moet hier echt wonen en met de problemen, uitdagingen en troeven van het leven hier te maken hebben. En dan niet in Tervuren hé.

Han heeft het overigens mooi omschreven in 'mijn wijk'. Stukje om in te kaderen.

En wat verder heb je het over "konsekwent volksnationalist" zijn: maar wat is dat ? Wat is een volk ? Hoe kom je er bij dat Vlamingen, Brusselaars en Walen 2 of 3 volkeren zijn. Kan het niet dat één volk meerdere talen spreekt ?

En waarom zou 'Vlaanderen' slechts één volk zijn ? Als bijna-Limburger voel ik me geen Vlaming. Als van origine Nederlandssprekende Brusselaar voel ik me geen Vlaming.

En hoe combineer je dat 'konsekwent volksnationalist" zijn dan met "automatisch internationalist" zijn ? ((En neen, Gramsci heb ik niet gelezen. Er is genoeg andere lectuur te verwerken lijkt me. Maar als je me een goede samenvatting van de man kunt aanraden: doe maar.))

Allé Soepkommandant: zoveel vragen waar je waarschijnlijk ook geen deftig antwoord op kunt geven.

En dat wij de linksen geen flauw benul hebben van de Vlaamse beweging klopt niet. Als ik toch uit de biecht moet klappen: de eerste Vlaamse partij waar ik ooit wou op stemmen (op 16 jaar, nadat ik eerder wel al Mao ontdekt had, rare sprong maar kom) was de VU. Zowel omdat ik een hekel had aan het Frans zoals we dat op school kregen als de VU waardeerde omdat ze de eerste partij was die het zo duidelijk voor het milieu opnam. Zo raakte ik (deels ook via een dictieleraar) in contact met die Vlaamse beweging die in den beginne ook een sociale beweging was. Dat mag niet vergeten worden.

Maar die pionierstijd ligt achter ons. De 'Vlamingen' zijn nu de baas in België en het probleem is nu net dat terwijl ze de meerderheid vormen er nog altijd teveel 'Vlamingen' de mentaliteit van een minderheid hebben. Dat maakt hen ongenietbaar, rancuneus enzoverder.

En wat de diverse 'volkeren' betreft die je opsomt: ik zou ze gaan zeggen dat ze zich niet alleen onafhankelijk moeten opstellen (recht van elk volk, maar in België gaat het om de Belgen ... die allen hun taal moeten mogen gebruiken, wat het geval is) én tegelijk moeten leren samenleven. Om nieuwe Sarajevo's te vermijden.

En dat samenleven is echt wel iet dat moet geleerd worden. Want als mensen van diverse continenten/religies/... samenleven, dan wordt het wel degelijk ingewikkeld. Ik ben vandaag naar de vertoning van een docu van een vriendregisseur gaan kijken over de Chinese stad Kanton. Wel Chinezen: dat is eens echt een ander volk. En zoals die vriend het zei: het vraagt een heel leven om China te begrijpen. Laat ons daar mee bezig zijn: mensen van echt andere culturen leren aanvoelen enzoverder, ipv de petieterige verschilletjes tussen Vlamingen, Walen en Brusselaars op te kloppen (zoals een blad zoals Knack graag doet met al die statistiekjes van dat de ene een paar minuten langer slaapt enz. dan de ander).

aan han en JPE
by guido Sunday April 21, 2002 at 11:09 PM

Waarom nog onze energie verspillen aan iemand die niet eens zijn eigen naam en email durft gebruiken en die toch steeds maar weer het Vlaams-Nationalisme verdedigt en niet vies is van TAK en nog steeds denkt dat we in 1302 leven.