arch/ive/ief (2000 - 2005)

Advocate Edith Flamand over het betogingsverbod in Antwerpen
by christophe c. Thursday April 18, 2002 at 05:23 PM

Donderdagmorgen werd de stad Antwerpen door de Arabisch-Europese Liga (AEL) in kort geding voor de rechter gedaagd na het verbod om op zondag 21 april een nieuwe pro-Palestijnse betoging te houden. Wij belden Edith Flamand voor een stand van zaken.

"Deze morgen werd de zaak behandeld. Morgenochtend volgt de uitspraak. Opvallend was alvast dat de voorzitter in kort geding het advies vroeg van de procureur. Normaal wordt zo'n zaak over betogingsrecht snel afgehandeld. Door de procureur er bij te halen wekt men alvast de indruk dat men deze zaak zeer serieus neemt."

Hoe verliep de discussie?

"Mijn tegenstrever gebruikte het feit dat er een samenscholingsverbod werd afgekondigd als argument. Hij gaf de indruk "wat staan we hier te discussiëren over de toelating van een betoging als er toch een samenscholingsverbod is. Ik vind het ook erg dat men probeert de rellen in de schoenen van mijn cliënt te schuiven. Die rellen vonden echter wel degelijk plaats nadat de betoging ontbonden was. Het is aan de politie om de orde te handhaven en er voor te zorgen dat de gemoederen niet verhit raken. Men probeert mijn cliënt ook in antisemitische hoek te duwen. In een interview zou hij gezegd hebben dat "de tijd om couscous te eten voorbij is." Men haalt nu voortdurend dat zinnetje aan dat totaal uit zin context is gerukt. Mijn cliënt zei na de betogingen en dus tijdens de discussie over de opportuniteit van een volgende betoging dat "betogen een recht is." Die zin over couscous voegde hij er aan toe om te benadrukken dat het hier niet gaat om een betoging tegen een andere bevolkingsgroep, maar tegen de politiek van Sharon en Israël in Palestina. Verzoening en het samenleven tussen de gemeenschappen is hier dus niet wat er op het spel staat, wel de politieke gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Men doet er alles aan om te laten uitschijnen dat betogen tegen Israël gelijk is aan betogen tegen de joden in Antwerpen."

Wat is de houding van burgemeester Detiège?

"De gemeenteraad kreeg een aanvraag op 11 april, maar wachtte tot 15 april om een antwoord te geven. Ondertussen had de AEL wel goede contacten met de politie die lieten uitschijnen dat betogen kon op 21 april. Pas toen het Vlaams Blok de gemeenteraad samenriep en daar serieus ten aanval trok tegen Detiège die veel te laks zou zijn, gingen alle partijen overstag. Iedere partij in de gemeenteraad schaardde zich achter het samenscholingsverbod waardoor die zondag iedere groep van meer dan vijf personen die zich begeven naar een samenscholing of bijeenkomst "die indirect of direct verband houden met de situatie in het Midden-Oosten" kan opgepakt worden."

Shocking!
by Chimmeltje Thursday April 18, 2002 at 10:49 PM
KinkyDraek@vegetarisme.be

publiceren die handel van zodra er meer over geweten is. Bedankt Cristophe C. voor dat interview en om door te vertellen aan de wereld.

Uitspraak??
by Chimmeltje Friday April 19, 2002 at 04:27 PM
KinkyDraek@vegetarisme.be

Ik wacht op de beloofde uitspraak?