arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak een land in oorlog op alle vlak
by Mara Friday April 19, 2002 at 12:50 AM

Het is niet altijd even makkelijk werken hier. Ik denk dat de Irakezen een beetje overstelpt zijn door de grootte van de delegatie.

Irak een land in oorlog op alle vlak
Mara

Het is niet altijd even makkelijk werken hier. Ik denk dat de Irakezen een beetje overstelpt zijn door de grootte van de delegatie.

Irak is geen vrij land, dat heb ik al gemerkt aan verschillende dingen. Ze zijn in oorlog en ze zijn soms heel onhandig: je mag geen hotmail sturen, maar er zijn honderden andere gratis emails zoals http://www.mail.be. Je mag niet van alles foto`s trekken, maar ondertussen zijn er wel 7 Amerikaanse satellieten alles aan het fotograferen.

Ze zijn zo ongerust. Enerzijds willen ze dat we een goed beeld van Irak tonen, anderzijds zijn ze achterdochtig omdat ze niet iedereen van de delegatie in de gaten kunnen houden.

In de delegatie is er een Britse specialist die het economisch embargo heeft bestudeerd. Hij heeft heel wat interessante studies gemaakt en heeft wat kritiek op de economische blokkade. Gisterenavond zou hij een congres geven over de sancties, maar op het laatste moment hebben de Irakezen hen "overtuigd" dat niet te doen. Hij mocht dus niet spreken. Hij mocht wel spreken met ons, maar niet in een officieel georganiseerd congres. Het is dom, want die man heeft heel wat te zeggen in het voordeel van Irak. De Irakese bureaucratie is zo onhandig in die dingen, dat je bijna denkt dat ze iets te verbergen hebben. Ook hadden we gisterenavond afgesproken met een jonge Irakees die we hadden ontmoet. Er stonden over veiligheidsagenten in het hotel. Ze hebben die gast zijn pas afgepakt omdat die met ons op stap wilde. Achteraf kwamen ze me wat ondervragen. Ze zeiden dat die jongeman zijn pas had laten vallen in het hotel. Hopelijk krijgt die jongen geen problemen omwille van ons.

Jammer. Maar de bevolking is fantastisch en hopelijk valt die controle weg als de oorlogsdreiging ook zou wegvallen. Maar dat lijkt me niet voor binnenkort.