arch/ive/ief (2000 - 2005)

De eindeloze val van de VRT - 'Blik' & 'Che'-knul 'Chef Sport'
by jan-pieter everaerts Thursday April 18, 2002 at 09:57 PM
mediadoc.diva@skynet.be

De Morgen bracht er een neutraal artikeltje over, De Standaard een korte vermelding: Geert De Vriese (ex-Blik, ex-Che: referenties die nu aan de Reyerslaan indruk maken) gaat zorgen dat we nog meer "sport" in de journaals krijgen. En als er geen sport is, dan zijn er nog "de allerlaatste nieuwsjes over geblondeerde macho Sergio".

Volgens De Morgen (17/4) wil de VRT "meer dan ooit de referentiezender" (aan dure woorden geen gebrek met managers als God De Graeve) "worden voor sportberichtgeving." Daarom zal Geert De Vriese als Chef Sport van 'Het Journaal' de sportberichtgeving "stroom lijnen"in zowel 'Het Journaal' als "in andere VRT-programma's met een journalistieke inslag".

Eerder trok de VRT al ex-VTM-nieuwsbazin Gaby Feyaerts aan om het journaal te 'verbeteren', maar voor de nieuwste aanwinst zijn de VRT-managers wel heel diep in de modder gaan zoeken. De Vriese (39) was van 83 tot 94 als journalist en eindredacteur werkzaam bij 'Blik' en vervolgens eindredacteur bij 'TV-Express'. Nog later werd hij hoofdredacteur van het 'mannenblad' 'Che' (De 'Vrije' Pers).

En alsof het nieuws over nog meer 'sport' in de VRT-journaals nog niet erg genoeg was, wist De Morgen ook nog te melden dat "Het Eurosong-nieuws op de VRT nadrukkelijk op het scherm zal verschijnen vanaf 20 mei, want dan zakt een 50-koppige delegatie van ons land af naar Talin. De officiële vertegenwoordiging bestaat uit het maximumaantal: 25 personen, en wordt versterkt door nog eens 25 extra journalisten." Doel: "de allerlaatste nieuwsjes mee te pikken over de geblondeerde macho Sergio". Niet alleen 'Het Journaal', maar ook 'Koppen' en zelfs 'Terzake' zullen in de Eurosong-gekte meespelen.

Ondertussen roept in Franstalig België de R.A.P. (Résistance à l'Agression Publicitaire) volgende week op tot een 'semaine sans télé'. Maar in Vlaanderen hebben we dit jaar weer de kans gemist om ook hier aan de internationale "TV-Loze" week die ieder jaar eind april doorgaat, mee te doen (nochtans hadden we er vorig jaar al plannen voor met Indymedia en Diogene(s)). Derde keer goede keer in 2003 ?

Maar we moeten meer doen: we moeten - hoe irrëel het nu ook moge lijken - het ontslag beginnen eisen van heel de huidige VRT-managers-top met wie het alleen maar verder bergaf kan gaan. Als De Graeve, Von Wackerbarth en hun collabo's zo nodig willen bewijzen dat ze niets kennen van 'echte' televisie maken (toch niet van een 'openbare omroep' in de zin van een dienst aan de samenleving), dat ze dan met een privé-zender beginnen. Bij bedrijven à la 'Think Media' zijn ze zeker welkom.

VRT mist de boot
by beaver Thursday April 18, 2002 at 10:37 PM
beavercastor@hotmail.com

Ik las in het voorwoord van milieudirect, een milieuvakblad van kluwer met als doelgroep bedrijfsleiders en milieuprofessionelen het volgende :

"Opschudding in medialand. Rob "Via" Van Oudenhoven had Minister Vera Dua meegenomen naar Raoni in het Braziliaanse regenwoud. Daags nadien stonden de kranten bol van de - overigens terechte - felicitaties, want de recensenten hadden eerder een eco-documentaire aanschouwd dan het verwachte platte amusement ! En dat op zondagavond in primetime nog wel ! Een hoge waardering dus voor een programma waarin nog eens een milieu-item werd verwerkt. Nochtans verkondigen de ingehuurde strategen van de openbare omroep al jarenlang dat natuur en milieu niet besteed zijn aan de modale tv-kijker. Blijkbaar hebben de Vlamingen een andere mening, want ze kijken meer en meer naar themazenders als Vitaya, National Geographic Channel en ook naar de tuinrubrieken die de regionale televisiezenders aanbieden. Dit kijkgedrag bevestigt de resultaten van de Vlaamse Regionale Indicatoren en diverse sociologische studies, die keer op keer aantonen dat een schoon en veilig milieu erg hoog scoort op de behoeftenschaal van de bevolking. Het lijkt evident dat de openbare omroep (die op belastinggeld draait) opnieuw wat meer zendtijd mag besteden aan natuur- en milieuprogramma's van eigen bodem.

Dit is een tekst van de hoofdredacteur Dirk Vercammen, en echt ik kon me daar 100% in vinden. Als zelfs bedrijfsleiders op onze indymedia-lijn zitten, wordt het wel heel erg bij vrt.

Inderdaad
by jpe Friday April 19, 2002 at 11:11 AM

Inderdaad Beaver, zie ook de uitspraken nu van VRT-top'lui' ivm het plan om tot een Vlaamse zender voor allochtonen te komen. Plan dat ze afwijzen natuurlijk terwijl ze zelf niets voor de allochtonen doen ('Couleur Locale' werd door God De Graeve afgeschaft). Volgende week meer daarover.